2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Korona kurittaa edelleen pohjalaisyrityksiä, vuoden yrittäjiä palkittiin ja SeAMK Foorumissa katsotaan tulevaisuuteen

Vaasa Insider

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla Pohjanmaan ja maailman uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Työ & talous

Ensi viikonloppuna Wasa Future Festivalissa Esa Eranti on Vaasassa kertomassa Merenkurkun sillasta, kertoo Vasabladet.  Erantin mukaan silta vahvistaisi Suomen kilpailukykyä ja hän toivoo keskustelua etenkin heidän kanssa, jotka arvostelevat sillan ympäristövaikutuksia.

Koronaepidemia kurittaa yrityksiä myös tulevina kuukausina. Pohjanmaan kauppakamarin kyselyn mukaan 73 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihtonsa pienenevän seuraavan kahden kuukauden aikana, uutisoi YLE Pohjanmaa. Pohjalaisyrityksistä 36 prosenttia aikoo seuraavan kahden kuukauden aikana lomauttaa tai irtisanoa henkilöstöään.

Jos pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtaa kestävämpään lämmitysmuotoon, valtio voi kustantaa energiaremontista jopa puolet, kertoo Ilkka-Pohjalainen. Avustusta myönnetään 4 000 euroa, kun pientalossa siirrytään kaukolämpöön, maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muita lämmitysmuotoja avustetaan 2 500 eurolla.

Ihmiset & yrittäjyys

Aava Kertun Kotitilan yrittäjä Anna Salmi on tämän vuoden yksinyrittäjä Pohjanmaalla, uutisoi Ilkka-Pohjalainen. Hänet palkittiin lauantaina Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien juhlassa. Salmi on kovalla työllä toteuttanut unelmiaan ja saanut ne kannattamaan.

Reijo Ruotsala on puolestaan vuoden yrittäjä Vaasassa. Vasabladetin mukaan Ruotsalan kalaliikkeellä on tärkeä rooli kauppahallissa ja Ruotsala työskentelee aktiivisesti kauppahallin kehittämiseksi. Hän jakaa palkinnon Heidi ja Sakari Similän kanssa, jotka toimivat yrittäjinä Isännöinti Mäkisessä.

Valtaosa yrityksistä on pieniä, ja yksittäisen työntekijän irtisanoutuminen lomautusten 200 päivän säännön perusteella voi kaataa koko yrityksen. Suomen Yrittäjien mukaan lainsäädäntöä pitäisi väliaikaisesti muuttaa niin, että työntekijällä olisi oikeus päättää työsuhde ja saada irtisanomisajan palkka vasta, jos lomautus on kestänyt yli 400 päivää.

Koulutus & tutkimus

SeAMK Foorumissa katsotaan tänä vuonna tulevaisuuteen. Tiedä tulevaisuus! -sarjassa osaamisesta ja koulutuksesta tulevaisuuden Suomessa puhuu 22. syyskuuta Anni Miettunen Opetushallituksesta. Foorumit järjestetään suorina verkkolähetyksinä SeAMKin YouTube-kanavalla.

Euroopan unionin seuraava tutkimuksen ja innovoinnin ohjelma Horisontti Eurooppa käynnistyy vuonna 2021, tiedottaa Business Finland. Osana strategista ohjelmasuunnittelua Euroopan komissio on avannut julkisen kyselyn ohjelman  vuosien 2021-2024 suunnitelmista. Kysely on auki 18.9. asti ja siihen voivat vastata kaikki ohjelmasta kiinnostuneet tahot.

Suomessa kehitetty hiilikädenjäljen laskentamalli auttaa yrityksiä todentamaan tuotteidensa ja palveluidensa ilmastohyödyt. VTT ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat kehittäneet mallin Business Finlandin rahoituksella. Kädenjälkilaskentaa voi käyttää viestinnän lisäksi muun muassa tuotesuunnittelun apuna.

Lämna ett svar