Ålandsbankenin alkuvuosi löi uuden ennätyksen – Vaasan toiminta konsernin huippua

Joel Sunabacka, Åsa Backman.

Oikeat tuotteet ja oikea palvelu oikeaan aikaan ovat resepti Ålandsbankenin valtavaan menestykseen viime aikoina. Toinen tekijä on pankin maine vastuullisena ja innovatiivisena toimijana kestävän kehityksen puolesta.

Ålandsbankenin historia ulottuu 102 vuoden taakse, mutta sen viime aikaiset toimintatavat ja talousluvut muistuttavat enemmän voimakkaasti kasvavaa startup-yritystä.

Sekä 2019 että 2020 olivat ennätysvuosia ja hyvä kehitys näyttää edelleen jatkuvan. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä pankin kokonaistulos kasvoi runsaat 50 prosenttia. Lisäksi Vaasan konttori päihitti tuon luvun ylivoimaisesti saavuttamalla yli 100 prosentin tuloskasvun.

– Viime vuonna teimme Vaasassa ennätystuloksen jo kahdeksatta vuotta peräkkäin, mutta tämä räjähdyskasvu on silti aivan huikea, sanoo Ålandsbankenin Suomen kasvu- ja kehitysjohtaja Joel Sunabacka.

Mistä tämä menestys johtuu?

Joel Sunabackan mukaan pankki elää symbioosissa asiakkaidensa kanssa. Yksi selitys on siis, että pankilla menee hyvin, jos sen asiakkailla menee hyvin.

Vaasan konttorin apulaisjohtaja Åsa Backman sanoo, että markkinatuntemus ja kyky reagoida muutoksiin nopeasti ovat osa pankin vahvuuksista.

Tämä näkyy konkreettisesti ainakin kahdella tavalla, nimittäin sijoitusten tuotossa ja pankin kyvyssä lanseerata kysyttyjä tuotteita oikeassa ajassa.

Käytännön esimerkkejä rahastojen menestyksestä

Joel Sunabacka, Åsa Backman.

Viime vuoden toukokuussa, pandemian keskellä, Ålandsbanken käynnisti pohjoismaisen pienyhtiörahaston. Sekä pankki että sen asiakkaat näkivät mahdollisuuksia aikana, jolloin monet muut epäröivät. Kirjoitushetkellä rahaston tuotto on yli 110 prosenttia.

– Rahastojemme joukossa on esimerkiksi Pohjoismaiden paras korkorahasto omassa luokassaan, Åsa Backman kertoo.

Ålandsbanken oli aikaansa edellä käynnistämässä asuntorahaston, joka on herättänyt paljon kiinnostusta. Asuntomarkkinoilla tuoton saamiseksi on perinteisesti vaadittu isoja pääomia, mutta asuntorahaston kautta piensijoittajatkin pystyvät sijoittamaan vuokra-asuntoihin Suomen kasvukeskuksissa.

Tuulivoimalat ovat toinen sijoituskohde, joka aiemmin kuului lähinnä suursijoittajien piiriin, mutta nykyään niihinkin pystyy sijoittamaan Ålandsbankenin uuden tuotteen kautta.

Ympäristö on aina mukana

Ålandsbanken panostaa ympäristö- ja vastuullisuustyöhön. Tämä näkyy monella eri tavalla, esimerkiksi rahastojen joutsenmerkinnällä ja vahvalla kiinnostuksella Itämeren tulevaisuuteen.

Pankki tekee konkreettisia asioita ja monet näkevät sen innovatiivisena toimijana kestävän kehityksen puolesta.

– Pankki on lahjoittanut rahaa ympäristötyötä varten jo pitkään, mutta viime aikoina olemme myös kehittäneet uusia mahdollisuuksia asiakkaillemme sijoittaa kestävään kehitykseen, sanoo Åsa Backman.

Joel Sunabacka lisää, että heillä on ollut suurta kysyntää sijoitustuotteista, joissa yhdistyvät kestävyys ja kannattavuus.

– Meidän pitää tarjota asiakkaillemme haluttua ja odotettua tuottoa, Sunabacka sanoo.

Meidän pitää tarjota asiakkaillemme haluttua ja odotettua tuottoa.

Henkilöstö on avainasemassa

Ålandsbankenin vahva tuloskasvu Vaasassa on kulkenut käsi kädessä sen henkilöstön kasvun kanssa. Pankki on tehnyt useita uusia nimityksiä ja rekrytoinut huippuosaajia.

Juuri nyt he hakevat uutta, suomenkielistä yksityispankkiiria saadakseen vahvemman jalansijan Härmän ja Seinäjoen alueilla.

– Tarvitsemme uuden ihmisen tuomaan Ålandsbankenin mahdollisimman monen ihmisen lähelle, Joel Sunabacka sanoo.

Ålandsbanken on hiljattain avannut uuden toimipisteen Ouluun, jossa on pari työntekijää Vaasan yksikön johdon alla. Yhteensä henkilöstöä on noin 20 henkeä.

LUE MYÖS:

Ålandsbankenilla puhaltavat uudet tuulet – Uusia rekrytointeja, sijoituksia ja ainutlaatuinen panostus tuulivoimaan

Vastaa