Positiivinen ei ole pakko olla, mutta pyri edes neutraaliin – hyvinvointiterapeutti Carina Granö-Träskelin kertoo viisi vinkkiä korona-arkeen

Carina Granö-Träskelin.

Maaliskuu muutti myös Wasa Wellnessin omistajan, coach (ACC) ja hyvinvointiterapeutti Carina Granö-Träskelinin arjen. Wasa Wellnessin ovet pidetään auki, mutta kevään ryhmät on peruttu.

Granö-Träskelin työskentelee tällä hetkellä enimmäkseen videopuheluiden välityksellä ja auttaa asiakkaitaan erilaisilla etävalmennuksilla. Valmennuksessa, eli coachingissa, etsitään usein muutosta, edes pientä sellaista. Granö-Träskelin kertoo, että coaching ja muut valmennukset tarjoavat myös monen kaipaamaa objektiivista kuuntelua.

– Puolisoa voi jo kyllästyttää, kun toinen kertoo koko ajan samaa tarinaa. On ihanaa, kun joku aidosti kuuntelee ja saa olla hetken keskipisteenä. Minä en kritisoi sitä, mitä minulle kerrotaan, vaan kaikki mielessä pyörivä on täysin hyväksyttävää.

Granö-Träskelin saa tällä hetkellä viestejä ihmisiltä, jotka miettivät, kuinka selvitä kriisitilanteessa. Tässä hänen viisi vinkkiään parempaan korona-arkeen.

1. Tuo negatiivisen rinnalle neutraalia

Ajatuksiaan ei tarvitse pakottaa positiivisiksi, jos siltä ei tällä hetkellä tunnu, mutta negatiivisten ajatusten rinnalle olisi hyvä tuoda myös neutraaleja asioita. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että negatiiviset ajatukset täytyisi yrittää työntää pois keinolla millä hyvänsä.

– Jos yrität oikein kovasti estää jotain, se saa entistä enemmän tilaa elämässäsi. Anna sen sijaan negatiivisten ajatusten olla, mutta yritä ottaa mukaan myös muunlaisia ajatuksia.

Juuri nyt hyvää kannattaa Granö-Träskelinin mukaan korostaa ja nostaa esiin. Yksi tapa lisätä hyviä asioita on kertoa niistä muille, sillä huomaamattamme tulemme usein kertoneeksi siitä, mikä on pielessä.

– Positiivisia asioita kannattaa nyt kerätä ja jakaa vaikka vähän väkisin.

2. Syö, nuku, liiku ja pidä rutiineista kiinni

Granö-Träskelin korostaa, että on tärkeää saada riittävästi unta ja pysyä normaalissa rytmissä. Vaikka olisi mahdollisuus valvoa aamuyöhön ja nukkua päivät, se ei kannata, jos niin ei tee normaalissakin arjessa. Vanhoista, toimivista rutiineista ei siis kannata luopua. Granö-Träskelin itse kertoo aloittavansa jokaisen aamun joogaamalla vartin, tapahtuipa maailmassa mitä tahansa. Myös etätyöläisten kannattaa muistaa pitää kiinni työhön kuuluvista rutiineista, kuten kahvi- ja ruokatauoista.

– Mieti myös, millä tavalla sinä rentoudut. Toimisivatko hengitysharjoitukset, kävely metsässä tai ratsastuslenkki?

3. Murehdi huolella hetki

Ajat ovat vaikeat, ja on ihan normaalia olla huolissaan, Granö-Träskelin vakuuttaa. Ongelmia ei silti kannata miettiä koko aikaa. Hän kehottaakin varaamaan päivästä kymmenen minuuttia kunnon murehtimiselle – ja miettimään sen jälkeen jotain muuta. Jos huolet palaavat mieleen, voi itseään muistuttaa siitä, että seuraavan kerran niitä saa murehtia taas huomenna.

– Rajoita myös uutisten selaamista, sillä kauhuskenaariot laskevat vointia tehokkaasti.

4. Mieti, miten olet ennen selvinnyt

– Jokaisella on ollut elämässään kriisejä ennen koronaakin. Nyt on hyvä hetki palauttaa mieleen, miten on aiemmin selvinnyt niistä ja millaiset keinot ovat kohentaneet omaa oloa.

Granö-Träskelin kehottaa myös hyväksymään vallitsevan tilanteen, sillä vastustaminen syö energiaa, eikä auta mitään. Hyväksyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi tilanteesta, tai että sen täytyisi tuntua hyvältä.

5. Aseta jokaiselle päivälle tavoite

Aina, kun nousee sängystä ylös, pitäisi olla edes pieni tavoite, uskoo Granö-Träskelin. Tavoite on syy siihen, miksi aloittaa päivän. Tavoitteeksi riittää, että auttaa lasta läksyissä tai tekee kotijumpan.

– Kirjoita jokaiselle päivälle muutamia tavoitteita ja laita ruksi päälle, kun olet tehnyt ne. Ne voivat olla ihan pieniä juttuja, esimerkiksi ruoan laittamista ja koiran ulkoiluttamista. Tärkeintä on huomata, että saa edelleen asioita tehtyä.

Lue lisää:

Ota vastuu omasta urastasi – pomosi ei tee sitä puolestasi

 

Lämna ett svar