Ota vastuu omasta urastasi – pomosi ei tee sitä puolestasi

Linda Neiglick.

Nyt jos koskaan on aika ottaa vastuu omasta urastaan, sanoo Lifeworksin urapalveluiden kehityksestä vastaava Linda Neiglick.

Neiglick uskoo, että koronakriisi vauhdittaa kehitystä, joka on ollut jo hetken käynnissä. Kun yhä useammalla on entistä useampia työnantajia uransa aikana, omaa urakehitystä ei voi jättää työnantajan vastuulle.

– Aiemmin moni saattoi ajatella urakehityksen niin, että työnantaja sitten kertoo, kun pitää mennä kurssille. Nykyään entistä useampi on havahtunut ottamaan itse vastuuta omasta osaamisestaan. Aina kannattaa miettiä, miten työllistyy, jos nykyinen työ loppuisi.

Valtakunnallisesti toimiva Lifeworks palvelee asiakkaitaan Vaasassa emoyhtiö MPS:n toimistolla. Tarkoituksena on auttaa ihmisiä uralla eteenpäin ja antaa tukea työuran eri vaiheisiin. Osa asiakkaista kaipaa apua esimerkiksi LinkedIn-profiilin tai ansioluettelon päivittämiseen, osa taas etsii laajemmin tukea uramuutokseen esimerkiksi työsuhteen päättyessä tai tajutessaan, ettei tahdo enää tehdä nykyistä työtään.

Vaasassa Lifeworksin asiakkaita palvelevat
Taina Kuusisto ja Daniel Särs.

Aiemmin moni saattoi ajatella urakehityksen niin, että työnantaja sitten kertoo, kun pitää mennä kurssille

Mikä sinulta sujuu helposti?

Koronakriisi voi olla myös hyvä asia urakehityksen kannalta, jos sen myötä ehtii miettiä omaa uraansa. Neiglick kannustaa panostamaan oman osaamisen tunnistamiseen ja myymiseen. Neuvoksi vahvuuksiensa kanssa hapuileville hän vinkkaa yksinkertaisen taktiikan: mieti, mitkä työt sinulta sujuvat helposti ja mutkattomasti ja antavat energiaa.

– Tee vaikka listaus parin viikon ajalta ja merkkaa vihreällä helposti sujuvat työt ja punaisella ne, jotka tuntuvat todella tahmeilta. Parin viikon jälkeen voit tarkistaa, mitä vihreällä puolella on – listaa tarkastelemalla voit löytää tehtäviä, joissa olet päässyt hyödyntämään omia vahvuuksiasi.

Entä mitä niille punaisella merkityille sitten pitäisi tehdä?

– Kannattaa miettiä, miten merkittäviä asioita punaisella merkityt ovat omassa työssä menestymiselle. Jos työtehtävät vaativat niiden osaamista, täytyy vain keksiä, miten ne voi ottaa haltuun paremmin. Ei niin tärkeitä tehtäviä puolestaan voi pyrkiä vähentämään, jolloin työstäkin tulee motivoivampaa.

Toinen keino selvittää, mitä oikein osaa, on yksinkertaisesti kysyä muilta. Palautetta voi saada esimerkiksi omalta esimieheltä, kollegoilta tai rekrytoijalta työnhaun yhteydessä. Keino toimii myös silloin, kun omista vahvuuksista pitäisi päästä kertomaan: omasta osaamisestaan voi kätevästi puhua sen kautta, mitä muut ovat sanoneet ja mistä on saanut kiitosta. Myös työuran suurimpien saavutusten läpikäyminen auttaa hahmottamaan ja sanallistamaan taitoja, joita itsellä on.

Vaikkei olisikaan työnhaussa, Neiglick kannustaa miettimään, millaiselle osaamiselle omalla alalla on kysyntää. Kannattaa myös varmistaa, että omat taidot pysyvät kehityksen mukana.

– Jos esimerkiksi digitalisaatio ja automatisaatio ovat tärkeä osa toimialaa, voi opetella käyttämään uusia digityökaluja.

Aina ei ole helppoa tietää, millaista osaamista työelämä vaatii ja minkä opetteluun kannattaisi käyttää aikaa. Neiglick kehottaa miettimään, ketkä ovat oman alan vaikuttajia ja asiantuntijoita sekä millaista osaamista heiltä löytyy.

– Ota vaikka suoraan yhteyttä heihin ja kysy, mihin koulutuksiin ja tilaisuuksiin heidän mielestään kannattaisi osallistua.

Lue lisää:

Yhdeksän askelta, joiden avulla murrat lamaannuksen ja pääset jälleen jaloillesi 

Vastaa