Vasabesök: Solar Foods skapar mat med ingredienser från luften

Laura Sinisalo.

Startupföretaget Solar Fooods, hitbjudet av Ålandsbanken, kommer till Vasa med innovativ banbrytande teknologi. Eller vad sägs om proteinpulver som till och med kan skapas i öknen eller varför inte i rymden?

Laura Sinisalo, kommunikationsdirektör på Solar Foods är som bäst i Vasa. Startupföretaget hon representerar har en ny approach när det gäller matproduktion.

– Vi kan inte fortsätta som förut om vi vill nå klimatmålen, säger Sinisalo.

Speciellt proteinproduktion har stor miljöpåverkan, något Solar Foods nu vill ändra på.

Bolaget har därför utvecklat en teknologi som, enligt marknadsföringen, kan skapa mat utifrån luften. Inte nog med det – det görs dessutom med marginell vattenkonsumtion. Det gör att teknologin funkar i öknen och i framtiden kanske i rymden.

Så funkar det

Nu just skapas proteinpulver i en liten reaktor i Helsingfors, i ett pilotförsök, som skapar ett kilogram pulver i dygnet. Tanken är att vidareutveckla teknologin och köra det hela i större skala.

Bolaget skapar en biomassa bestående av mineraler och väte. Från luften tar man koldioxid och vatten som tilläggs till massan. Hela processen drivs av förnyelsebar energi.

När det här görs i en större skala kan priset på proteinpulvret som skapas pressas och bli konkurrenskraftigt, är tanken och målsättningen.

Målet är förstås också att genom en betydligt mindre miljöpåverkan än nuvarande alternativ vara med och bidra till en hållbarare framtid.

Hitbjuda av Ålandsbanken

Laura Sinisalo är en av talarna på Ålandsbankens Innovations och hållbarhetsseminarium som ordnas på Villa Sandviken i kväll. Anne-Maria Salonius, som har ansvar för Ålandsbankens verksamhet på finländska fastlandet, säger att hållbarhetsfrågor är viktiga för banken.

Det är inte bara prat utan syns på många sätt. Banken jobbar med hållbara placeringar och är också konkret med och hjälper till att stöda innovativa lösningar, inte minst via Östersjöprojektet.

Digitala innovationer är en viktig bit av helheten. Inbjuden talare till kvällens program är därför också Nathalie Green, vd för Doconomy. Doconomy jobbar, tillsammans med Ålandsbanken, för att sprida teknologi som möjliggör för alla att på ett lätt sätt följa med sin egen klimatpåverkan.

LÄS OCKSÅ:

Ålandsbankenilta ennätystulos – Varainhoito ja Private Banking siivittivät erityisesti Vaasan konttorin kasvua

Lämna ett svar