Gamla problem får nya lösningar på Wasa Future Festival – Finansieringsmöjligheter och gemensam lokal skapas för startups

Stefan Råback, Jukka Viitanen, Daniel Yap, Samuel Broman, Pekka Koponen, Wasa Future Festival
Stefan Råback, Jukka Viitanen, Daniel Yap, Samuel Broman, Pekka Koponen.

En tio år gammal utredning om vad bland andra startups i regionen behöver grävdes fram. Nu får en del av utmaningarna som då redan fanns nya lösningar.

Jukka Viitanen är en av författarna till en gammal rapport om utmaningar för små och medelstora företag i Vasaregionen. Rapporten publicerades år 2014. I dag, tio år senare, var Viitanen inbjuden till Wasa Future Festival för att ta reda på hur utvecklingen sett ut sedan dess.

Vasa universitets Philipp Holtkamp, en av moderatorerna på eventet där utredningen nu diskuterades, går rakt på sak om vad det handlar om.

– Vi vill ha svar på frågan varför inga enhörningar kommer från Vasa , säger Philipp Holtkamp.

(Red. anm. ”Unicorns” på engelska, alltså enhörningar, är startups som snabbt når miljardvärdering)

Philipp Holtkamp, Wasa Future Festival
Philipp Holtkamp.

Bra med stöd men inte skräddarsydda för startups

Jukka Viitanen konstaterar att det var en en lång rapport som skapades 2014 och att den inbegriper mycket annat än startups.
Redan 2014 fanns det flera olika program, mentornätverk och andra stödfunktioner att erbjuda. Viitanen lyfter fram att till exempel VASEK, Startia och NTM-centralen har effektiva tjänster att erbjuda.

– Både då och nu finns det stöd och hjälp att få för alla som startar företag, säger han.

– Men ska vi vara ärliga är ändå de flesta tjänsterna fokuserade på mikroföretag eller mellanstora företag och riktar sig inte direkt till startups, säger han.

Kritiska volymer saknas

Jukka Viitanen, Wasa Future Festival
Jukka Viitanen.

Till saken hör att även om det i regionen föds nya företag i förväntad takt så ses cirka 90 procent av de nya företagen ändå inte som startups.

Många nya företag uppstår med mål och syfte att företagaren vill sysselsätta sig själv – inte andra. Ännu färre företag är ute efter den typ av tillväxt som krävs för att slå igenom globalt.

– Genom åren har det också funnits olika inkubationsprogram men problemen är här också att nå kritiska volymer, säger Jukka Viitanen.

Förändrade tankesätt behövs

Jukka Viitanen efterfrågar då liksom nu ett ”growth mindset” (fritt översatt dynamiskt tankesätt) hos entreprenörerna bakom bolagen och hos dem som ska hjälpa dem.

Jukka Viitanen är inne på att det ur startupföretagarnas synvinkel inte heller är så klart vilka stöd som finns tillgängliga och hur universiteten och högskolorna kan hjälpa dem.

– Många goda idéer dör innan de kommersialiseras, säger han.

”Stämmer bra”

Daniel Yap, som flyttade till Vasaregionen för sex år sedan och nu är startupföretagare i hälsovårdsbranschen, delar många av den gamla rapportens slutsatser. Han säger att mycket ser likadant ut ännu, sett ur hans egen synvinkel.

– Samtidigt är Vasa ett fantastiskt ställe att låta sin familj växa upp på, säger Daniel Yap, som svar på varför han ändå väljer att sätta ner sina bopålar just här.

Daniel Yap menar att ekosystemet kring startups är svagt, specillt kring de som vill växa mycket och snabbt. Han säger att det tydligt märktes när de själva skulle samla ihop finansiering, då de var tvungna att vända sig långt härifrån, till och med utanför EU.

Samuel Broman, som är bekant både från politiken och näringslivet, sammanfattar det så att det här i regionen finns både kunskap, pengar och duktiga människor men att dessa inte möts när det gäller att bygga nya företag.

– Alla entreprenörer behöver ändå pengar och mat på bordet för att deras företag ska kunna växa, säger Samuel Broman.

Samuel Broman, Pekka Koponen, Wasa Future Festival
Samuel Broman, Pekka Koponen.

Fångar bollarna

Wasa Future Festival är känt för sina lösningsfokuserade evenemang och flera i panelen bjuder direkt på lösningar på en del av problemen som behandlas.

Samuel Broman själv öppnar upp om ett nytt initiativ, Botnia Ventures, där han är en av de aktiva, som ska hjälpa lokala och regionala små och medelstora företag att få finansiering.

Marko Koski, bekant från både EnergySpin och andra startupkretsar, förklarar att Botnia Ventures i princip är en fond som förutom finansiering han hjälpa till med expertis.

– Senare i höst hoppas vi kunna börja hjälpa företag, säger Marko Koski, som alltså själv också är aktiv inom Botnia Ventures.

Gemensamma lokaler

En upplevd brist på gemensamma lokaler för startupföretagare ska också tacklas. Hanken Business Labs Nina Ingves berättar om ett gemensamt initiativ från alla högskolor och universitet i Vasa. I Vasa universitets byggnad Fabriikki kommer det att öppnas upp en lokal för startupföretagare, dit även de som inte direkt är knytna till skolvärlden är välkomna.

– För oss blir det samtidigt en ny plattform för samarbeten, säger Philipp Holtkamp, som även han är aktiv inom initiativet att samla startupfältet på samma fysiska ställe.

Kommersialisering tar steg framåt

Att det ibland är (för) långa steg mellan forskning och kommersialisering ska också ändras till det bättre. Som bäst skapas till exempel en helt ny typ av arrangemang. Den nya modellen gör det möjligt för affärsänglar att komma med och stöda doktorsstudier med syftet att forskningen ska kunna kommersialiseras.

– Vi har skapat en ny modell som är värd att experimentera med, säger Patrik Österåker, entreprenör och en av eldsjälarna bakom just det initiativet.

 

LÄS OCKSÅ:

Matias Marttinen på Wasa Future Festival: ”Västra Finland bär ett stort ansvar för Finlands framtid”

Vastaa