Gäddkastet i Oravais siktar på 250 deltagare – Näringslivet ställer upp bakom den stora spinnfisketävlingen

Peter Stolpe Gäddkastet Oravais.
Peter Stolpe.

Fisketävlingen Gäddkastet ordnas för 26:e året i rad. I år siktar arrangörerna på att vara tillbaka till de deltagarmängder som rådde innan pandemin.

Den 3:e september klockan 11 ordnas Gäddkastet i Oravais. Det är frågan om en betydande och återkommande spinnfisketävling, som utvecklats till något av en folkfest.

Det årliga evenemanget, som förstås är utomhus vid Oravais hamn, har kunnat ordnas även under coronatiden men då med vissa restriktioner.

– Nu är vi tillbaka med full kraft och serverar också fisksoppa igen, säger Peter Stolpe, ordförande för Oravais fiskargille.

Coronapandemin till trots lockade eventet ifjol 209 deltagare i 88 olika båtar. I år hoppas arrangören på 250 deltagare eller till och med att rekordet på 260 deltagare kan slås.

Nu är vi tillbaka med full kraft.

Anmäl gärna på förhand

Peter Stolpe Gäddkastet Oravais.
Peter Stolpe.

Att vara med och fiska kostar 20 euro per deltagare. Arrangören Oravais fiskargille tar gärna emot anmälningarna online via oravaisfiskargille.com eller på plats vid Oravais hamn kvällen innan eventet.

– Det går att anmäla sig på plats även på tävlingslördagen men då finns risk för rusning och köer vid kansliet, säger Peter Stolpe.

På fisketävlingen går det att tävla i singel, i dubbel, i lag och även i catch and release.

– Det är våra ungdomar som tar hand om catch and release, en tävlingsgren som bara blir populärare, säger Stolpe.

Pengarna tillbaka till sjön

Gäddkastet ordnas nu för 26:e året i rad. Eventet har utvecklats till en viktig del av fiskargillets verksamhet och ekonomi.

– Alla pengar som kommer in sätts på olika sätt tillbaka i sjön, säger Peter Stolpe.

I praktiken betyder det exempelvis att fiskargillet satsar pengarna på att plantera ut fisk, som gös och öring. Föreningen köper också kalk till vattendragen och jobbar mycket med att restaurera lekplatser.

– Ett speciellt tack vill jag rikta till våra bidragsgivare som också möjliggjort restaureringar, som exempelvis LokalTapiola Österbotten och Sparbanksstiftelsen i Oravais.

Företag och frivilliga ställer upp

Peter Stolpe Gäddkastet Oravais.
Peter Stolpe.

Gäddkastet som tävling möjliggörs av många frivilliga. Bara under själva tävlingsdagen är mellan 20-30 medlemmar ur fiskargillet engagerade.

I sammanhanget passar Peter Stolpe också på att tacka sponsorerna, många av dem företag och organisationer som ställt upp under flera års tid.

Bland sponsorerna finns både stora aktörer, som KWH Group och Vörå kommun, samt mindre företag, som exempelvis Monå Mekaniska Verkstad. Bland samarbetspartners som bidragit till priserna som delas ut finns till exempel Kurre, Järn-Kulla och Mikkis Metall.

– Även deltagare som inte får en enda fisk har möjlighet att få fina priser genom utlottning, säger Peter Stolpe.

Sponsorerna får, förutom känslan av att vara med och bidra, synlighet vid själva evenemanget. Företag och organisationer som vill nappa på erbjudandet hinner ännu med under denna vecka.

Mera information och kontaktuppgifter hittas på föreningens webbplats, oravaisfiskargille.com.

Fotnot: Oravais fiskargilles Peter Stolpe är inte samma Peter Stolpe som jobbar för Vaasa Insider och har skrivit artikeln.

 

LÄS OCKSÅ:

Oravais Rökeri satsar på kvalitet – Österbottniskt hantverk och kunnande ligger bakom produkterna

Vastaa