TechnoBothnias MATCHing-event lockade rekordmånga – Det årliga samarbetseventet snart för stort för de egna lokalerna

Technobothnia Matching 2023, vimmel, folkmassa

TechnoBothnias MATCHing-event ordnades i år för fjärde gången. Studerande och ivriga representanter från företag och projekt kom för att nätverka tillsammans.

Sam Björk, TechnoBothnia, Matching, Filicia studentförening
Sam Björk.

Sam Björk, studerande till maskiningenjör på Novia, är på plats på Technobothnias MATCHing-event denna hösttorsdag i Vasa. Genom sitt engagemang i studentföreningen Filicia har Björk ställt upp med att sköta kaffeserveringen till massorna som rör sig i Technobothnias korridorer.

– Stämningen är verkligen på topp och det är nog rekordmånga med i dag, säger Sam Björk.

”Japp, rekordmånga med”

Josefin Stolpe, Technobothnia koordinator, matching
Josefin Stolpe.

Josefin Stolpe, koordinator på Technobothnia, rusar förbi och bekräftar att det är och har varit rekordmånga människor på eventet. Någon officiell statistik över besökarantal förs inte men de proppfulla korridorerna talar sitt tydliga språk.

– Vi är mycket glada över uppslutningen, det är till och med så mycket folk här att vi nästa år får börja fundera på att flytta eventet för att få rum med alla, säger Josefin Stolpe.

Att det blir en fortsättning vet Stolpe redan, för eventet behövs, vilket också bekräftas av både studerande och företag på plats.

Det handlar det om

Technobothnia är namnet på tre skolors gemensamma tekniska labb. Technobothnia är såväl en fysisk byggnad i Brändö som en plattform som främjar samarbetet mellan skolor och företag. Skolorna bakom plattformen är Novia, VAMK och Vasa universitet.

MATCHing-eventet är Technobothnias största event och ordnades nu för fjärde gången. Josefin Stolpe beskriver det som ett samarbetsevent där många olika aktörer, från projekt och företag till skolor, bidrar till att skapa en unik helhet.

– Vi vill skapa en avslappnad stämning och en arena där olika aktörer kan mötas, säger hon.

Flera studerande på plats i vimlet säger att de är där för att bygga sina nätverk, för att söka samarbetspartners för slutarbeten eller för att söka sommarjobb eller jobb.

Technobothnia Matching 2023
Ett par studerande från VAMK och Vasa universitet fångade på bild i folkmassorna säger att de gillar eventet.

25 företag visar upp sig

Peter Backman, Lena Filpus. Närko, Technobothnia, Matching, Vasa, Närpes
Peter Backman, Lena Filpus.

Representanter från 25 olika företag finns på eventet för att berätta om sin verksamhet. Peter Backman och Lena Filpus, som båda representerar släpvagnstillverkaren Närko, kommer väl förberedda. Backman och Filpus har allt från fastanställningar och sommarjobb till examensarbeten att erbjuda, främst inom maskin- och el.

Helena Aspfors, Mirka, Technobothnia, Vasa, matching
Helena Aspfors.

Mirkas Helena Aspfors, Development Manager på it-mjukvarusidan, tänker också redan på sommarjobb. Helena Aspfors säger att hon är där för att göra Mirka mera känt bland studerande. Inom hennes eget område finns det goda karriärmöjligheter men även mera brett sett inom företaget.

– Sommarjobbsansökningarna börjar i december så även om det verkar lite tidigt så funderar vi redan på saken, säger Helena Aspfors.

Projekten getts större roll

Nytt i år på MATCHing-eventet är att olika typer av projekt fått en större roll. Flera av projektens representanter är själva på plats med planscher och rollups för att bjuda på en bild över vad de jobbar med. I år fick eventet också hjälp med arrangemangen av projekten Novia-Hub Sydösterbotten samt Praktik 2.0.

 

LÄS OCKSÅ:

Mikro-, små och medelstora företag får hjälp att hitta tillväxt – VAMK och Novia stöder företagen på sin tillväxtresa

Vastaa