Pietu Purhonen: ”Kesätyöt luovat alueemme nuorille polun työelämään”

Pietu Purhonen

Kirjoittaja Pietu Purhonen on Baronan aluejohtaja Pohjanmaalla.

Tänä kesänä yritysten on merkittävästi vaikeampaa löytää tarvittava määrä osaavia kesätyöntekijöitä kuin aikaisempina vuosina.

Tämä johtuu useasta tekijästä. Yksi on se, että sopivia hakijoita on yleisesti ottaen aikaisempaa vähemmän.

Pohjanmaan ELY-keskus viestitti viime vuoden joulukuussa, että alueella oli marraskuun lopussa 2021 yhteensä 6 465 työtöntä työnhakijaa, mikäli oli 35,9 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Koko maahan verrattuna Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla työttömyys pieneni eniten.

Samaan aikaan alueemme nuorisotyöttömyys on saatu laskemaan. Esimerkiksi alle 25-vuotiaista työttömänä oli vuoden 2021 joulukuussa 742, mikä oli reilu kolmannes vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kesätyöpaikkoja on tarjolla runsaasti monella alalla

Toinen syy, miksi kesätyöntekijöistä jopa kilpaillaan, on se, että kesätöitä on tänä vuonna tarjolla viime vuotta enemmän. Esimerkiksi me arvioimme Baronan kesätyöpaikkojen määräksi yli 6500, mistä noin puolet tulee todennäköisesti kesäksi elpyvästä matkailu- ja ravintola-alasta.

Myös täällä Vaasan suunnalla näkymät ovat positiiviset. Esimerkiksi asiakasyrityksemme Danfoss kolminkertaistaa kesätyöntekijämääränsä. Nuorilla on siis varaa valita, missä kesänsä viettävät.

Nuorilla on varaa valita, missä kesänsä viettävät.

Kolmas ja valitettava tekijä liittyy nuorten jaksamiseen. On yleisesti tiedossa, että nuorten ahdistuneisuus on lisääntynyt merkittävästi korona-aikana. Moni nuori voi pohtia, riitänkö minä? Entä jos tulee taas rajoituksia ja kesätyöpesti ei koskaan alakaan, pitäisikö sitten vain opiskella koko kesä? Näin ollen, moni nuori voi jättää kokonaan hakematta kesätöitä.

Haetaan kesärekrytointeihin ratkaisuja yhdessä

Miten meidän työnantajien tulisi sitten näihin haasteisiin yhdessä vastata? Kesätyöt kun ovat avainasemassa nuorten tutustuttamisessa ja perehdyttämisessä työelämään. Kesätyöt sitouttavat nuoria alueellemme ja huolehtivat näin sen elinvoimaisuudesta myös tulevaisuudessa.

Kesätyöt ovat avainasemassa nuorten tutustuttamisessa ja perehdyttämisessä työelämään.

Näen, että meidän yritysten pitää laajentaa näkökulmaamme sopivista kesätyöntekijöistä. Tarjotaan mahdollisuuksien mukaan töitä esimerkiksi alaikäisille ja nuorille, jotka opiskelevat jotain muuta kuin sitä meidän alaamme.

Panostetaan vastuulliseen rekrytointiin ja hakijaviestintään ja huolehditaan, että jokainen nuori saa mahdollisimman onnistuneen kesätyökokemuksen jo heti alkumetreillä.

Nuoret tarvitsevat selkeän viestin, että töitä kyllä löytyy ja niihin kannattaa hakea toimialasta riippumatta.

Jokainen kesätyöntekijä on potentiaalinen työntekijä tulevaisuudessa.

 

LUE MYÖS:

Pietu Purhonen: ”Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt pitäisi tunnistaa alueen yrityksissä”

Vastaa