Wapice kasvattaa vientiään voimakkaasti – ”Tavoitteena on palkata useita kymmeniä osaajia joka vuosi”

Pasi Tuominen.

Ohjelmistoyhtiö Wapice on kasvanut viime vuodet tasaisesti. Nyt kasvu on kiihtynyt, kun yhtiön tuotteet kiinnostavat erityisesti Keski-Euroopassa. Räätälöityjä ohjelmistopalveluitakaan yhtiö ei aio unohtaa.

Teollisuuden ohjelmistopalveluihin erikoistunut Wapice on kasvattanut liikevaihtoaan jo useamman vuoden tasaisesti. Nyt yhtiö on uuden kasvun kynnyksellä.

– Meillä on käynnissä neuvotteluita isojen keskieurooppalaisten asiakkaiden kanssa. Ja alkuvuodesta on jo lähtenyt uusia asiakkuuksia käyntiin, Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen sanoo.

Tuominen ei puhu sattumalta keskieurooppalaisista asiakkaista. Tällä hetkellä Wapicen kasvu tulee erityisesti viennistä. Viime vuoden viimeisimmässä neljänneksessä vienti muodosti jo 25 prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

Ja vientiä yhtiö aikoo myös lisätä. Myyntiponnisteluja lisätään erityisesti Keski-Eurooppaan, Iso-Britanniaan sekä Lähi-itään.

Rekrytoi jatkuvasti

Kasvu tarvitsee taakseen osaavia tekijöitä. Siksi Wapice etsii jatkuvasti uusia ammattilaisia erityisesti ohjelmistoalalta.

– Tavoitteena on palkata useita kymmeniä osaajia joka vuosi, Tuominen kertoo.

Tuominen kertoo, että yhteensä yrityksessä on nyt noin 350 työntekijää. Haastattelupäivänä joukkoon on liittynyt kaksi uutta työntekijää.

Rekrytointitarve on selvästi kiihtynyt parin vuoden takaisesta. Wapice pystyi kasvattamaan liikevaihtonsa vuosina 2017-2021 noin 22,4 miljoonasta noin 25,7 miljoonaan euroon vajaalla 330 henkilöllä.

Tuominen kertoo, että tänä vuonna tavoitteena on nostaa henkilöstön määrä 380 työntekijään.

Asiakkaat voivat luottaa siihen, että me voimme ylläpitää heidän kilpailukykyään.

Vaasassa tarve on suurin

Wapicen henkilöstöstä noin puolet on Vaasassa. Toimipisteitä Wapicella on kaikkiaan kymmenen kahdeksassa eri kaupungissa.

– Rekrytoimme koko ajan kaikkiin konttoreihin, ja erityisesti Vaasassa on kova tarve osaajista. Monikansallisena työnantajana katseet ovat myös Suomen lisäksi ulkomailla, ja olemmekin rekrytoineet viime vuonnakin useita osaajia suoraan ulkomailta. Tätä haluamme jatkaa myös tänä vuonna.

Koska yhtiö haluaa kasvattaa vientiään, yhtiö tarvitsee osaamista myös siltä saralta.

– Vientiosaamisen tarve lisääntyy. Emme tarvitse pelkästään koodaajia, sillä vahvistamme myös myyntisektoria.

Tuotteiden osuus kasvussa

Kun Wapice aloitti toimintansa, yhtiö teki teollisuuden asiakkaille ohjelmistoratkaisuja. Toiminnan kasvaessa yhtiö on tuotteistanut sellaisia palveluja, joita useat asiakkaat kaipasivat.

Nyt nämä tuotteet vetävät kasvua. Yhtiön liikevaihdosta jo 30 prosenttia tulee tuotteista.

– Lähivuosien tavoite on, että noin 50 prosenttia liikevaihdosta tulisi tuotteistetuista ratkaisuista ja 50 prosenttia räätälöidyistä ohjelmistokehityspalveluista.

Erityisesti viennissä tuotteiden osuus kasvaa, sillä Tuomisen mukaan niitä on helpompi myydä kuin ohjelmistokehitystä.

Tuominen kuitenkin korostaa, että yhtiöstä ei aiota tehdä pelkkää tuotetaloa.

– Emme ole vähentämässä ohjelmistokehityspalveluiden tarjoamista. Teroitamme siellä meidän keihäänkärkiä koko ajan.

Kehityksen kärjessä

Wapicessa halutaan olla kehityksen kärjessä. Yhtiö käyttää vuosittain 5-7 prosenttia liikevaihdostaan tutkimukseen ja kehitykseen.

Tuominen kertoo, että yksi Wapicen arvoista on ”Passion to be ahead” eli vapaasti suomennettuna ”innolla kärjessä”.

– Pyrimme hyvin aktiivisesti tutkimaan mitä tulevaisuudessa on tulossa ja siirtämään ratkaisuja asiakkaille hyvin nopeasti.

Tuominen kertoo, että jos asiakas kuulee jostain uudesta teknologiasta, Wapicessa täytyy olla jo valmiita kertomaan, miten sitä voisi soveltaa asiakkaalle.

– Toki menee usein niin päin, että me kerromme asiakkaalle, miten jokin teknologia voisi hyödyntää heitä.

Tuomisen mielestä heidän julkilausuttu arvonsa kehityksen kärjessä olemisesta on samalla arvolupaus myös asiakkaille.

– Asiakkaat voivat luottaa siihen, että me voimme ylläpitää heidän kilpailukykyään.

 

Korjattu juttua 12.1.2023 kello 15.05: Tämän vuoden rekrytointitavoite korjattu juttuun. Lisäksi tarkennettu sitaattia rekrytointitarpeesta.

LUE MYÖS:

Wapicen IoT-ratkaisut digitalisoivat yhteiskuntaa

Vastaa