LokalTapiola vände fjolåret till ett rekordår – Stor renovering också genomförd

Pasi Haarala.

Flera lokalt och regionalt starka aktörer har presterat starkt under fjolåret. LokalTapiola Österbotten är inget undantag, de vände en svår situation till ett bra läge.

I mars-april, när coronakrisen just slagit till, såg fjolåret inget vidare ut för LokalTapiola Österbotten. De fysiska kontoren var stängda och osäkerheten i samhället var stor.

Det regionalt starka försäkringsbolaget tänkte om när det gäller många saker och visade sin flexibilitet.

– Jag lyfter av hatten för personalen, vi har tagit ett riktigt digitalt språng, säger Pasi Haarala, vd för LokalTapiola Österbotten.

Minus vände till plus

När fjolåret var som värst var många interna ekonomiska mätare på minus hos LokalTapiola Österbotten. Med ett idogt arbete, till exempel med hjälp av telefonsamtal och nätmöten, lyckades bolaget vända utvecklingen.

På flera delområden gick det till och med så bra att fjolåret blev ett rekordår. Det här gäller till exempel bilförsäkringarna, där regionbolaget sett sin starkaste tillväxt någonsin, en ökning i marknadsandelar med 1,03 procent.

– Det kanske inte låter så mycket men det här är en volymbusiness så det blir en stor mängd, säger Haarala.

Hela 39,6 procent av fordonen i regionen är nu försäkrade hos bolaget.

– Bilförsäkringarna är en av få pålitliga mätare i vår bransch eftersom alla siffror är offentliga, säger Haarala.

Bilförsäkringarna är en av få pålitliga mätare i vår bransch.

Stormen ställde till det

Eftersom stora delar av samhället stängde ner under pandemin minskade också antalet skadeersättningar som försäkringsbolaget betalade ut under vårsidan.

Den utvecklingen skulle sannolikt ha gällt hela fjolåret om inte det vore för stormen Aila, som ställde till det. Den kraftiga stormen orsakade på egen hand försäkringsbolaget nästan tre miljoner euro i ersättningskostnader, för till exempel skogsskador och träd som fallit på bilar och byggnader.

– Stormen bidrog också till att vi hade cirka 400 flera skador än året innan.

Satsning på lokal och personal

LokalTapiola har genomfört en omfattande renovering av deras lokaler i huvudkontoret på Handelsesplanaden i Vasa. Det är främst personalutrymmen på andra våningen och kontoren bakom fasaden som fått sig en grundlig renovering.

Pasi Haarala.

Pasi Haarala beskriver det som en satsning på personalen, en investering som planerades redan innan coronakrisen.

– Tajmingen av utförandet blev bra, på det här viset fick vi ge jobb åt flera lokala företagare, säger Haarala.

LokalTapiola Österbotten har under fjolåret också ökat sina insatser för att på olika sätt stöda det lokala näringslivet och olika typer av föreningar.

Sammantaget allt detta räckte utvecklingen den här gången till ett helhetsresultat på 10,4 miljoner euro för fjolåret, vilket är mindre än året innan men bra med tanke på omständigheterna.

Tre trender

Pasi Haarala har märkt tre trender som präglar försäkringsbranschen just nu. Coronakrisen har gjort det uppenbart att många har små ekonomiska buffertar, vilket de själva också märkt och vill göra något åt.

– Intresset för sparande ökar, vilket är ett område vi satsar på, säger Haarala.

LokalTapiola som helhet är en miljardspelare när det gäller kapitalförvaltning. Gruppen erbjuder produkter som passar småsparare med några tior över i månaden men även placerare med miljonbelopp att avvara.

Den andra trenden Haarala lyfter fram är att medvetandet om den egna hälsan är hög. Det syns till exempel i intresset för sjukvårdsförsäkringar. Många vill vara säkra på att vid behov kunna få snabb och rätt vård.

– Den tredje trenden är att den allmänna riskmedvetenheten är högre nu, vilket märks till exempel i intresset för cyberriskförsäkringar, säger Haarala.

LÄS OCKSÅ:

LokalTapiola Österbotten donerar 27 000 euro till sjöräddningsföreningar i landskapet

Lämna ett svar