ÅLANDSTEMA: I stormens öga – På Havsvidden möts rå natur och komfort

Petra Heinonen.

Naturen visar sin styrka när vinden piskar vågorna över de rödskimrande klipporna. Gästerna myser samtidigt inne i ett toppmoderna lyxhus, bekvämt nedbäddade framför öppna eldstäder.

Räv, mårdhund, rådjur och möss. Alla de djuren bongade vi redan på färden till Havsvidden Resort. Stället ligger 35-40 minuters bilfärd från Mariehamn, i Geta på norra Åland.

Väl framme är det en fantastisk natur som möter en. Klipphus kallas villan där vi ska bo, och det är en bra beskrivning också.

Klipphusen är alla unika, på bild några av dem.

Det är riktigt lyxiga villor i privat ägo som Havsvidden Management Ab hyr ut och sköter om, ifall ägarna så vill.

Som bäst finns ett 40-tal klipphus varav ungefär hälften för tillfället kan hyras.

Att världen verkligen är liten visar sig snabbt eftersom en annan Vasafamilj bor i klipphuset intill. Den familjer äger däremot sitt hus och hyr inte ut det för tillfället.

Både rum och hus

På Havsvidden erbjuds husrum i flera bemärkelser. På gångavstånd från klipphusen ligger ett hotellkomplex, som Havsvidden Ab äger.

Byggnaden har en intressant historia och byggdes ursprungligen i så kallad antroposofisk anda. Det innebär bland annat att det ansågs viktigt att vakna upp med solen i öster och det har därför beaktats i planeringen av den ursprungliga byggnaden.

Från starten var det en pensionerad bankdirektör, Thorvald Eriksson, som såg till att stället byggdes efter att själv tillsammans med hustrun Birgitta blivit förälskad i den vackra naturen i området.  I dag är Havsviddens största ägare svensk.

På hotellet finns till exempel standardrum, komfortrum och minisviter. Där ordnas ofta konferenser och möten samt också bröllop, under lågsäsongen.

Nya hus på gång

Som bäst planeras nya byggnader nära hotellet. Två fastigheter byggs, en med åtta lägenheter och en med nio lägenheter.

Den åländska skärgården, det öppna havet, är något som bara måste upplevas på plats.

Konceptet är liknande som med klipphusen, alltså aktielägenheterna säljs till privata investerare som, om de vill, kan hyra ut dem via hotellet.

Lägenheterna får ett till två sovrum vardera och utrustas alla med bastu och jacuzzi. Startpriset för aktielägenheterna är 190 000 euro.

Kalkylerna visar att investeringen betalar tillbaka sig själv ifall lägenheten hyrs ut ungefär åtta dagar i månaden via hotellet.

Andra investerare ser det som en unik chans att få ett eget boende på Åland, där hembyggdsrätten annars hindrar de flesta från att köpa mark med sommarstuga eller hus.

Samarbetet löper bra

Rundade stenar och röd granit är typiska för Åland.

Hotellet servar nybyggenas samt klipphusens gäster på samma sätt som sina egna gäster. Det har många fördelar och innebär till exempel att det finns tillgång till en rejäl hotellfrukost trots att man bor i ett eget avskilt hus.

När Vaasa Insider är på plats är beläggningen full på både hotellet och klipphusen, coronakrisen till trots, så det löns att boka i tid.

Hotellet brukar ha vinterstängt under januari till mars, men även under den tiden går det att boka klipphus som självhushåll. Bokningen görs lättast via företagets webbplats www.havsvidden.com.

Naturen lockar

Den största charmen med Havsvidden är kanske att det går att uppleva den råa naturen i kombination med komfort och ombonad. Klipphusen är utrustade med alla tänkbara bekvämligheter, allt från moderna kök till jacuzzin.

Klipphusen är mysiga och utrustade med alla tänkbara bekvämligheter.

En fin vandringsstig löper igenom området, över de röda klipporna. Där finns oslagbara vyer över den öppna Östersjön, vyer som ser ut att vara tagna ur en sagobok.

Tyvärr kan inget foto ge värdighet till intrycken, det här är någonting som måste upplevas på plats.

Upplevelsen kan bara förhöjas genom att dela den med någon man älskar.

Charmen i stormen

Sol och värme har sin charm men frågan är om det ändå inte är trevligare med stormar, när det gäller just Havsvidden.

Petra Heinonen, kommunikationsansvarig på Havsvidden, säger att det är många gäster som tycker de borde sälja ”stormpaket”.

Kontrasten med att sitta inne i en lyxvilla, eller kanske ute i en varm badtunna, och samtidigt uppleva hur vinden piskar vågorna och river i de få träd som klarat sig på klipporna är speciell.

Att stormarna upplevs som något positivt får också Petra Heinonen, kommunikationsansvarig på Havsvidden, ofta höra. Hon säger att det till och med är många gäster som tycker att de borde sälja speciella ”stormpaket”.

Det här gör Havsvidden ändå inte utan det hela ses som en naturlig del av upplevelsen att bo där.

LÄS OCKSÅ:

ÅLANDSTEMA: Ålands enda slott ett måste för turister

Vastaa