Hitachi Energy juhlii – 110 vuotta teollista muuntajatuotantoa Suomessa

Hitachi Energyllä ja yhtiön Vaasan-tehtaalla eletään erityistä juhlavuotta. Painopiste läpi historian, niin Strömbergin aikana kuin tänäkin päivänä, on ollut uuden kehittämisessä, tutkimuksessa ja tuotekehityksessä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun Strömberg käynnisti muuntajien teollisen tuotannon Sörnäisissä. Nykyisin Hitachi Energyn Vaasan-tehdas on Suomen suurin ja merkittävin muuntajia valmistava tehdas ja tärkeä osa kansallista sähkön huoltovarmuutta. Tehtaalla kehitetään ja valmistetaan erikoismuuntajia, jotka varmistavat muun muassa monien maailman suurimpien merituulipuistojen tuottaman sähkön miljooniin koteihin ympäri maapallon.

Strömbergin aikana, aina vuoteen 1987 saakka, yhtiö valmisti muuntajia kotimaan tarpeisiin ja 80-luvulla yhä enemmän myös nopeasti kasvavaan vientiin Pohjoismaissa, Saksassa, Englannissa, Lähi-idässä sekä kehitysyhteistyöprojekteihin Afrikassa.

Tuotanto Vaasassa käynnistyi 1947

Strömbergin muuntajia valmistettiin aluksi Helsingin tehtaalla, Sörnäisissä ja Pitäjänmäellä, mistä tuotanto siirrettiin puolustusviranomaisten ehdotuksesta huoltovarmuusperustein Vaasaan. Muuntajien valmistus Vaasassa käynnistyi vuonna 1947 ja jakelumuuntajia varten oma tehdas vuonna 1951. Suurmuuntajatehdas aloitti toimintansa Vaasassa 1956. Tänä päivänä Vaasan-muuntajaliiketoiminnalla on kansainvälinen vastuu yli 40 000 henkilöä globaalisti työllistävässä Hitachi Energyssä erikoismuuntajien kehittämisestä ja valmistuksesta.

Kansainvälistymisen aika

Strömberg siirtyi Asealle vuonna 1986 ja kahta vuotta myöhemmin syntyi ABB. Muuntajissa 1990-luku oli yhtiölle erittäin vahvaa kansainvälistymisen aikaa. Yhdistymisen myötä, Strömbergin vahvalle osaamiselle ja edistyksellisille tuotteille avautui globaali markkina. Asean ja ABB:n globaali myyntiverkosto ja vahva markkinointiosaaminen loivat pohjan globaalille kasvulle.

Nykyisin Hitachi Energyn Suomen-muuntajaliiketoiminnassa suunnitellaan ja valmistetaan erikoisimpia ja vaativimpia muuntajia, ja markkina-alue on koko maailma.

Sähköistymisen ja energiamurroksen avainteknologiaa

Matti Vaattovaara, Hitachi Energy Finland, Vasa
Matti Vaattovaara.

Meneillään olevassa vihreässä energiasiirtymässä sähköistymisellä on aivan keskeinen rooli. Jotta asetetut ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa sähkön osuus energiankäytöstä tulee kasvamaan nykyisestä 20 prosentista 50 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä.

Toimitusjohtaja Matti Vaattovaara Hitachi Energy Finlandista kommentoi:

”Tulevaisuuden energiajärjestelmän kivijalka on sähkö ja muuntajilla on tässä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi välttämättömässä kehityksessä tärkeä tehtävä.”

Vaasan-tehtaalta kotimaahan ja vientiin toimitetut muuntajat ovat varmistamassa puhtaan tuulisähkön jo useisiin miljooniin kotitalouksiin ympäri maailman.

Hitachi Energy on maailman suurin muuntajien valmistaja. Vaasan-tehtaalta valmistuu keskimäärin yksi muuntaja päivittäin. Suurimmat niistä painavat 250 tonnia. Tehtaalla työskentelee yli 300 ammattilaista tuotannossa, huollossa ja toimihenkilötehtävissä.

LUE MYÖS:

Hitachi Energy uppgraderar elöverföringsförbindelse mellan Finland och Estland

Vastaa