Pietu Purhonen: “Individualistin (vuokra)työ”

Pietu Purhonen

Kirjoittaja Pietu Purhonen on Barona Pohjanmaan aluejohtaja.

Tänäänkin moni ihminen miettii, mitä saa vastineeksi siitä, että käy töissä. Työn tulee antaa muutakin kuin toimeentulo. Sen tulee olla merkityksellistä ja soveltua juuri minun tarpeisiini ja elämäntilanteeseen.

Olemme individualistisen työelämän äärellä, jossa moni meistä voi halutessaan hyödyntää erilaisia työntekemisen muotoja. Työura voi koostua jaksoista, jossa välillä ollaan toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa ja välillä tehdään töitä esimerkiksi freelancerina tai kevytyrittäjinä – tai vuokratyöntekijänä.

Jos kysyisit vastaantulijalta, lähtisikö hän vuokratyöntekijäksi, mitä luulet hänen vastaavan?

Kärjistän vähän: Jo sana ”vuokratyö” voi aiheuttaa toisissa ärtymystä tai epäluuloisuutta. Pahimmillaan ”vuokratyöfirmat” nähdään välistä vetäjinä ja muka-työpaikkoina, jossa viivytään hetki ennen kuin siirrytään niiden oikeiden töiden ja työnantajien pariin.

Tätä mielikuvaa on ollut haastavaa muuttaa. Yhtenä syynä on ollut vuokratyön suhteellisen pieni osuus Suomen työmarkkinoista; vain pari prosenttia palkansaajista Suomessa tekee vuokratyötä. Iso osa ihmisistä ei käytännössä tiedä, mitä vuokratyö oikeasti on.

Iso osa ihmisistä ei käytännössä tiedä, mitä vuokratyö oikeasti on.

Onneksi alamme on aktivoitunut niin somessa kuin valtamediassa ja keskustelu vuokratyön hyödyistä on aiempaa laajempaa. Olemme lähteneet murtamaan vanhoja myyttejä ja tuomaan vahvemmin näkyviin oman panoksemme työmarkkinoiden toimivuuteen.

Työn globaali murros on vauhdittanut myös asenteiden muutosta. Ihmiset haluavat erilaisia vaihtoehtoja ja vuokratyö on yhä useammin yksi vaihtoehto muiden joukossa. Henkilöstöpalveluyritysten liiton HPL:n mukaan peräti 88 % vuokratyöntekijöistä suosittelee vuokratyöntekemistä tuttavilleen.

Se ensin mainittu kriittinen suhtautuminenkin on kääntynyt eduksemme. Olemme alana tottuneet uudistumaan ja parantamaan suoritustamme, ja tehneet sen monesti muuta työelämää nopeammin.

Nostan esimerkkinä Baronan, jossa panostamme entistä enemmän työntekijöidemme hyvinvointiin ja kehittymiseen. Monen nuoren ensimmäisenä työpaikkana, haluamme yhdessä asiakkaidemme kanssa tarjota turvallisen ja vastuullisen tavan tehdä töitä. Visionamme on olla alusta, joka rakentaa kokonaisvaltaisen palveluiden maailman jokaiselle yksilölle: työn, osaamisen kehittämisen, valmennuksen ja hyvinvoinnin tuen.

Silloin vastaantulijakin tietää, että vuokratyö on yksi osa laajempaa kokonaisuutta – ilman etuliitteitä.

 

LUE MYÖS:

Pietu Purhonen: ”Kesätyöt luovat alueemme nuorille polun työelämään”

Vastaa