Energiequelle rakentaa tuulivoimaa Pohjanmaalle – sopimukset yli 500 maanomistajan kanssa

Tuulipuisto Paltusmäki, Pyhäjoki
Tuulipuisto Paltusmäki, Pyhäjoki. Kuvaaja: Ville Suorsa

Energiequelle rakentaa Pohjanmaalle tuulivoimaa kiihtyvällä tahdilla. Maalahden Takanebackenin tuulivoimapuisto aloitti jo sähköntuotannon.

Energia-alan yhtiö Energiequellella on Pohjanmaalla useita tuulivoimaprojekteja sekä rakennusvaiheessa että suunnitteilla.

– Pohjanmaan alueella seuraavan projektimme rakennustyöt on määrä aloittaa loppuvuodesta Kristiinankaupungin ja Isojoen kunnan rajalla Mikonkeitaalla, yhtiön toimitusjohtaja Nils Borstelmann kertoo tiedotteessa.

Suunnitteilla on myös hankkeita Vöyrin ja Uudenkaarlepyyn alueella.

Yhtiön maanvuokrauksesta vastaava asiantuntija Tore Regnell kertoo, että yhtiöllä on sopimukset jo yli 500 maanomistajan kanssa Pohjanmaalla.

– Moni isompi sekä pienempi maanomistaja on ollut vakuuttunut tavastamme toimia maanvuokrauksessa ja hankekehityksessä, ja ottanut itse meihin yhteyttä ja halunnut selvittää omistamiensa maiden soveltuvuuden tuulivoimaan.

Maalahdella tuulipuisto käynnistyi

Maalahden Takanebackenin tuulipuisto on jo alkanut tuottamaan sähköä. Tuulipuiston rakentaminen käynnistyi kesällä 2021.

Tuulipuiston on vielä käyttöönottovaiheessa ja parhaillaan testataan voimaloita ja niiden järjestelmiä. Yhtiö odottaa tuulipuiston olevan kokonaisuudessaan valmis tänä syksynä, jolloin se tuottaa energiaa viiden voimalan voimin noin 18 000 kotitalouden tarpeisiin.

Energiequellen hankekehitysjohtaja Atte Lohman kertoo, että tuulipuiston rakentaminen on edennyt odotetusti maailmantilanteesta huolimatta.

– Kartoitamme koko ajan uusia alueita lisää yhteistyössä maanomistajien kanssa. Etsimme myös aktiivisesti aurinkoenergian tuotantoon soveltuvia alueita.

Lisää paikkoja etsitään

Energiequelle on rakennuttanut aiemmin tuulipuiston Paltusmäelle Pyhäjoelle. Soinin kuntaan valmistuvan Konttisuon tuulipuiston avajaiset pidetään lähiviikkoina.

Parhaillaan yhtiö rakentaa tuulipuistoja Kalajoelle ja Hyrynsalmelle.

– Yhteensä Energiequellella on suunnitteilla 2 500 MW edestä tuulivoimahankkeita eri puolella Suomea ja kartoitamme koko ajan uusia alueita lisää yhteistyössä maanomistajien kanssa. Etsimme myös aktiivisesti aurinkoenergian tuotantoon soveltuvia alueita, kuten entisiä turpeen- tai soranottomaita, Tore Regnell kertoo.

 

LUE MYÖS:

Pohjalaismaakuntien tuulivoimaselvitys etenee – Alueille suunnitteilla satoja tuulivoimaloita

Lämna ett svar