Vaasa EnergyWeek slog direkt huvudet på spiken – ”Att tygla klimatförändringen är en ekonomiskt smart investering”

Mika Lintilä
Mika Lintilä.

Dagens kärnbudskap från starten av EnergyWeek kom bland annat ur näringsministerns mun; att leda den gröna transformationen kan bli en riktigt bra affär.

Mika Lintilä var en av öppningstalarna på EnergyWeeks första seminarium i dag. Näringsministern var en av flera som konstaterade att det är en ekonomiskt smart investering att tygla klimatförändringen.

– Grön energi var till exempel den enskilt största orsaken till att vi i förra veckan kunde offentliggöra en stor investering som Microsoft gjorde i Finland, säger Mika Lintilä.

Mika Lintilä lyfter, som sig bör kanske i detta sammanhang, även fram betydelsen av Vasaregionens energikluster.

– Vasa har blivit ett centrum för energikunnande och -samarbete i Finland och i Norden, säger Mika Lintilä.

Återhämtningspengar

Mika Lintilä pratade mycket om den potential som EU:s återhämtningsfinansiering möjliggör. I Finland rör det sig om cirka en miljard som den vägen kommer att riktas till projekt inom grön transformation.

– Men det är heller inte all potential, många andra länder har paket på tiotals miljarder euro som riktas till samma sak, säger Lintilä.

– Jag rekommenderar företag och andra att bekanta sig med dessa paket och se vilka möjligheter som finns, säger han.

”Att rädda världen är bra business”

Nina Kopola Business Finland
Nina Kopola.

Business Finlands Nina Kopola säger att digitalisering och den gröna transformationen ligger i fokus även för deras tänkande.

Nina Kopola säger att dessa två områden dessutom har många gemensamma beröringspunkter.

– För Finland finns en möjlighet att vara dubbelföregångare genom att kombinera digitalisering och grön transformation att rädda världen är bra business, säger hon.

Ett steg bakåt två kliv framåt

Hur kriget i Ukraina påverkar hållbarhetstänkandet och den gröna transformationen tangeras av flera talare. Centralhandelskammarens Teppo Säkkinen sätter fingret på problematiken genom att konstatera att vi nu tar ett steg bakåt men två kliv framåt.

Teppo Säkkinen Keskuskauppakamari
Teppo Säkkinen.

Teppo Säkkinen menar att vi går bakåt eftersom fossila bränslen får lite tilläggstid. Samma sak gäller även en del anläggningar som skulle köras ner.

– Det pratas också om nya fyndigheter och vi har sett nya säljare av fossila bränslen, säger han.

Kliven som tas framåt vinner ändå det långa racet, menar Säkkinen. Han lyfter till exempel fram att de höga energipriserna gör att alternativa bränslen ter sig ännu mera lönsamma.

Den här utvecklingen kommer dessutom efter att vind- och solkraft redan under en längre tid blivit konkurrenskraftigare alternativ.

Teppo Säkkinen säger att de moderna lösningarna är både rena och konkurrenskraftiga, vilket utgör ett riktigt bra läge för stora investeringar.

Här finns lösningen

Paula Erkkilä
Paula Erkkilä.

Dagens konferencier i stadshuset, där eventet ordnas, är Paula Erkkilä, vd för Österbottens handelskammare.

Paula Erkkilä konstaterar mellan talturerna att vi här i Österbotten verkligen har lösningar till globala energiproblem.

Dagens event inledde årets version av EnergyWeek. I dag gick programmet på finska medan det är engelska som gäller på de flesta av veckans event.

 


Vaasa International @ EnergyWeek 2022Missa inte att vår nya internationella sajt www.vaasainternational.fi kommer att hårdbevaka programmet under resten av veckan.

Lämna ett svar