Grym eventdag i Vasa: Den perfekta guiden för att hinna med precis allt på konstens natt & Future Festival

Disclaimer. Guidens författare tar inget som helst ansvar för innehållet i guiden. Innehållet ska inte uppfattas som råd eller riktlinjer. Var och en tar fullt ansvar för sin egen upplevelse.

Sovmorgon – Ska du orka med allt det här behöver du vara utvilad. Sov riktigt länge – det är du värd.

Klockan 12 – Färdas du med barn i sällskap kan du starta med ett besök på köpcentret Espen där programmet drar igång klockan 12. Efter det ska du lämna barnen hos närmaste släkting för de kommer inte att orka med allt i dag – det lovar vi dig.

Klockan 12 – Starta dagen som ett proffs och öva din engelska. Hör på en paneldiskussion om hur vi ska göra Vasa till en ännu trevligare stad. Är det ens möjligt, vi som är så bra redan? BBC News Erika Benke håller öppningstalet. Platsen är Wasa Innovation Center i Dragnäsbäck. Du känner dig utvilad och kulturell – det här blir en bra dag!

Klockan 13.50 – Framtidsdiskussionerna i innovationscentret fortsätter med lite andra teman. Nu går paneldiskussionen på svenska och finska – Härligt du förstår vad de säger! Med är till exempel stadsdirektören Tomas Häyry. Du dricker kaffe och känner att du har allt på klart – inget kan stoppa dig i dag.

Klockan 16.30 – Hålls kvar i Dragnäsbäck ännu en stund för nu blir det fest. Kvarken Jubileum, en riktig folkfest för att fira samarbete och EGTC, drar igång. Du vet inte riktigt vad EGTC är men du kan kanske få reda på det? Flera ministrar och en rad andra intressanta talare är där. Det här är både kul och lärorikt!

Klockan 19.00 – Konstens natt och stan lockar men håll dig kvar en stund i Dragnäsbäck. Där väntar nämligen en natt av teknologi och vetenskap. Innovationscentret har öppna dörrar och det bjuds till exempel på en föreläsning av Jussi Loukiainen, Platonic Partnerships vd.

Klockan 19.00 – Har du barn men misslyckades få en barnvakt kan du hinna med på sista timmen av pyssel som Project Liv ordnar (de började redan klockan 17, så du är nästan försenad, men det är lugnt det är också alla andra föräldrar ibland. Kanske inte lika ofta som dig, men ibland i alla fall). Project Liv håller till på Bertills & Jung på Rådhusgatan 21.

Klockan 20.00 – Nu blir det svårt att gallra för nu händer det saker precis över allt. Ett säkert kort och ett måste i något skede av dagen är en sväng via huvudbiblioteket i stan. Kommer man kring denna tid är det mycket musik på schemat, som diktmusik och spelmansmusik. Det bjuds också på fotoutställning och orientalisk dans. Kultur är kanske inte din grej men här finns nog något du gillar – VI lovar.

Klockan 21.00 – På konstens natt hör det till att stanna upp och ta något förfriskande på en uteservering. Många bra alternativ finns – exempelvis Fondis på Hovrättsesplanaden som vid den här tiden bjuder på jazzmusik samt Zero Gravity. På Faros vid fiskstranden är det också bra med vind i seglen.

Klockan 21.15 – Panik – Du har följt en dålig guide och missat hur mycket bra saker som helst. Du har ju inte ens hunnit med våffelcafét i Tykkihalli, kom igen, vem gillar inte våfflor? Du undrar vem som har skrivit en så här dålig guide och ifrågasätter också ditt eget omdöme som valt att följa den. Men nu finns ingen återvändo – du har kommit för långt för att vända om.

Klockan 21.30 – Fram till klockan 23 pågår ett hantverkstorg på Loftets innergård, Rådhusgatan 28. Gena där igenom på väg till nästa punkt, vart det än må vara. Hälsa på några halvbekanta och låtsas att du har allt under kontroll. Håll skenet uppe och om du stannar för att prata med någon så rekommendera varmt denna guide (så du inte är ensam om att missa allt!).

Klockan 21.45 – En del ställen börjar stänga redan men ännu finns chans till nya upplevelser. Wasa Wargames Club, på Hovrättsesplanaden 23, stänger sitt öppna hus klockan 22, så rusa dit. Torgscenen har du också helt glömt bort så gå dit och titta vad som är på gång (red.anm. förlåt torgfolket!). Om någon bekant ser dig i vimlet, så säg bara att du varit på torget hela kvällen. ”Grymt bra feelis här, speciellt förra numret var huippu, vad gillade du bäst med det?”, kan du säga och så låter du han/henne prata. Det är en bra taktik, folk gillar att höra sig själva.

Klockan 22.30 – Till Strampen måste man hinna. Svep en drink – alkoholfri förstås – och låt Fredrik Furus sista låtar för kvällen lugna dina nerver.

Klockan 23.00 – Väck nerverna igen och släpp ut håret. Nu startar en Iron Maiden-tribute på Brödfabriken på Sandögatan 14. Gå där via och rocka lite.

Klockan 00.10 – Avsluta kvällen med mera musik. På en scen på Biblioteksgatan 13 bjuds det på Tulipää, pop och indie-rock, som efterföljs av Steep Downfall, rock och punk. Du klarade kvällen – du är bäst!

LÄS OCKSÅ:

Konstens natt även teknikens och vetenskapens natt – Platonic Partnership bjuder på virtuella upplevelser

Vastaa