Ny chans för företag att hitta internationella talanger – Mycket fina erfarenheter från tidigare Business Lead-program

Kaj Sundén, Sadaka Tamanna, Finvacon, Business Lead
Kaj Sundén, Sadaka Tamanna.

Högutbildade utländska talanger kopplas ihop med österbottniska företag. Under tre månaders tid får regionens företag och talanger en chans att se om det finns en gemensam framtid.

Integrationsprogrammet Business Lead har skapats för att integrera utländska talanger i det finländska näringslivet. Många av deltagarna är högutbildade och har relevant arbetserfarenhet.

– Nu finns det goda möjligheter för företag att hitta en ny potentiell kollega med helt ny kultur/språkkunskap men även marknadskunskap, säger Åsa Hämäläinen, projektchef för programmet som ordnas av Hanken & SSE Executive Education.

Studier och praktik

Deltagare i Business Lead-programmet får först under tre månaders studier insyn och insikt i hur det finländska arbetslivet fungerar. Programdeltagarna kopplas sedan på basen av sina erfarenheter och utbildning ihop med relevanta, intresserade österbottniska företag.

Intervjuer görs för att matcha rätt person till rätt företag. Programmet avslutas med en tre månader lång praktik ute på företagen.

Fina erfarenheter

Företag som vill ta emot en deltagare erbjuder alltså handledning under den tre månader långa oavlönade praktiken. Under den tiden får både deltagaren och företaget bekanta sig och ta reda på om det finns en gemensam framtid.

Business Lead-programmet är prisbelönat och de goda erfarenheterna bekräftas av tre olika företag och deltagare som Vaasa Insider pratat med.

”En fin möjlighet”

Liya Antony gick i början på detta år Business Lead-programmet. Antony gjorde sin praktik på Danfoss i Runsor.

Liya Antony berömmer programmet och säger att det var en fin möjlighet att lära sig reglerna i det finländska arbetslivet och om hur det fungerar med dolda jobbmöjligheter.

Liya Antonys praktik började i april. Praktiken handlade om testning av programvara. Det gick så bra för henne så det utvecklades till ett jobb som trainee, fortfarande inom mjukvara men med andra och utökade ansvarsuppgifter.

Danfoss, Lasse Kortelahti, Liya Antony, business lead
Lasse Kortelahti, Liya Antony.

Danfoss Lasse Kortelahti, förman på produktutvecklingen, säger att det å Danfoss sida var en fin möjlighet att kunna bekanta sig med en ny talang och se vad de har för färdigheter och samtidigt ge dem en möjlighet att få lära sig om Danfoss.

Finvacon träffade också rätt

Liknande framgångshistorier hittas på Finvacon, som varit med flera gånger i programmet. Vd Kaj Sundén understryker hur mycket potential det finns i de internationella talangerna, att det bara gäller att hitta rätt person till rätt företag.

– Det rekommenderas att med öppen attityd prova på, det finns en enorm potential av utländska människor som bor i Vasa, säger Kaj Sundén.

Kaj Sundén, Sadaka Tamanna, business lead
Kaj Sundén, Sadaka Tamanna.

Praktiken ledde till jobb

Business Lead-deltagaren Sadaka Tamanna började sin praktik hos Finvacon i våras. Hon uppskattar programmet, och dragarna, som verkligen kämpar för att hitta rätt matchningar mellan företag och talanger. Hon säger att programmet ger en bra möjlighet att få visa vad man går för.

Sadaka Tamannas praktik handlade mycket om att planera och förbereda inför en för Finvacon mycket viktig mässa i Berlin. Kaj Sundén säger att det redan under den första veckan stod klart att Sadaka Tamanna har stor potential. När praktikperioden tog slut fick hon därför fortsätta som marknadsföringsassistent och ta över fler ansvarsuppgifter.

”Mycket bra program”

Dalbert Onyebuchi deltog också i Business Lead programmet i våras och berömmer både programmet och projektdragarna.

– Det skapade en livlina in i näringslivet, det är inte så lätt att hitta jobb utan ett stödnätverk, säger Dalbert Onyebuchi.

Dalbert Onyebuchi fick praktikplats på Prohoc, där han snabbt började trivas. På Prohoc fick han göra en djupdykning i projekthantering. Det arbetet gick så bra att det belönades med ett nytt jobb som data-analytiker. I det jobbet optimerar han till exempel business-processer med hjälp av data.

– Framtiden ser ljus ut, säger Dalbert Onyebuchi.

Dalbert Onyebuchi, Ilkka Palola, Prohoc, Business Lead
Dalbert Onyebuchi, Ilkka Palola.

”Rekommenderas”

Prohocs vd Ilkka Palola är mycket nöjd med både Dalbert Onyebuchis arbete och hela Business Lead-programmet. Prohoc har varit med förut och det har också lett till att en tidigare deltagare fick jobb för företaget.

Ilkka Palola säger att en stor orsak till att programmet lett till bestående jobb är att de som deltagit haft mycket kompetens och dessutom rätt attityder.

Ny chans för företag

Ett nytt Business Lead-program börjar i januari och tar emot femton deltagare. Det innebär att femton österbottniska företag i mars får en chans att prova på hur det går när en utländsk talang matchas till deras behov. För företag löns det att anmäla sitt intresse så snabbt som möjligt.

Intresserade företag kan mejla direkt till asa.hamalainen@hankensse.fi eller till inger.aaltonen@hankensse.fi, som också jobbar med programmet.

LÄS OCKSÅ:

Utbildning, kompetens, arbetserfarenhet finns – Praktikplatser sökes för att bygga nätverk och visa färdigheter

Lämna ett svar