Wasa Future Festival Sture Udd: ”Luodaan Pohjoismaista uusi valtakeskus”

Sture Udd, Wasa Future Festival, Wasa Innovation Center, UPC
Sture Udd.

Vaasa kutsuu jälleen kansalaisia, teollisuusvaikuttajia, poliittisia päättäjiä, yrittäjiä, virkamiehiä, nuorisoa sekä yliopisto- ja tutkimusmaailman huippuja. Tänä vuonna Wasa Future Festivalin tavoitteena on saada aikaan suuria asioita.

Yrittäjä Sture Uddin mukaan Pohjolassa kaivataan nyt uudenlaista, modernia yhteisöä. Nato- ja EU-jäsenyys eivät yksinään riitä. Tämä ajatus on lähtökohtana myös Wasa Future Festivalin parhaillaan rakentuvassa ohjelmassa.

– Pohjolan on oltava edelläkävijä. Eurooppa kokonaisuutena alkaa lähinnä jo muistuttaa museota, toteaa Wasa Future Festivalin primus motor Sture Udd.

Udd näkee, että Vaasan seutu ja Merenkurkun neuvosto EAYY voisivat tulevan parinkymmenen vuoden aikana ottaa merkittävän roolin nykyaikaisena ja kilpailukykyisenä viennin keskuksena ja sitä kautta nostaa koko Pohjolan maailmankartalle.

– Etenkin kun kyse on energiasta ja vihreästä siirtymästä, hän täsmentää.

Aloitetaan metsästä

Ensimmäisenä teemana maanantaina 5. elokuuta käynnistyvän festivaalin ohjelmassa on metsä. Tavoitteena on saada aikaan konkreettisia toimenpiteitä, joilla luodaan lisäarvoa niin metsästä kuin metsälle. Udd arvelee, että pelkästään Pohjanmaan metsät voisivat vuositasolla tuottaa jopa 200 miljoonaa euroa enemmän ilman että hakkuita lisättäisiin.

– Miten se tapahtuu, se selviää niille, jotka osallistuvat tapahtumaan jo maanantaina, hän lupaa.

Seuraavana yliopistot ja korkeakoulut

Tiistai (6.8.) on yliopistojen ja korkeakoulujen päivä. Puheenvuoro on kansainvälisillä asiantuntijoilla, osaavilla nuorilla sekä innovatiivisilla startup-yrityksillä.

– Hyvät tyypit ovat instituutioita tärkeämpiä, kun mietitään muutoksen moottoreita, Sture Udd tietää.

Sture Udd, Wasa Future Festival, Wasa Innovation Center, UPC
Sture Udd, taustana festivaalin keskuksena toimiva Wasa Innovation Center.

Suurimman lisäarvon luovat jo olemassa olevat yritykset

Kaikki kunnia uusille yrityksille, mutta Udd korostaa, että suurin arvonlisäys luodaan jo olemassa olevissa yrityksissä. Se käy selväksi keskiviikkona (7.8.), jolloin esittelyvuorossa ovat EnergySampon ja GigaVaasan toimintaan liittyvät yhteistyökokonaisuudet.

– 75 % kaikista Pohjanmaalla liikkuvista rahoista on peräisin alueen vientiteollisuudesta ja innovaatioista, Udd arvioi.

Torstai (8.8.) polkaistaan käyntiin katsauksella tekoälyrintaman uusimpiin ilmiöihin. Paikalla on niin päättäjiä kuin maamme etevimpiä asiantuntijoita. Puheenvuoroissa pohditaan, miten tekoälyn käyttö voi hyödyttää yhteiskuntakehitystä niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Lisäksi ohjelmassa paneudutaan Euroopan ja Suomen suurimpaan taloudelliseen ongelmaan eli tuottavuuteen. Tai oikeammin sanottuna siihen, miten tuottavuutta voisi luonnollisin keinoin parantaa sekä yksityisellä että julkisella sektorilla – ilman että tarvitaan lisää rahaa.

– Kaikissa ohjelman teemoissa peräänkuulutetaan konkreettisia toimia, Udd lisää.

Kaikissa ohjelman teemoissa peräänkuulutetaan konkreettisia toimia.

Muutoksia toimintakulttuuriin

Torstain ja perjantain tärkeitä aiheita ovat myös Vaasan ja Uumajan välinen kiinteä yhteys, puolustusteollisuusyhteistyö, yrittäjyys, uudet oppimisympäristöt sekä varhaisen vaiheen terveydenhoidon kehittäminen erilaisia antureita ja dataa hyödyntäen.

Viikon aikana tutustutaan myös eri maiden, muun muassa Meksikon ja Norjan suurlähettiläisiin, jotka esittelevät edustamiensa maiden tai maanosien tarjoamia mahdollisuuksia. Meksikolla on tapahtumassa myös oma näyttelynsä.

Viimeisenä lukkoon lyötynä teemana perjantaina (9.8.) on Culture 3.0. Aiheeseen kiteytyy hyvin kaikki se, mistä koko tapahtumassa oikeastaan on kyse – siitä, että luodaan uudenlainen toimintakulttuuri, joka kattaa monenlaista sisältöä aina työ- ja yrityskulttuurista koulutus- ja informaatiokulttuuriin.

Uusi näyttelykeskus avautuu

Wasa Future Festival järjestetään Vetokannaksen Bock’s Corner Villagessa, johon myös Wasa Innovation Center lasketaan kuuluvaksi. Viime vuosina Pohjolankadun kummallekin puolelle laajentuneelle alueelle on parhaillaan rakentumassa uusi näyttelykeskus.

Keskuksessa esitellään tulevan festivaalin aikana kahdeksan uutta innovaatiota, jotka jo nyt ovat luoneet huomattavaa lisäarvoa. Lisää tietoa Wasa Future Festivalista ja viikon ohjelmasta löytyy myöhemmin kesällä tapahtuman kotisivuilta osoitteesta wasafuturefestival.fi.

 

LUE MYÖS:

Wasa Future Festivalilla ennätysyleisö

Vastaa