Ålandsbanken lanserar Finlands första Svanen-märkta räntefond – Joel Sunabacka: ”Det här är vi väldigt stolta över”

Tämän vuoden Vuoden Nuori Johtaja -finaalissa on mukana vaasalainen Ålandbanken Ab:n Vaasan ja Oulun konttoreiden pankinjohtaja Joel Sunabacka.

Ålandsbanken har under en lång tid satsat mycket på miljöarbete kring Östersjön. Nu flyger banken högre och Svanenmärker en räntefond.

En av Ålandsbankens fonder blir den första räntefonden i Finland som får det nordiska miljömärket Svanen.

– Vi är mycket stolta över det här och tror att det också finns en stor efterfrågan, säger Joel Sunabacka, Ålandsbankens chef för tillväxt och utveckling i affärsområdet Finland.

Fonden, som lanserades i maj, har redan tagit in cirka 11 miljoner euro, så gott som utan marknadsföring.

– Vi har bara väntat på att få allt klart med Svanen-märkningen och nu kan vi köra igång på allvar.

Förväntningarna är högt ställda. Marknaden för så kallade gröna obligationer är starkt växande och intresset bland placerare är stort.

Ingen lottovinst

Räntefonder strävar traditionellt efter att få till stånd en stabil avkastning med relativt låga risker. Den Svanenmärkta Ålandsbanken Green Bond ESG är inget undantag.

– Det här är inga Lotto-vinster, fonden siktar på 2-4 procent årlig avkastning på lång sikt, säger Sunabacka.

– Hittills har fonden visserligen gått bättre än så men det är inget det går att räkna med. Däremot finns det en undersökning om att ansvarsfulla investeringar leder till bättre avkastning.

Skillnaden mellan den här fonden, och många andra räntefonder, är enligt Sunabacka, att placerarna vet att de gör något bra för framtiden.

– Det är inte bara euro och cent som räknas, det finns andra värden också, säger han.

Det finns andra värden också.

Mycket arbete bakom

För att få Svanenmärket är det 25 olika kriterier som måste uppfyllas. Fonden måste se till att deras egna processer är hållbara men också att företagen som de investerar i, alltså genom att köpa skuldebrev, sköter sig.

En positiv bieffekt av det är att bolagen som fonden satsar på jobbar inom många framtidsområden, till exempel hållbart boende, energieffektivt byggande och skogsrelaterad verksamhet.

– Mycket av det som händer i Vasas näringsliv tangeras också, som till exempel förnybar energi och innovationer, säger Sunabacka.

Institutioner och småplacerare

Förhandsintresset för fonden är stort bland institutionella placerare. Många av dem har uppdaterade strategier och klara miljö- och hållbarhetskriterier. Fonden har redan tagit emot enskilda sjusiffriga belopp.

Trots det riktar sig fonden även till privatpersoner. Det syns till exempel genom att den är öppen för investeringar från 50 euro och uppåt, samt att det går att komma in och ut ur fonden dagligen.

Hård takt på 100-åring

Ålandsbanken presenterade nyligen ett av sina bästa kvartal någonsin. Det är ingen dålig bedrift – inte minst med tanke på att banken firar 100-årsjubileum i år.

– Vi har mycket positivt på gång också i Vasa, säger Joel Sunabacka, som själv jobbar på kontoret här.

– Från Vasa expanderar vi, inte minst inåt landet, för vilket vi nyligen anställde Juha Ilmonen som private banker, säger Sunabacka.

Den 2 oktober firar banken därtill sin hundraårsfest med en gala i staden.

LÄS OCKSÅ:

Joel Sunabacka “Det vanligaste misstaget man gör är att endast se på aktiekursen”

Vastaa