Katja Rajala: ”Yrittäjät rakentamassa elinvoimaa”

Katja Rajala

Kirjoittaja Katja Rajala on Vaasan Yrittäjien puheenjohtaja ja yrittäjä.

Kesä on menossa kauneimmillaan, mutta palataanpa hieman kesäkuun kuntavaaleihin. Ne nimittäin menivät hienosti yrittäjien näkökulmasta.

Rannikko-Pohjanmaan alueella yrittäjävaltuutettujen määrä kasvoi viime vaaleista. Aikaisemmin määrä oli 48 ja nyt yrittäjätaustaisia valtuutettuja aloittaa 62 elokuun uusissa valtuustoissa.

Alueemme poikkeaa valtakunnan tilastosta siten, että kärkisijaa pitää RKP kun koko maassa eniten yrittäjätaustaisia valtuutettuja on keskustalla, toiseksi eniten kokoomuksella ja kolmanneksi perussuomalaisilla. Koko maassa Liike Nyt loistaa joukossa yrittäjävoittoisimpana, sillä 51 prosenttia valtuutetuista on taustaltaan yrittäjiä. Kokoomuksella vastaava luku on 34 prosenttia.

Tilasto yrittäjävaltuutetut 2021-2025 - Suomen Yrittäjät, kuntavaalit 2021Maamme valtuutetuista 2 033 on yrittäjiä. Se tarkoittaa, että 23 prosenttia valtuutetuista on juuri yrittäjätaustaisia. Tämä antaa toivoa siitä, että kunnissa tullaan tekemään päätöksiä, jotka edistävät alueen ja koko maan elinvoimaa.

Yrittäjien vahvuus on, että taloutta on ollut pakko oppia ajattelemaan taustoista riippumatta. On keksittävä keinot, joilla saadaan rahaa, jotta tekemiseen voi panostaa ja toiminnalla on tulevaisuus. Näitä taitoja tullaan tulevassa varmasti tarvitsemaan.

Vaasan Yrittäjät piti keväällä vahvasti esillä Suomen Yrittäjien kuntavaaliteemoja. Teemoissa painottuivat mm. hankinnat, kaavoitus ja yritysvaikutusten arviointi. Nämä teemat on hyvä pitää keskiössä myös vaalien jälkeenkin.

Ostrobothnia on a map with symbols for a flourishing communityEhkä tärkeimmäksi nostaisin yritysvaikutusten arvioinnin kehittämisen. Mikäli se otetaan punaiseksi langaksi strategiasta käytännön arjen päätöksentekoon, ollaan varmasti tiellä, joka lisää alueen elinvoimaa.

Tuottavat työpaikat ja uudet innovaatiot syntyvät yrityksiin. Virkamiehet ja päätöksentekijät luovat puitteita, mutta yrittäjät luovat työtä ja verotuloja oman riskinoton, investointien ja visioiden kautta. Siitä syntyy elinvoimaa. Siksi jokaisen päättäjän on hyvä kuunnella yrittäjän ääntä.

Nyt kuitenkin nautitaan helteistä ja kerätään voimia tulevan syksyn haasteisiin. Voimaannuttavaa kesän aikaa aivan jokaiselle!

 

LUE MYÖS:

Yrittäjät vahvoilla kuntavaaleissa – taloudellinen lukutaito ja halu tarttua asioihin yhdistää yrittäjiä yli puoluerajojen

Katja Rajala: ”Meidän vai teidän HYKY – hyvinvointialue?”

Vastaa