Gäddkastet i Oravais ordnas i helgen – 100-årsjubileum firas och företagen ställer upp som aldrig förr

Peter Stolpe.

Gäddkastet och Oravais fiskargille fiskar i helgen i tecknet av ett kreativt 100-årsjubileum. Fisketävlingen fyller 25 år och Oravais fiskargille firar 75 år fyllda.

Lördagen den 4 september ordnas spinnfisketävlingen Gäddkastet, ett av Oravais största evenemang. Fisketävlingen firar i år 25 år och föreningen bakom den, Oravais fiskargille, kan stoltsera med 75 år fyllda.

– Redan när föreningen grundades gick verksamheten ut på samma som i dag, att sköta om så det finns fisk i sjön, säger Peter Stolpe*, ordförande för Oravais fiskargille.

– Skillnaden är närmast att vi på den tiden också handlade med båtspik, men spiken har vi sålt slut på för länge sedan, säger Stolpe med glimten i ögat.

Sponsoreringen löper bra

Peter Stolpe.

En annan sak som Oravais fiskargille lyckats bra med att sälja in är sponsorering till fisketävlingen. Lokala och regionala företag ser värdet i Gäddkastet, i föreningens verksamhet och i gemenskapen som skapas.

– För sponsoreringen är det rekord i år, vi har aldrig samlat så mycket pengar förut, säger Peter Stolpe.

Konkret betyder det att 3 350 euro i sponsoreringspengar redan har samlats in.

– Det är viktigt, för allt som lämnar över efter tävlingen satsar vi tillbaka in i sjön, säger Stolpe.

Överskottet används till att köpa fiskyngel och restaurera lekplatser. Många tiotals företag ställer upp som sponsorer, bland dem till exempel Kurre Jakt och fiske, LokalTapiola, Herrfors, KWH och Veikon Kone i Vörå.

Så funkar det att vara med

Att delta i tävlingen kostar 20 euro per person. Det går att anmäla sig på förhand via nätet eller på plats.

Vinnarna får ära, pokaler och köpkort. Även de som inte får fisk har chans till pris genom utlottning, där en 65-tums-tv står på spel.

Tävlingsklasserna är singel, dubbel och lag samt Catch and Release.

Startskottet för årets tävling sker på lördag klockan 11. De sista femton åren har tävlingen lockat runt 250 deltagare per gång, vilket skapar en imponerande syn när båtarna startar och lämnar hamnen.

Kanonbra när alla är välkomna

Fisketävlingen Gäddkastet startar med ett riktigt kanonskott. Tävlingen brukar locka publik, som också i år är varmt välkomna till Oravais hamn.

– Vi har fått klartecken från myndigheterna, vi är noggranna med att hålla avstånd och kommer att dela ut munskydd, säger Peter Stolpe.

* Oravais fiskargilles Peter Stolpe är inte samma Peter Stolpe som jobbar för Vaasa Insider och har skrivit artikeln.

 

LÄS OCKSÅ:

Anna Bertills: ”Landsbygden har förändrats, men känslan finns kvar”

Lämna ett svar