Kiinteistöjen energia-asiat kiinnostavat nyt valtavasti – Granlund auttaa niin nopeissa ratkaisuissa kuin pitkän tähtäimen suunnitelmissa

Ville Pajukangas ja Pekka Pajuniemi

Kiinteistöjen omistajat ovat joutuneet kohtaamaan moninkertaisiksi kohonneet energialaskut. Granlundin asiantuntijat ovat usein pystyneet auttamaan omistajia säästämään kymmeniä prosentteja nopeallakin aikataululla, kertoo Pohjanmaan energiaosaston uusi johtaja Ville Pajukangas.

Granlundin kiinteistöasiantuntemus erityisesti energia-asioista on nyt monille kiinteistön omistajille kultaakin arvokkaampaa. Granlundin Pohjanmaan toimitusjohtaja Pekka Pajuniemi ei ihmettele asiaa.

– Jos tässä ajassa energia-asiat eivät kiinnosta, niin en tiedä mitä pitäisi tapahtua, jotta ne kiinnostaisivat.

Pajuniemi kertoo, että monilla asiakkailla on nyt kiire tehdä jotain. Eurot ovat alkaneet vilistää liian nopeasti karkuun.

Jokaisesta läpikäydystä kiinteistöstä on löytynyt energiansäästötoimenpiteitä.

Tarvetta ei ole ollut

Pohjanmaan energiaosaston johtaja Ville Pajukangas kertoo, että moni kiinteistön omistaja on joutunut huomaamaan, että energianhinta on viisin- tai kuusinkertaistunut.

– On paljon sellaisiakin kiinteistöjä, joiden omistajien ei ole tarvinnut aiemmin tehdä mitään, koska energia on ollut niin halpaa. Yrityksen ydinbisnes on voinut olla ihan jokin muu. Kiinteistössä on esimerkiksi tehty jotain laitetta ja energiaa on kulunut mitä on kulunut.

Pajukangas pitääkin hienona, että yhtiö pystyy nyt auttamaan tällaisissa tapauksissa nopeastikin.

– Suomessa esimerkiksi on tosi paljon kiinteistöjä, joissa samaan aikaan lämmitetään ja jäähdytetään tiloja, mikä tuhlaa energiaa.

Pajukangas kertoo, että yleistä on myös, että lämmintä ilmaa ei oteta talteen lainkaan tai poistopuhaltimet ovat lähes jatkuvasti täydellä teholla, mikä ei ole tarpeenmukaista.

– Vaikka näin isoja asioita ei jokaisessa kiinteistössä ole, niin jokaisesta läpikäydystä kiinteistöstä on löytynyt energiansäästötoimenpiteitä.

Ville Pajukangas haluaa auttaa asiakkaita laskemaan kustannuksia pitkällä tähtäimellä.

Säästöjä ilman investointeja

Pajukangas kertoo, että usein Granlund pystyy säästämään asiakkaan sähkö-, lämpö ja vesikulutuksessa 10–20 prosenttia. Jos kiinteistössä ei ole tehty optimointia lainkaan tai kiinteistön toiminnan tarkistamisesta on kulunut jo aikaa, voidaan säästöjä saada aikaan nopeastikin.

– Aika usein säästötoimenpiteet eivät vaadi asiakkailta investointeja.

Pajukangas kertoo, että vaikka Granlund tarjoaa nopeastikin apua, yhtiö ei pyri pikavoittoihin.

– Me haluamme vuosikymmeniä kestävän asiakassuhteen.

Kartoituksesta suunnitelmiin

Pajukangas kertoo, että kaikki lähtee liikkeelle alkukartoituksesta. Granlundin asiantuntijat käyvät läpi kiinteistöjen rakenteet, eristykset, laitteet ja energiankulutuksen.

Alkukartoituksen pohjalta asiantuntijat neuvovat, mitä kannattaa tehdä heti, mitä kannattaa muuttaa seuraavana vuonna ja mitä toimenpiteitä kannattaa laittaa pitkän tähtäimen suunnitelmaan.

Pitkän tähtäimen suunnittelun laskelmissa yhtiö käyttää apuna valtavaa määrää dataa ja monitavoiteoptimointia. Tällä menetelmällä seulotaan kustannustehokkaasti erilaiset ratkaisut.

Toimitusjohtaja Pajuniemi kertoo, että kiinteistöissä voidaan esimerkiksi optimoida maalampö- tai ilmanvaihtojärjestelmä, valikoida erilaisista ikkunoista sopivat, laskea järkevin tapa ja määrä asentaa aurinkopaneeleja ja niin edelleen.

Kaikissa näissä investoinneissa on laitteita tai tuotteita lukuisilta eri valmistajilta, jolloin myös ominaisuudet ja hinnat ovat aivan erilaisia.

– Ihminen ei pysty tekemään kuin muutaman laskelman. Ohjelma pystyy laskemaan miljoonia eri yhdistelmiä ja laskemaan elinkaarikustannukset kaikille yhdistelmille. Saamme jokaiselle kiinteistölle parhaan ratkaisun.

Hiilineutraaliuteen apuja

Granlund tarjoaa kaikkea mahdollista asiantuntemusta ja palvelua kiinteistöihin liittyen.

Tällä hetkellä suurin kysyntä on energia-asioihin liittyvistä palveluista. Syynä ei kuitenkaan ole pelkästään energianhinta.

– Monelle asiakkaalle raha ei ole määräävä tekijä, vaan he katsovat vihreitä arvoja ja hiilineutraaliustavoitteitaan, Pajukangas kertoo.

Pajukangas kertoo, että erityisesti isot globaalit yhtiöt ovat alkaneet raportoida vastuullisuudesta ja julkistamaan sitoumuksia hiilineutraaliudesta. Koska isot yhtiöt käyttävät paljon alihankkijoita,  vaatimukset hiilineutraaliudesta alkavat koskea yhä isompaa joukkoa yrityksiä.

– Mikään yritys ei voi ummistaa enää silmiä näiltä asioilta.

Toimitusjohtaja Pajuniemi kertoo, että asiakkaat puhuvat vihreistä arvoista selvästi enemmän kuin puolitoista vuotta sitten.

Granlund auttaakin asiakkaitaan suunnittelemaan toimenpiteitä, joilla asiakkaat pääsevät asettaminsa hiilineutraaliustavoitteisiin.

– Kiinnostus näistä palveluista on valtaisaa, toimitusjohtaja Pajuniemi kertoo.

 

LUE MYÖS:

Taloyhtiöiden hallinnointi on monimutkaistunut – BC Consulting tarjoaa asiantuntemusta

Vastaa