Christian Partanen: ”Borde jag placera mera nu?”

Christian Partanen - Vasa Andelsbank, OP Private

Skribenten Christian Partanen är kapitalförvaltare på Vasa Andelsbank.

För tillfället sker det stora rörelser på aktiebörsen. Alla världens börser visar stora svängningar på grund av ovanligt stor osäkerhet. Det råder en rädsla för en svagare ekonomisk tillväxt, nästa fas i Ukrainakriget, centralbankens räntehöjningar, Kinas motvind på grund av covid och fortsatt hög inflation.

I oroliga tider kan det hända att du tänker, varför tog jag inte ut mina placeringar när de var på topp? Det kan lätt bli att man tänker ”jag visste det” och harma sig att man inte följde sina egna känslor.

Det märks tydligt att intresset för sparande blir oftast högre när börsen gått bra och mindre när det går dåligt på börsen. Du kanske lockas av att köpa när det gått bra en tid men du säljer av rädsla när kurserna gått ner.

Fast det är svängigt på börsen, så skulle jag ändå rekommendera dig som placerare att alltid följa din långsiktiga placeringsplan. Då undviker du onödiga/förhastade dåliga beslut.

Det är nästa omöjligt att pricka topparna och bottnen på börsen. Det är bättre att tänka igenom vad var ditt ursprungliga syfte när du började placera, tänk långsiktigt när du placerar.

Tänk långsiktigt när du placerar.

Illustration: Turbulens på aktiemarknadenMen tänk om marknaden faller ännu mera, tänker du kanske då? Är det då inte dags då att sälja ut mina placeringar?

Mitt svar skulle då också vara nej, om du inte just nu behöver pengarna snabbt. Vanligtvis infaller även dagarna med de starkaste uppgångarna mitt i turbulensen på marknaden. Därför är det viktigt att vara med i uppgången för att du skall kunna nå dina placeringsmål.

Men om jag nu säljer och köper tillbaka när det vänder? Tyvärr finns det inget facit när du skall sälja eller köpa, men det är viktigt att inte låta känslorna styra. Om du agerar med känslorna är det lätt att du säljer när ”alla” har panik, dvs. när marknaden redan sjunkit. Sedan köper du tillbaka när ”alla” är optimistiska dvs. då vändningen på börsen redan har skett. Då är du alltid steget efter.

Ifall du behöver sälja eller sänka risken för att du inte klarar av marknadens kraftiga rörelser är det samma rådet som vid inköp, att sprida på försäljningen över flera tillfällen.

Det är viktigt att inte låta känslorna styra.

När det pågår stora rörelser på börsen både nedåt och uppåt, är det oftast ett tecken på att börsen bekräftar många frågetecken på marknaden som är aktuella för tillfället. Aktiekurserna stiger och sjunker men på lång sikt stiger de och ger bra avkastning.

Börsen som helhet är ett bra sätt att bygga upp sin förmögenhet på, men man skall ändå komma ihåg att alla aktiekurser inte stiger. Det kan vara stora skillnader på de bästa och sämsta bolagen på börsen.

Christian Partanen
Christian Partanen.

Ett talesätt är att du inte skall sätta alla ägg i samma korg. Då kan du plötsligt göra stora vinster eller gå miste om allt du har investerat. En urgammal tumregel är att skaffa aktier från minst fem bolag inom olika branscher.

Ett enklare sätt att placera är genom fonder. Då påverkar inte bara ett bolags motgångar hela din investering.

När du har bestämt dig för att sätta dina pengar i rullning, så är det bra att köpa med jämna mellanrum dvs. riskspridning genom tid. Lämnar det över pengar i slutet av månaden råder jag dig att börja månadsspara. Då minskar du risken att lockas till att konsumera upp de pengar som var tänkt att investera. Samtidigt minskar risken att du placera ”vid fel tillfälle”. Det är både smartare och enklare att investera oftare, istället för att göra större investeringar vid få tillfällen.

 

LÄS OCKSÅ:

Simo Vuorenlinna: ”Turbulent på marknaden – mycket att beakta!”

Vastaa