Schneider Electric sätter innovation och hållbarhet på agendan – Även inom hållbarhet finns det myter att spräcka

Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman
Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman

Tv-profilen och professorn Jamie Hyneman spräcker hål på den största myten inom hållbarhet. Schneider Electrics Finlands vd Jani Vahvanen säger samtidigt att vi måste börja våga göra saker annorlunda.

Jamie Hyneman.
Jamie Hyneman.

Den största myten inom hållbarhet är att obegränsad tillväxt är något hållbart. Det säger tv-profilen Jamie Hyneman, som själv under många år byggde sig ett namn genom att spräcka myter i succéprogrammet ”Mythbusters”.

– Tillväxten kan inte vara evig, förr eller senare tar både rum och resurser slut, säger Jamie Hyneman.

Jamie Hyneman säger att ekonomerna ofta har en svart-vit syn på världen, att om inte något växer så dör det. Professor Hyneman menar ändå att det inte behöver vara på det viset.

– Det finns andra viktiga värden att ta i beaktande, som till exempel miljön, säger Jamie Hyneman.

Tidtabell: Nu

Jamie Hyneman lyfter fram att det redan finns mycket data om klimatförändringen. Han säger att det nu bara gäller att börja agera på bred front.

– Vi måste sätta igång kvickt innan är det för sent, säger han.

Perfekt lösning hittas aldrig

Kari Onniselkä, Jamie Hyneman.
Kari Onniselkä, Jamie Hyneman.

Jamie Hyneman menar att det inte går att vänta tills vi har hittat precis rätt lösning på klimatproblemen. Han rekommenderar i stället att studera problemen, göra hypoteser och sätta igång att testa dem – egentligen precis som han själv gjorde i tv-programmet som gjorde honom känd.

– Ibland visar det sig att hypoteserna är fel men då har vi mera data och kan tänka om, säger Jamie Hyneman.

Professor Hyneman återkommer hela tiden till att frågorna ofta är viktigare än svaren. Jamie Hyneman säger att innovation inte behöver betyda den senaste prylen, att det mera kan handla om ett sätt att tänka framåt.

– I Finland är man bra på att ställa rätt frågor och ställer man rätt frågor så leder det ofta till innovation.

Här för Innovation Day

Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman
Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman

Jamie Hyneman var en av huvudtalarna på Schneider Electrics fjärde Innovation Day, som ordnades i Helsingfors.

Jani Vahvanen, vd för Schneider Electric i Finland, säger att Hyneman bjöds hit för att ge sitt perspektiv på både innovation och hållbarhet.

– Vi vill på riktigt skapa diskussion kring detta och då kan det behövas en mytspräckande profil som utmanar, säger Jani Vahvanen.

Stora satsningar på produktutveckling

Schneider Electric, starka även i Vasa, ligger enligt oberoende undersökningar bland världstoppen när det gäller storföretag som satsar på hållbar utveckling.

Schneider Electric satsar årligen miljardbelopp i produktutveckling för att skapa dagens och morgondagens lösningar.

Teknik för att sätta igång finns redan

Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman.
Jani Vahvanen, Kari Onniselkä, Jamie Hyneman.

Mycket av tekniken och lösningarna för en miljövänligare framtid finns ändå redan tillgänglig. Schneider Electric har till exempel en hel palett med beprövad teknologi för att skapa smarta och miljövänligare byggnader.

– En utmaning vi kämpar med är att det ofta är kortsiktiga mål som styr investeringar i infrastruktur, säger Jani Vahvanen.

Helhetstänkande behövs

Ett typiskt exempel är att det är den inledande investering i en byggnad som oftast optimeras och minimeras. Jani Vahvanen menar ändå att det är ett 25-30 års perspektiv som borde användas.

Majoriteten av kostnaderna som förknippas med byggnaden uppstår nämligen senare, efter byggskedet, så det är där de stora pengarna och miljöfördelarna finns att hämta.

Global koncern

Schneider Electric har cirka 135 000 anställda globalt varav 500 hittas i Finland och 50 av dem i Österbotten. I Vasa hittas företagets kontor i Runsor.

 

LÄS OCKSÅ:

Schneider Electric satsar på nytt Vasakontor – ”Smarta fastigheter kräver smarta ägare” är budskapet från industrijätten

Lämna ett svar