VAMK ja Novia etsivät mikro- ja pk-yrityksiä sparrattaviksi – Tavoitteena kasvattaa yrityksiä ja lisätä työllisyyttä

Kuvassa vasemmalta oikealle projektipäällikkö Tanja Davidov, TKI-päällikkö Marja-Riitta Vest ja projektiassistentti Loviisa Mäki-Julku.

VAMK ja Novia ovat mukana valtakunnallisessa hankkeessa, jossa autetaan mikro- ja pk-yrityksiä kasvamaan ja kehittämään toimintaansa. Nyt haetaan mukaan yrityksiä ja sparraus alkaa jo tänä keväänä.

Ammattikorkeakoulujen yhteistyö työelämän kanssa on hyvin tiivistä. Nyt MYRSKY-hankkeen myötä tuodaan ammattikorkeakoulujen asiantuntijuutta entistäkin lähemmäksi pk- ja mikroyrityksiä.

MYRSKY-hankkeen puitteissa korkeakoulut eri puolilta Länsi-Suomea tarjoavat mukaan valituille yrityksille sparrausta ja mikro-opintokokonaisuuksia. Tavoitteena on auttaa yrityksiä kasvun esteiden ylittämisessä.

– Haluamme kasvattaa työnantajayritysten määrää alueella, VAMKin TKI-päällikkö Marja-Riitta Vest kertoo.

Mukana VAMK ja Novia

Rannikko-Pohjanmaalta mukana auttamisessa ovat VAMK ja Novia. Mukaan hankkeeseen odotetaan osallistuvan kymmeniä yrityksiä.

– Periaatteessa kaikenlaiset yritykset voivat päästä mukaan. Ei muuta kuin yhteyttä minuun, projektipäällikkö Tanja Davidov kertoo.

Jos puolestaan haluaa keskustella tarpeistaan ruotsiksi, voi ottaa yhtettä Novian projektipäällikkö Kenneth Nordelliin.

Parhaillaan VAMK ja Novia sekä oppilaitokset eri puolilta maata hakevat sopivia ja halukkaita yrityksiä mukaan. Mukaan kannattaa tulla nopeasti, sillä sparraus ja opintokokonaisuuksien tarjonta käynnistyy jo tämän kevään aikana.

Haluamme herätellä yrittäjiä miettimään olisiko joku parempikin tapa tehdä asioita kuin nykyinen.

Kahdenlaista apua

Oppilaitokset tarjoavat yrityksille kahdenlaista apua. Ensinnäkin yrittäjien tarpeiden mukaan luodaan valikoiduista teemoista lyhyitä opintokokonaisuuksia.

Davidov kertoo, että opettajilla on paljon erilaisia koulutusmateriaaleja olemassa. Nyt halutaan kuunnella mukaan haluavien yritysten tarpeita ja räätälöidä materiaalit tarpeeksi tiiviiksi.

– Yrittäjien täytyy ehtiä ne opiskella ja tiedämme, että monella se tapahtuu iltaisin.

Toinen yrityksille tarjottava apu on sparraus. Siinä VAMKin tai Novian opettajat auttavat yrityksiä jossain yrittäjien tunnistamassa ongelmassa tai kehityskohteessa.

– Ketään yritystä ei sparrata yksin, vaan valitsemme ryhmän erilaisia yrityksiä kunkin teeman ympärille. Näitä yrityksiä sitten sparrataan yhtäaikaa, Davidov kertoo.

Monenlaisia teemoja

MYRSKY-hankkeen lähtökohtana on pandemia. Tämä näkyy myös rahoituksessa, sillä REACT-EU-hankkeet rahoitetaan osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Pandemian aikana moni yritys pyrki vain säilymään hengissä. Kun siihen päälle tuli vielä energiakriisi laajoine vaikutuksineen, monissa yrityksissä kehittäminen on jäänyt puolitiehen.

Samaan aikaan maailma on kuitenkin muuttunut. Esimerkiksi vihreä murros ja digitalisaatio on edennyt ja logistiikkaketjut ovat saattaneet muuttua.

Siksi MYRSKY-hankkeeseen on valittu teemoja, joista erityisesti tarjotaan apua. Näitä ovat esimerkiksi hiilijalanjäljen laskeminen, digitalisaation hyödyntäminen, tuotannon automatisointi, myynnin ja markkinoinnin kehittäminen, kustannuslaskelmien tekeminen, logistiikan uudelleensuunnittelu sekä tuotekehityksessä auttaminen.

– Haluamme herätellä yrittäjiä miettimään olisiko joku parempikin tapa tehdä asioita kuin nykyinen, Davidov sanoo.

Projektiassistentti Loviisa Mäki-Julku muistuttaa, että monesti yrityksissä saatetaan olla niin rutinoituneita tekemään totutuilla tavoilla, että ei osata huomata nykyisten tapojen heikkouksia.

Verkostojen luominen tärkeää

Yhtenä tärkeänä osana MYRSKY-hanketta on auttaa yrittäjiä verkostojen luomisessa ja säilyttämisessä. Erityisesti VAMK haluaa tarjota tähän tukea.

Vest muistuttaa, että yrittäjät hyötyvät paljon siitä, että pääsevät vaihtamaan kokemuksia toisten yrittäjien kanssa.

Vest kertoo, että monella mikroyrittäjillä on myös ainutlaatuista osaamista joltain kapealta alalta.

Kun tällaiset pienet yritykset tekevät yhteistyötä, voivat ne tarjota yhdessä isompia palvelu- tai tuotekokonaisuuksia. Silloin kaikki hyötyvät.

– Haasteaan on kuitenkin mikroyrittäjien muodostamien yritysverkostojen liiketoiminnan kokonaisvaltainen rahoittaminen.

Vest kertookin, että yksi sparrauksen aihe on kasvun tukeminen verkostomaisessa toiminnassa.

Aina ei tarvitse palkata

Verkostojen luomisessa on toinenkin hyöty. Monelle pienelle yrittäjälle ensimmäisten ulkopuolisten työntekijöiden palkkaaminen on edelleen iso mörkö.

Samaan aikaan yrittäjä joutuu kuitenkin käyttämään paljon aikaa uusien asioiden opettelemiseen esimerkiksi liiketoiminnan pyörittämisestä, markkinoinnista tai vaikkapa innovointitukien hakemisesta.

– Verkostojen avulla yrittäjät voivat ostaa palveluita toisiltaan. Ei aina tarvitse heti olla palkkaamassa työntekijöitä, Davidov muistuttaa.

 

VAMK logoYrkeshögskolan Novia logo

 

 

 

 

 

Yritysten muutoskumppanina logo

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logoELY logo

 

LUE MYÖS:

Kevään toinen yhteishaku alkaa 15.3. – VAMK tarjoaa tutkinto-ohjelmia liiketalouden, tekniikan sekä sosiaali- ja terveysalalla

Vastaa