Schneider Electricillä tartutaan innovaatioon ja kestävään kehitykseen – Myytinmurtaja asialla

Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman
Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman

Tv-persoona ja professori Jamie Hyneman kumoaa kestävän kehityksen suurimman myytin. Schneider Electric Finlandin toimitusjohtaja Jani Vahvanen sanoo, että muutokseen on uskallettava tarttua.

Jamie Hyneman.
Jamie Hyneman.

Kestävän kehityksen suurin myytti on usko, että rajaton kasvu on kestävää. Näin sanoo Myytinmurtajat-hittiohjelmasta tuttu professori Jamie Hyneman.

– Kasvu ei voi olla ikuista, koska ennemmin tai myöhemmin sekä tila että resurssit loppuvat, Jamie Hyneman sanoo.

Professori Hynemanin mukaan ekonomistien näkemys on usein, että jos jokin ei kasva, se kuolee. Hänen mielestään asoita ei tarvitse katsoa näin mustavalkoisesti.

– Muitakin tärkeitä arvoja on otettava huomioon, kuten ympäristöä, Jamie Hyneman sanoo.

Aikataulu: Nyt

Jamie Hyneman korostaa, että ilmastonmuutoksesta on jo paljon tietoa. Hänen mukaan nyt on lähdettävä toimimaan laajalla rintamalla.

– Meidän on toimittava nopeasti ennen kuin on liian myöhäistä, hän sanoo.

Täydellistä ratkaisua ei voida löytää

Kari Onniselkä, Jamie Hyneman.
Kari Onniselkä, Jamie Hyneman.

Jamie Hynemanin mukaan ilmastokriisin täydellistä ratkaisua ei voida jäädä odottamaan. Hän suosittelee sen sijaan ongelmien tutkimista hypoteesien muodostamisen ja testaamisen kautta – aivan kuten hän itse teki tähdittämässään tv-ohjelmassa.

– Joskus hypoteesi osoittautuu vääräksi, mutta sekin tuottaa dataa, jonka avulla ongelmaa voidaan katsoa taas toisin silmin, Jamie Hyneman sanoo.

Professori Hyneman toistaa useaan otteeseen, että kysymykset ovat usein vastauksia tärkeämpiä. Hänen mukaan innovaatio ei välttämättä tarkoita vain uusimman vempaimen keksimistä. Se voi pikemminkin olla tapa ajatella tulevaisuutta.

– Suomessa osataan kysyä oikeita kysymyksiä, joka on usein innovaation avain.

Innovaatiopäivän tähtipuhuja

Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman
Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman

Jamie Hyneman oli yksi pääpuhujista Schneider Electricin Innovation Day-tapahtumassa, joka järjestettiin neljättä kertaa Helsingissä.

Schneider Electric Finlandin toimitusjohtaja Jani Vahvanen kertoo, että Hyneman kutsuttiin paikalle puhumaan sekä innovaatiosta että kestävyydestä.

– Haluamme luoda todellista keskustelua näistä aiheista, johon haasteita esittävä Myytinmurtajat-persoona sopii hyvin, Jani Vahvanen sanoo.

Tuotekehitykseen panostetaan

Schneider Electric on riippumattomien selvitysten mukaan maailman kärjessä, kun on kyse kestävään kehitykseen panostavista suuriyrityksistä.

Vaasassakin toimiva rakennusautomaation jättiläinen investoi vuosittain miljardeja tuotekehitykseen luodakseen tämän päivän ja tulevaisuuden ratkaisuja.

Paljon vihreää teknologiaa on jo saatavilla

Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman.
Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman.

Useita vihreään siirtymään tarvittavia teknologioita ja ratkaisuja on jo saatavilla. Esimerkiksi Schneider Electricillä on iso valikoima todistettuja ratkaisuja, jotka mahdollistavat entistä älykkäämmän ja ympäristöystävällisemmän rakentamisen.

– Yksi haaste meille on se, että infrastruktuuri-investoinnit usein perustuvat lyhyen aikavälin tavoitteisiin, Jani Vahvanen sanoo.

Kokonaisvaltaista ajattelutapaa tarvitaan

Rakennuksen alkuinvestoinnin optimointi ja minimointi on tyypillinen esimerkki tavallisesta lyhyen aikavälin tavoitteista. Jani Vahvasen mielestä jo tässä vaiheessa pitäisi käyttää 25-30 vuoden perspektiiviä.

Suurin osa rakennukseen liittyvistä kustannuksista syntyy vasta rakennusvaiheen jälkeen, jolloin suurimmat rahalliset voitot ja ympäristöhyödyt voidaan myös saavuttaa.

Globaalinen konserni

Schneider Electricillä on maailmanlaajuisesti noin 135 000 työntekijää, joista 500 ovat Suomessa ja 50 Pohjanmaalla. Vaasassa yhtiön toimipiste sijaitsee Runsorissa.

 

LUE MYÖS:

Schneider Electric satsar på nytt Vasakontor – ”Smarta fastigheter kräver smarta ägare” är budskapet från industrijätten

Vastaa