”Vaasa ihanteellinen paikka akkutehtaalle” – FREYR Battery mukaan GigaVaasaan

Havainnekuva GigaVaasa-alueesta
Havainnekuva GigaVaasa -tehdasalueesta.

Vaasan kaupunki julkisti GigaVaasan uudeksi toimijaksi norjalaisen FREYR Batteryn. Aiesopimus Vaasan kaupungin kanssa antaa yritykselle yksinoikeuden 22. heinäkuuta 2022 asti 90 hehtaarin teollisuusalueelle, johon sijoittuisi mahdollinen akkukennotehdas.

Sopimus edellyttää, että tietyt hankkeen etenemiseen liittyvät ehdot täyttyvät ja että yhteistyötä tehdään vähähiilisten ja kustannustehokkaiden akkujen toimittamisen nopeuttamiseksi Suomessa.

-Vaasa tarjoaa ihanteellisen sijainnin gigatehtaalle Euroopan unionissa. Täällä on saatavilla paikallisia tuotantomateriaaleja sekä runsaasti uusiutuvaa energiaa ja jäähdytysvettä. Seudulla toimii myös ainutlaatuinen joukko maailman johtavia toimittajia koko akkuteollisuuden arvoketjulle, sanoo FREYRin toimitusjohtaja Tom Einar Jensen.

Suuria tulevaisuuden suunnitelmia

Vuoteen 2025 mennessä FREYR aikoo luoda akkukennoille jopa 43 GWh tuotantokapasiteetin Pohjois -Norjan Mo i Ranaan. Vuoteen 2028 mennessä kokonaiskapasiteetti on tarkoitus nostaa jopa 83 GWh:iin, mukaan lukien muualle suunnitellun toiminnan. Se nostaa yrityksen yhdeksi Euroopan suurimmista akkukennojen toimittajista.

Tuotantolaitoksista viisi tulee sijaitsemaan Mo i Ranassa, jossa ne hyötyvät Norjan korkeasti koulutetusta työvoimasta sekä runsaista, edullisista uusiutuvista energialähteistä, vesivoimasta ja tuulesta. FREYR toimittaa turvallisia ja kustannustehokkaita puhtaita akkukennoja nopeasti kasvaville maailmanlaajuisille markkinoille sähköajoneuvoihin, energian varastointiin ja merenkulun ratkaisuihin.

”Tervetuloa Vaasaan ja Suomeen!”

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry on ylpeä voidessaan toivottaa FREYRin kaupunkiin.

– Aiesopimus on tärkeä askel modernin ja kestävän vientiteollisuuden kehittämiselle Vaasan seudulla. Tällä on merkittäviä synergiavaikutuksia sekä nykyisten sitoumusten että nykyisten EnergyVaasan yritysten kanssa, kertoo Häyry.

– Olemme iloisia siitä, että akkukennotehtaan perustaminen Vaasaan etenee. Olemme päättäneet rakentaa Suomeen vahvan akkuekosysteemin kansallisen akkustrategiamme mukaisesti, jatkaa kauppa- ja teollisuusministeri Mika Lintilä.

Myös Business Finland toivottaa FREYERin lämpimästi tervetulleeksi Suomeen ja Suomen akkuekosysteemiin.

– Yhdessä torjumme ilmastonmuutosta kestävällä tavalla. Tämä hanke nopeuttaa merkittävästi innovaatioita, talouskasvua sekä työpaikkojen luomista Suomessa ja ulkomailla, Invest in Finland -johtaja Markku Kivistö.

LUE MYÖS:

Akkutehdashankkeesta hyötyvät kaikki pohjalaismaakunnat – Yhteistyötä rakennetaan moniin suuntiin

Vastaa