2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Vaasan taloushaasteet ovat helpottumassa, Vähässäkyrössä kunnostetaan paikalliset patikkareitit ja Finnair vähentää lentoja myös Vaasaan

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla Pohjanmaan ja maailman uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Työ & talous

Vaasan kaupungin yt-neuvotteluiden vakavuusaste on lievenemässä, sillä on mahdollista, että kaupunki saa lisäaikaa kumulatiivisen alijäämänsä pois maksamiseen, uutisoi Ilkka-Pohjalainen. Lisäksi on mahdollista, että kaupunki saa valtiolta korotusta harkinnanvaraiseen valtionosuuteen.

Perhehoitaja antaa kotinsa kasvuympäristöksi lapselle tai nuorelle lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi, jopa lapsen aikuisuuteen saakka. Vaasassa ja Pietarsaaressa voi nyt hakea perhehoitajaksi valmentavalle kurssille, tiedottaa Vaasan kaupunki.

Verohallinto on linjannut, että työnantaja voi antaa työntekijälleen verovapaasti kasvomaskeja, kertoo Veronmaksajat. Verottajan tulkinnan mukaan kasvomaskit rinnastuvat ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon ja myös työmatkalle saa tarjota kasvomaskeja verotta.

Liikenne & energia

Finnair ilmoitti vähentävänsä lentojen määrää syyskuussa, mikä Vaasalle tarkoittaa viittä matkaa viikossa seitsemän sijaan, uutisoi YLE Österbotten. Lentojen vähentämisellä tulee olemaan vaikutusta lentoaseman toimintaan.

Vapo havittelee aktiivihiilestä liiketoimintaansa uutta kivijalkaa kasvuturpeen ohella, kun energiaturpeen käyttö vähenee. Ilkka-Pohjalaisen mukaan aktiivihiilestä voisi Vapon laskelmissa kertyä 100 miljoonan euron bisnes, mihin tarvitaan jo useita tehtaita.

Teollisuuden sähkövero alennetaan ensi vuoden alusta EU:n minimitasolle, kertoo Talouselämä. Jäljelle jäävää fossiilisen energian käytön verotukea alennetaan asteittain siten, että toimijoille varataan kohtuullinen sopeutumisaika muutokseen.

Kulttuuri & hyvinvointi

Vaasan museoiden syksyn ohjelmaan kuuluu näyttely Säätiedotus tulevaisuudelle, joka saapuu Venetsian biennaalin ja Nykytaiteen museo Kiasman kautta Vaasaan, Kuntsin modernin taiteen museoon. Näyttely on esillä 23.9.2020–14.2.2021.

Vähässäkyrössä alkaa hanke, jossa kunnostetaan paikalliset patikkareitit, kertoo YLE Pohjanmaa. Kyrönmaan vanha patikkareitistö on osin pahasti kasvanut umpeen. Alueen asukkaat sekä seura- ja yhdistysväki voivat jo nyt vastata kyselyyn, jolla kartoitetaan ajatuksia Vähänkyrön alueen patikkareiteistä.

Korona karsii kaupunginteattereista ison osan katsojapaikoista, sillä alkavan syyskauden poikkeusjärjestelyillä pyritään takaamaan turvallinen teatterikäynti katsojille ja riittävät turvavälit kaikille. YLE Pohjanmaan mukaan Vaasassa edes pariskunnat tai kaveriporukat eivät pääse istumaan vierekkäisille paikoille.

 

 

Vastaa