Tim Wallin: ”Minäkäsitys – itseni ja muiden syvempi ymmärrys”

Tim Wallin, Gambit
Tim Wallin.

Kirjoittaja on Gambitin toimitusjohtaja. Tämä kolumni julkaistaan sekä suomeksi että englanniksi.

Yksi Gambitin pääperiaatteista on luoda miellyttävä työympäristö. Alusta alkaen fokuksemme on ollut ihmisten hyvinvoinnissa. Yksi avain tekijä tämän saavuttamisessa on ollut asia, jota kutsun nimellä “the perspective of me” – minäkäsitys.

Miksi henkilön oma todellisuus eroaa tosiasiallisesta todellisuudesta

Niin johtajana kuin ihmisenä yksi vaikeimmista asioista on ymmärtää erilaisia näkokulmia tilanteesta riippumatta. Toisen näkökulman ymmärtäminen eroaa siitä, miten pyrimme empaattisesti ja vaistonvaraisest tulkitsemaan toisen ihmisen mielentilaa. On myös eri asia yrittää loogisesti laskelmoida, mikä ohjaa henkilön motivaatiota tiettynä hetkenä.

Jotta voimme täysin ymmärtää toisen ihmisen näkökulmaa, meidän on otettava huomioon hänen kokemuksensa, uskomuksensa, tunteensa ja tietyssä tilanteessa vallinneet olosuhteet. Itse en pysty tähän kaikkeen. Se on liian monimutkaista. Sen sijaan, mihin itse pyrin – ja suosittelen muiden tekevän samoin – on näkemään vaivaa ja todella kuuntelemaan ja ymmärtämään, mistä henkilö on lähtöisin – toisinaan kirjaimellisesti ottaen.

Mihin itse pyrin – ja suosittelen muiden tekevän samoin – on näkemään vaivaa ja todella kuuntelemaan ja ymmärtämään, mistä henkilö on lähtöisin.

Jokainen kokee maailman omasta näkökulmastaan. Tämä muovaa ihmisen käsitystä todellisuudesta ja vaikuttaa heidän tekoihinsa. Todellisuus on sitä, kuinka asiat todella ovat, mutta henkilön todellisuus (henkilökohtainen todellisuus) on sitä, mitä hän ajattelee ja miten hän tuntee olosuhteet huomioon ottaen. Jotta voit ottaa ensimmäiset askeleet kohti itsesi ja muiden parempaa ymmärrystä, haluaisin nostaa esiin kolme yleisintä näkökulmaa aloittaen siitä itsestään selvimmästä.

Minun oma näkökulmani: Me, myself and I

Omalla näkulmalla tarkoitan sitä, mitä tunnen, mihin uskon ja mitä haluan. Tämä on ehdottomasti helpoimmin käsitettävissä, vaikkakin joskus tuntuu olevan vaikeaa ymmärtää jopa omaa päättelyä ja tunteita. Mutta se on kaiken perusta: oman näkökulman epätäydellinen ymmärtäminen.

Mielestäni omat näkemyksemme eivät vaadi erityisesti ruokkimista. Olemme kaikki syntyessämme saaneet luontaisen kyvyn suojella itseämme ja olla kiinnostuneita itsestämme. Antaessamme liian suuren painoarvon itsellemme se voi johtaa itsekkyyteen, ja oma vakaumukseni on, että erityisesti nyky-aikaisten johtajien tulisi olla hyväntahtoisia mahdollistajia eikä itseään täynnä olevia diktaattoreja.

Toisen ihmisen näkokulma: kun astut toisen kenkiin

Toinen yleinen näkokulma on toisen ihmisen näkemys. Ei ole helppoa osua oikeaan, koska meiltä puuttuu paljon tarvittavaa tietoa, mutta kysymällä itseltäsi oikeat kysymykset pääset oikealle polulle. Pohdi, mitä tiedät tästä henkilöstä; tiedätkö mitään hänen taustoistaan, kasvatuksestaan, arvoistaan, kokemuksistaan tai häntä kohdanneista haasteista, jotka ovat voineet värittää hänen maailmankuvaansa? Miltä tuntuisi astella hänen kengissään?

Tässä tapauksessa harjoitus ei tee mestaria, mutta tulet paremmaksi, jos todella opettelet kysymään, kuuntelemaan ja heijastamaan. Käymällä nämä läpi voit oppia, että henkilö, jota et koe ymmärtävän, ei olekaan ääliö tai tarkoituksella tietämätön vauva. Voikin olla, että hän luulee sinun tietävän jotain, mitä et vielä tiedä. Saattaa jopa käydä niin, että puhutte kahdesta täysin eri asiasta, koska lähtökohtaisesti ymmärsitte keskustelun aiheen eri tavoin – omista näkökulmistanne.

Empaattisilla henkilöillä ja johtajilla on paremmat lähtökohdat tässä pelissä, mutta liiallinen empaattisuus voi johtaa myös negatiivisiin vaikutuksiin. Saatat unohtaa itsesi ja sen, mikä todella on oleellista ja todenperäistä. Tässä avaimena on tasapainon löytäminen siinä, että pysyy tunteiden kanssa riittävän pinnalla (mutta ei vain ehkä aivan ymmärrä) eikä mene liian syvälle toisen henkilön tunnepyörteisiin.

Ulkopuolinen näkokulma: Kärpäsenä katossa

Kolmas yleinen näkökulma auttaa sinua pysymään tasapainossa. Tämä on ulkopuolisen näkökulma: tarkkailijan perspektiivi, tarkastelit sitten itseäsi tai toista henkilöä. Tämän näkökulman tarkoituksena on pyrkiä irrottamaan yhtälöstä tunteet ja tarkastella tosiasioita ja suhdetta sinun ja toisen välillä. Kysymykset, jotka kannattaa itseltään kysyä, ovat: mitkä ovat faktoja? Mitkä todelliset olosuhteet johdattivat meidät tähän pisteeseen?

Mikäli uppoat keskustelussa liialti tähän näkökulmaan, saatat vaikuttaa toisen mielestä kylmältä, faktoihin takertuvalta sovittelijalta ja siinä kaikki. Vastapuolesta voi tuntua siltä, ettet välitä tai edes ole todella mukana keskustelussa. Tämä näkökulma kuitenkin auttaa pitämään jalat maassa ja katsomaan faktoja, ja on siten tarpeellinen, neutraali perusta, jonka pohjalta mielekäs kompromissi voidaan rakentaa.

Näkökulman muuttaminen

Kokeillaan helppoa harjoitusta eri näkökulmat mielessä pitäen. Nouse ylös seisomaan, koukista sivulla roikkuva käsivartesi niin, että sormesi nousevat noin rinnan korkeudelle ja etusormesi osoittaa ylöspäin. Lähde pyörittämään kättäsi kellonsuuntaisesti ja seuraa liikettä katseellasi. Jatka pyörittämistä samaan suuntaan, mutta nosta samalla kätesi pääsi yläpuolelle. Älä siirrä katsettasi pois kädestä.

Huomaatko, kuinka kätesi ja etusormesi näyttävät yllättäen liikkuvan vastapäivään, ei enää myötäpäivään sinun näkökulmastasi katsottuna?

Viimeiset vinkit

Ensinnäkin, jotta tietoisuus lisääntyisi ja välttyisitte tulevaisuudessa väärinkäsityksiltä, suosittelen avoimesti keskustelemaan kollegoidesi, perheesi ja ystäviesi kanssa erilaisista näkökulmista. Olemme Gambitilla 2020 aikana onnistuneesti käyttäneet tätä metodia ja huomanneet kommunikoinnin helpottuvan mitä useampi ymmärtää, että jokaisen oma todellisuus eroaa siitä, kuinka itse käsittää todellisuuden.

Olemme huomanneet kommunikoinnin helpottuvan mitä useampi ymmärtää, että jokaisen oma todellisuus eroaa siitä, kuinka itse käsittää todellisuuden.

Toiseksi on äärimmäisen tärkeää tiedostaa, että jokainen näkökulma on arvokas ja huomiosi arvoinen. Onnistuakseni tässä sinun on kehitettävä kyky liikkua eri näkökulmien välillä ja otettava ne sellaisinaan kuin ne ovat. Siitä rakentuu ymmärrys, joka puolestaan johtaa kompromisseihin ja kykyyn kasvaa ja kehittyä niin ihmisenä, johtajana kuin yrityksenäkin.

 

LUE MYÖS:

Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2021 on valittu – Gambitilla jokainen saa vaikuttaa

Vastaa