Lauri Sammallahti: ”Pysähdy, muista ’core’ ja keskity olennaiseen”

Lauri Sammallahti

Kirjoittaja Lauri Sammallahti on Private Banker, Ålandsbanken.

Yksityispankkiirin arki on usein kiireistä, mutta tällä kertaa istun kaukana kaaoksesta kotisohvalla lueskellen. Nostan katseen kirjasta hetkeksi, pysähtyäkseni ihailemaan peilityynen veden pinnalta heijastuvaa syysmaisemaa olohuoneemme ikkunasta, mutta havahdun kuitenkin pian itkuhälyttimestä kuuluvaan leikkisään jokelteluun.

Olen isyysvapaalla, ja kuluvien kuukausien aikana olen päässyt nauttimaan arvokkaasta yhteisestä ajasta nuorimman poikamme kanssa, sekä huomaamaan, miten kiireen keskellä pysähtyminen selkeyttää ajatuksia ja auttaa keskittymään oleelliseen.

Nyt töihin paluun kynnyksellä pysähdyn pohtimaan, mitkä asiat muodostavat sijoittajan kannalta merkityksellisen ”coren”, ja miksi siihen tulisi keskittyä?

Anekdoottinen vastaus jälkimmäiseen kysymykseen löytyy ekonomisti Vilfredo Pareton havainnoista, jotka tänä päivänä tunnetaan ”80/20 sääntönä” tai Pareton periaatteena. Tämän periaatteen mukaan lähes missä tahansa ilmiössä valtaosa (n. 80 %) seurauksista johtuu vain pienestä osasta syitä (n. 20 %).

Pitkällä sijoitushorisontilla pientenkin asioiden merkitys lopputulokseen korostuu, mutta emme yksinkertaisesti pysty keskittymään kaikkeen samanaikaisesti. Pareton periaatteen mukaan pitkän aikavälin menestyksekkään sijoittamisen taustalta tulisikin sen sijaan löytyä tiettyjä asioita, joihin keskittymisellä on erityinen merkitys lopputuloksen kannalta.

Elämme kuitenkin aikaa, jolloin teknologia kehittyy suurin harppauksin, eikä kuluvan vuoden aikana varsinkaan tekoälyn ympärillä käytävältä keskustelulta ole voinut välttyä. Mikäli luet tätä artikkelia mobiililaitteelta, pitelet kädessäsi reilusti enemmän laskentatehoa kuin NASA:n Apollo 11-kuuohjelmalla oli käytössä ensimmäisten ihmisten saattamisessa kuun pinnalle.

Teknologian kehitys on helpottanut elämäämme sekä parantanut markkinoiden tehokkuutta, mutta sen lieveilmiönä on enenevissä määrin haastavaa keskittyä sijoittajan kannalta oleelliseen informaatioon. Kohdatessamme tuon jatkuvan tietovirran unohdamme usein, että mobiililaitetta pitelee edelleen kädessään yksilöllinen ihminen.

Määritä siis kuka olet, ja mitä haluat

Jokainen sijoittaja on erilainen, ja menestyksen lähtökohtana on tuntea oma taloudellinen tilanne, tappionsietokyky, tuotto-odotus ja kuinka paljon riskiä sietää. Nämä seikat määrittävät lähes täysin sijoitusten pitkän aikavälin potentiaalisen tuottotason, ja tuottavinkaan sijoitus ei ole ”oikea”, mikäli se vaarantaa talouden tasapainon ja aiheuttaa unettomia öitä.

Aloita allokaatiosta

Sijoitusten omaisuuslajijakauma on edellä mainittujen asioiden ohella tärkeimpiä päätöksiä, jonka sijoittaja tekee. Salkun allokaatio selittää useiden tutkimusten mukaan valtaosan tuottojen vaihteluista, ja on siten tehokkain tapa varmistaa salkun soveltuvuus yksilöllisiin lähtökohtiin.

Hajauta ja hallitse

Sijoittamiseen sisältyy aina riskejä, mutta markkinat palkitsevat sijoittajaa vain tiettyjen riskien kantamisesta. Suurin osa yksittäisen osakkeen riskistä on epäsystemaattista riskiä, joka on hajautettavissa. Salkun riskitasoa voidaan siis merkittävästi laskea hajauttamalla sijoituksia sekä globaalisti että eri toimialojen välillä, kuitenkaan tinkimättä tuotto-odotuksesta.

”Time in the market beats timing the market”

Sijoitusmarkkinoiden lyhyen aikavälin ennustettavuus sekä ajoittaminen on tutkimusten perusteella lähes mahdotonta. Positiivisten tuottojen kannalta tärkeämpää onkin sijoittaa pitkäjänteisesti, sekä mahdollisuuksien mukaan säännöllisesti, huomioiden ajallinen hajautus. Täydellistä hetkeä loputtomasti odottavan sijoittajan kannattaakin muistaa Aki Sirkesalon sanat ”jos odotat aikaa, parempaa aikaa, odotat seuraavaan elämään”.

Juuri nämä edellä käsitellyt asiat muodostavat mielestäni sijoittajan ”coren”, ja ne ovat samalla myös laadukkaan sijoitusneuvonnan kulmakiviä.

Asiantuntevan yksityispankkiirin tehtävä on nimenomaan olla läsnä, kuunnella ja auttaa asiakasta aidosti ymmärtämään oma tilanne, tarpeet, tavoitteet ja unelmat. Aito kiinnostus asiakasta kohtaan, sekä rahoitustieteen hyvä tuntemus auttaa meitä räätälöimään yksilöllisiä ratkaisuja, joilla saavutetaan kestävää lisäarvoa ylitse ajan.

Kun siis seuraavan kerran kohtaat kaaosta arjessa tai sijoitusmarkkinoilla, pysähdy, muista ”core”, ja keskity olennaiseen.

 

LUE MYÖS:

Lauri Sammallahti: “Uusi uljas maailma?”

Vastaa