Schneider Electric jobbar för en hållbar utveckling även för datacenter

Konsta Leino, Anssi Litmanen, Schneider Electric
Konsta Leino, Anssi Litmanen.

Den ökade användningen av artificiell intelligens driver fram nya investeringar i datacenter. Schneider Electrics Anssi Litmanen räknar upp fem skäl till varför Finland är rätt ställe för nya investeringar.

Det uppskattas att ett par procent av världens energi redan förbrukas av datacenter. Schneider Electrics Anssi Litmanen säger att alla prognoser tyder på att förbrukningen kommer att öka.

– Användningen och utvecklingen av artificiell intelligens bidrar till den ökade förbrukningen, säger Anssi Litmanen, Solution Sales Manager på Schneider Electric Finland.

Anssi Litmanen säger att miljösynvinkeln är viktig för Schneider Electric som också har många lösningar att erbjuda på området.

– När det gäller datacenter erbjuder vi så gott som allt förutom betongen och servrarna, säger han.

Anssi Litmanen, Schneider, Electric

Därför satsa i Finland

På många håll i världen står det redan klart att den gamla datainfrastrukturen inte längre räcker till. Många olika aktörer planerar därför nya investeringar i datacenter för att hänga med i utvecklingen.

Anssi Litmanen räknar upp fem goda skäl till varför en betydande del av dessa investeringar borde göras i Finland.

1. Natomedlemskapet

– Finlands Natomedlemskap ger en trygghetskänsla till investerare, säger Anssi Litmanen.

2. Det svala klimatet

– Vårt svala klimat gör att kylningen av datacenter kan göras effektivare, säger han.

3. Hållbart elnät

– Finland erbjuder ett välutbyggt och stabilt elnät som har bra kapacitet.

4. Mängden förnyelsebar energi

– Det är viktigt varifrån den energi som används kommer och Finland har mycket att erbjuda när det gäller förnyelsebar energi.

5. Fjärrvärmenätverk

– I Finland finns redan utbyggda fjärrvärmenätverk och att vi på olika sätt tar tillvara värmen som uppstår i datacentren upplevs som allt viktigare.

Konsta Leino, Schneider Electric
Konsta Leino.

Anssi Litmanen, som till vardags jobbar för Schneider Electric Finlands enhet i Vasa, var en av föreläsarna på ett event som företaget ordnade i Esbo. På plats var också Schneider Electrics Konsta Leino som gav en inblick i några av effekterna av den gröna omställningen.

– Hela vårt energisystem håller på att förändras så både konsumtionen och produktionen blir mera flexibel, säger Konsta Leino, som också jobbar som Solution Sales Manager på Schneider Electric Finland.

Därför viktigt

Konsta Leino framhåller att det finns både en kortsiktig energikris och en långsiktig klimatskris som borde lösas på ett hållbart sätt.

Anssi Litmanen, Schneider Electric
Peter Herweck, Anssi Litmanen.

Till eventet i Esbo livesändes också ett föredrag av globala Schneider Electrics vd Peter Herweck. Inför en publik på ett par tusen människor på plats i Paris påminde vd:n om varför vi inte kan fortsätta som förut.

– 3,6 miljarder människor beräknas redan vara starkt påverkade av klimatförändringen, säger Peter Herweck.

Peter Herweck menar att innovationerna och teknologin för att minska koldioxidutsläppen med hela 70 procent redan existerar.

– Men det här handlar inte bara om innovationer, det krävs även samarbete och agerande, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Schneider Electrics smarta näsa nosar fram elbränder innan skador hinner uppstå

Lämna ett svar