Anne Niskakangas: ”Yksin pääsee harvoin pitkälle – kokemuksia valmennuksesta”

Anne Niskakangas.

Kirjoittaja on viestintäalan yrittäjä ja toinen Vaasa Insiderin uutispäälliköistä.

Saan mahdollisuuden kokeilla coachausta, eli kotoisammin valmennusta, valmentaja Marica Lassuksen kanssa varsin täydelliseen aikaan. Tarvitseeko sitä edes ääneen sanoa – koronakriisi aiheuttaa tietysti muutoksia työntekoon. Keskustelemme toki esimerkiksi yrittäjäkollegoiden kanssa työuraan liittyvistä tilanteista ja suunnitelmista, mutta myönnettäköön, välillä on kiva puhua ihan vain itsestään.

Käytännössä valmennuksessa tavoitellaan usein jonkinlaista muutosta ja autetaan valmennettavaa saavuttamaan asettamiaan tavoitteita. Marica vertaa valmennusta konsultointiin ja mentorointiin, joissa tietoa ennemminkin jaetaan autettavalle, kun taas valmennuksessa ratkaisut tulevat valmennettavalta itseltään.

Valmennus alkaa tutustumiskerralla, joka tällä kertaa käydään virtuaalisesti. Omien toiveiden, vahvuuksien, heikkouksien ja arvojen jakaminen vieraalle tuntuu yllättävän normaalilta. Marica kuitenkin varottaa, että valmennus on prosessi, johon kuuluu myös jonkin verran epämukavuutta, sillä omien käsitysten kyseenalaistaminen ei aina ole helppoa.

Hieman epämukavuutta aiheuttaakin jo tavoitteiden asettelu. Olisi varsin kiva valita prosessille ylevä tavoite, mutta valitettavasti ihmisen kehitystarpeet ja epävarmuudet eivät useinkaan ole niin yleviä. Uskon, että suurimman hyödyn projektista saavuttaa ällörehellisyydellä, joten pyrin valitsemaan tavoitteiksi asiat, joihin oikeasti eniten kaipaan muutosta. Tiedättehän, ne työelämän epävarmuudet, ikuisen jauhamisen kohteet ja tulevaisuudensuunnitelmat, joita ei itse vielä osaa edistää – tai edes sanottaa. Tavoitteeni keskittyvät työuraan, ja yrittäjänä kehitettävää riittää.

Uskon, että suurimman hyödyn prosessista saavuttaa ällörehellisyydellä

Odotan valmennukselta jonkinlaista tuuppausta eteenpäin, kohti omien tavoitteiden saavuttamista. Tiedän, että työt on tehtävä itse, enkä oikeastaan edes haaveile ihmeratkaisuista. Toisaalta toivotan erittäin tervetulleeksi myös puolueettoman kuuntelijan, jolla vieläpä sattuu olemaan pitkä kokemus viestinnästä ja johtamisesta. Odotan myös mahdollisuutta selvittää omia ajatuksiani, sillä liian usein mottonani tuppaa olemaan ”tehdään ensin, puhutaan sitten”.

Minulle mahdollisuus kokeilla valmennusta osuu varsin sopivaan saumaan. Uskon kuitenkin, että ihmisen kannattaa aina haalia uralleen – ja elämäänsä – kaikki mahdollinen apu. Yksin pääsee harvoin pitkälle.

Lue lisää:

Ainutlaatuinen tilaisuus kokeilla valmennusta ilmaiseksi – Huippuasiantuntijoiden avulla uusiin ratkaisuihin

Lämna ett svar