Representanter från flera viktiga batteriprojekt i regionen berömmer jobbet som Vasaregionen har gjort för att förbereda för investeringar.
”Vasa har gjort sin hemläxa, regionen är i ett bra läge och här finns kännedom om batteribranschen.”
Det här säger Tor Stendahl, vd för Freyr Battery Finland, som bäst har en pågående satsning inom batteriområdet på gång i Vasa.
För att friska upp minnet kan nämnas att ett av Freyrs projekt i regionen sattes på is, men det har redan tidigare framkommit att det berodde mera på subventioner i USA än på saker som kan påverkas lokalt.
Tor Stendahl säger att Vasa som etableringsort drar nytta av sitt stora energikluster.
– Det här är ett bra ställe för att även bygga upp ett batterikluster, säger Tor Stendahl.
Behöver utbildad arbetskraft
Tor Stendahl säger att deras satsning i Vasa bygger på hög automatiseringsgrad och att det därför främst är jobb med höga krav på utbildning som skapas.
Epsilon Advanced Materials är ett indiskt företag som också har en lokal satsning på gång. Deras representant Heli Rasimus säger samma sak, att Epsilon behöver utbildat folk.
– Vi uppskattar att Vasa är en universitetsstad, säger Heli Rasimus.
Miljardinvestering på gång
Shanshan är ett kinesiskt företag som planerar en egen miljardsatsning på Korsholms sida av GigaVasa-området. Det här är frågan om en produktionsanläggning för anodmaterial och deras planer går snabbt framåt.
– I mitten av denna månad planerar vi komma med ett team till Vasa och även börja söka lokala förmågor, säger Yuan Ruwei från Shanshan New Material.
Rätt positionerade
Miapetra Kumpula-Natri, med färsk insyn efter 10 år i Bryssel bakom sig, berättar att det finns en stor efterfråga på batterier i Europa. Vasabördiga Kumpula-Natri säger därför att satsningen här i regionen ligger rätt i tiden.
– Konkurrensen är global men varför skulle EU behöva hämta alla sina batterier från andra håll i världen, säger hon.
Mycket fotarbete bakom
Vasas stadsdirektör Tomas Häyry berättar att det i regionen gjorts ett målmedvetet arbete sedan 2016 för att lära sig hur batteriindustrin fungerar.
– Det har gjorts ett gediget fot- och säljarbete av många, GigaVasa-gruppen är bara toppen av isberget som koordinerar det hela, säger han.
LÄS OCKSÅ: