2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Wärtsilä pakotettu säästökuurille, aptekkien päivystysaukioloajat loppuvat

Vaasa Insider

Työ & talous

Wärtsilän konsernijohto laskee palkkojaan tilapäisesti 20%, Vasabladet raportoi. Säästöt ohjataan koronapandemian taltuttamiseen.

Jaakko Eskola.

Vasabladet kertoo myös Wärtsilän tulosvaroituksesta, sekä tulevista lomautuksista vuoden 2020 aikana. Yhteensä väliaikaisilla toimenpiteillä tavoitteena on 100 miljoonan säästöt.

Vaasan keskussairaalan H-uudisrakennus  pyörii 120 rakennusalan ammattilaisen voimin koronasta huolimatta, Ilkka-Pohjalainen uutisoi. Rakennuksen pinta-alaksi tulee noin 37 000 neliömetriä ja sinne keskitetään muun muassa keskussairaalan poliklinikat, Vaasan terveysasemat sekä Huutoniemen psykiatria.

Liikenne & ympäristö

Koulut, kirjastot, liikuntapaikat ja museot pysyvät suljettuina 13.5. saakka Vaasassa. Myös kaikki opetus jatkuu etäopetuksena, poikkeuksia lukuun ottamatta.

Varsinais Suomen ELY-keskus on hyväksynyt vetoomuksen, jossa alle 30cm siian pyynti kielletään kokonaan. Kielto on voimassa rannikolla Kaskisista Vaasan korkeudelle vuoden 2024 loppuun asti, Vasabladet uutisoi.

Suomessa on Pohjoismaiden suurimmat päästölukemat sekä absoluuttisina lukuina, että väestöön suhteutettuna. Vasabladetin jutussa professori Peter Lund kertoo, että koronan johdosta päästöt ovat voineet pienentyä jopa 5% tähän mennessä.

Ihmiset & koulutus

VESin ja Digian korkeakouluopiskelijoille suunnattu verkkokauppaohjelmoinnin pilottikurssi osoittautui  todella ajankohtaiseksi, ja ensi keväälle suunnitellaan jo uutta koulutusta.  Kurssilla opetellaan miten verkossa tapahtuvaa kauppaa rakennetaan.

Verkkokauppakurssin työryhmää ja opiskelijoita Vaasan ammattikorkeakoulusta ja Vaasan yliopistosta. Takarivissä oikealta Tomas Kolam ja Tom Träskbäck (Digia). Eturivissä oikealta Duman Imani ja Heli Karhi (Vaasa Entrepreneurship Society) ja Kirsi Västi (Digia).

Apteekeissa suositellaan nyt etäasiointia ja henkilökuntaa suojaavia toimintoja on lisätty. Tämän viikon jälkeen päivystyksiin on tulossa muutoksia ja päivystysaukioloajat loppuvat toistaiseksi, Vaasan Ikkuna tiedottaa.

Kuva: Katja Lösönen/ Suomen apteekkariliitto

Vaasassa aloitetaan ensi viikolla kouluruoan jakelu tarvitseville. Kouluruokaa on tarjolla kolmena päivänä viikossa, ja tarpeesta on ilmoitettava erikseen, Yle Pohjanmaa tiedottaa.

Vaasan kaupunki avaa tänään mielenterveyden kriisipuhelinpalvelun. Mielenterveyden kriisipuhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9-15, ja palvelee kaikenikäisiä vaasalaisia numerossa 06 325 2800.

Vastaa