Yrittäjät vahvoilla kuntavaaleissa – taloudellinen lukutaito ja halu tarttua asioihin yhdistää yrittäjiä yli puoluerajojen

Katja Rajala, Mikael Fredman, Anna Bertills, Kaj Svels, Tommi Mäki.
Katja Rajala, Mikael Fredman, Anna Bertills, Kaj Svels, Tommi Mäki.

”Ei kuntaa ilman yrityksiä” – nämä iskusanat ohjaavat Suomen Yrittäjien kuntavaaliohjelmaa. Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät on onnistunut aktivoimaan useita korkean profiilin yrittäjiä.

Yrittäjät ovat aktiivisesti mukana tulevissa kuntavaaleissa, ja Suomen Yrittäjät kannustaa jäseniään asettumaan ehdolle.

– Yrittäjät ansaitsevat tulla kuulluiksi, ja pyrimme varmistamaan, että mahdollisimman monta yrittäjää valitaan, sanoo Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien (RPY) puheenjohtaja Mikael Fredman.

Vain RPY:n alueella on jo 149 yrittäjäehdokasta. Mikael Fredman on itsekin vastannut vetoomukseen asettumalla RKP:n ehdokkaaksi Mustasaaressa.

Fredmanilla on pitkä kokemus yrittäjyydestä terveydenhuollon alalla, jota hän laskee isoksi hyödyksi politiikassa eteenkin tänä aikana, kun ala on merkittävien muutosten alla.

RPY:n varapuheenjohtaja Tommi Mäki on kokoomuksen ehdokas Vaasassa. Mäki on sekä sarjayrittäjä että kokenut politiikko, ja hän vakuuttaa, että yrittäjien ääniä todella tarvitaan päätöksenteossa.

– Monet päätökset paranevat, kun pöydän ääressä istuu joku, jolla on konkreettista kokemusta päätöksen alla olevista asioista, kuten ihmisten palkkaamisesta, Tommi Mäki sanoo.

RPY:n toinen varapuheenjohtaja Kaj Svels ei itse ole vaaliehdokas, mutta hän on kollegoidensa kanssa yhtä vakuuttunut, että eteenkin pienyrittäjien poliittista ääntä pitää vahvistaa.

– Yrittäjiä tarvitaan ja he saavat asioita aikaiseksi, Kaj Svels sanoo.

Päivittäinen yhteistyö

Useat paikallisyhdistykset toimivat Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien alueella. Suurin on Vaasan Yrittäjät, jonka puheenjohtaja Katja Rajala myös osallistuu kunnallisvaaleihin kokoomuksen ehdokkaana Vaasassa.

Rajalan mukaan paikallisyhdistyksillä ja kunnilla on toimiva yhteistyö, mutta sitä pitäisi täydentää vaalien kautta valituilla yrittäjillä.

– On tärkeää varmistaa, että yrittäjiä oikeasti kuullaan tärkeiden asioiden ympärillä, kuten hankinnoissa ja suunnittelussa, Rajala sanoo.

Kaj Svels, joka edustaa yrittäjäyhdistystä Vöyrin kunnan elinkeinoneuvostossa, sanoo, että yrittäjät voivat tehdä suuren vaikutuksen kuntatasolla positiivisilla, liiketoimintaa edistävillä menetelmillä.

Tommi Mäki, Mikael Fredman, Anna Bertills, Kaj Svels, Katja Rajala

Vöyriläinen yrittäjä ja RKP:n ehdokas Anna Bertills korostaa yrittäjille tavanomaista halua tarttua asioihin.

– Itse pidän politiikasta ja haluan olla mukana vaikuttamassa, sanoo Anna Bertills, joka on jo kauan ollut poliittisesti aktiivinen.

Anna Bertills vetää parhaillaan yrityksiä, jotka investoivat erilaisiin toimitilaratkaisuihin Vöyrillä.

– Täällä on hyvät kasvuolosuhteet, mutta samaan aikaan maaseutu nukahtaa, jos ei siellä tehdä investointeja, Bertills sanoo.

Vääristä asioista keskustellaan

Tommi Mäen mielestä elinkeinoelämän kysymykset ovat saaneet liian vähän huomiota näissä kunnallisvaaleissa. Vaalitenteissä on sen sijaan keskitytty arvokysymyksiin.

– Arvot ovat tietenkin tärkeitä, mutta käytännön asioihin pitäisi myös ottaa kantaa, Mäki sanoo.

Katja Rajala lisää, että juuri kuntatasolla tehdään paljon päätöksiä asioista, jotka ovat lähimpänä ihmisten arkea. Hyvä elinkeinopolitiikka on menestyvän ja elinkelpoisen kunnan edellytys.

Koko alueen merkitystä pitäisi korostaa

Mikael Fredman, Anna Bertills, Kaj Svels

Tommi Mäki esittää, että Helsingin alueen tai Tampereen alueen vetovoimasta puhutan paljon, mutta Vaasan aluetta mainitaan harvoin. Kaikki yrittäjät, jotka ovat kokoontuneet Vöyrille tätä keskustelua varten, haluavat tehdä työtä yhdessä koko alueen nostamiseksi.

Mikael Fredmanin mukaan Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät on tärkeässä roolissa yhdistävänä voimana.

– Aluemme on hyvin elinvoimainen, mutta meidän pitää tehdä aktiivista työtä, jotta olosuhteita voidaan parantaa yhä enemmän, Fredman sanoo.

Kuntayhtiöiden roolia kyseenalaistetaan

Valtion ja kuntien yritystoiminta on toinen asia, josta monella yrittäjällä on vahvoja mielipiteitä. Tommi Mäki sanoo, että kunnat voivat tehdä hyviä aloitteita tarpeellisista asioista, mutta liiketoiminnan edellytysten varmistuessa toiminta pitäisi jättää markkinaehtojen varaan.

– Mutta vanhat rakenteet elävät yhä, täällä tarvitaan rohkeutta uusiin päätöksiin, Mäki sanoo.

Täällä tarvitaan rohkeutta uusiin päätöksiin.

Kokoontuneet yrittäjät huomauttavat, että tämä ei ainoastaan koskee kuntien yritystoimintaa, vaan kaikkea kuntatoimintaa.

– Esimerkiksi siivous ja ruuanlaitto tuskin kuuluvat kunnan ydintehtäviin, Katja Rajala sanoo.

Taloudellinen lukutaito on kohdallaan

Jokainen yrittäjä, yrityksen koosta riippumatta, ymmärtää ja on kiinnostunut taloudesta ja taloudellisista yhteyksistä. Kilpailu on kovaa ja yrittäjä ei pärjää pitkälle ilman taloudellista lukutaitoa.

– Samalla yrittäjät tietävät, missä kilpailua oikeasti käydään, minkä ei välttämättä ole niin intuitiivista, Katja Rajala sanoo.

Tällä hän tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kilpailu on useammin globaalia kuin paikallista tai jopa alueellista. Kaj Svels tähdentää asiaa esimerkillä kokonaisvaltaisen lähestymistavan tarpeesta.

– Vaasan tulevaa akkutehdasta pitäisi esimerkiksi huomioida Vöyrin kunnan suunnittelussa, koska se on silti vain puolen tunnin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta, hän sanoo.

Mikä on Suomen Yrittäjien rooli?

Suomen Yrittäjät on puoluepoliittisesti sitoutumaton yrittäjäjärjestö. Vaikka järjestö ei tue yksittäisiä puolueita, sillä on selkeä poliittinen agenda. Vaaliohjelman voi kiteyttää sanomaan, että jos yrityksillä menee hyvin, kunta voi hyvin.

Suomen Yrittäjät on jaettu kolmeen eri tasoon. SY-kattojärjestön alla toimivat alueelliset järjestöt, kuten Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät. Jokainen aluejärjestö muodostuu puolestaan useasta paikallisyhdistyksestä. Kaikki paikallisyhdistyksien jäsenet ovat automaattisesti mukana sekä omassa aluejärjestössä että kansallisessa kattojärjestössä.

Yrittäjät hyötyvät mahdollisuudesta vaikuttaa joka tasolla. Laajat verkostot ja suora pääsy ajantasaisiin tieto- ja asiantuntijapalveluihin ovat vain osa jäseneduista.

– Yrittäjänä voi olla yksinäistä, ja varsinkin korona-aikana olemme saaneet erittäin hyvää palautetta joka osoittaa, että palveluitamme tarvitaan ja arvostetaan, Mikael Fredman sanoo.

 

LUE MYÖS:

Mari Pohjanniemi-Kivi: ”Ei kuntaa ilman yrityksiä”

Vastaa