Pekka Leiviskä: ”Maailma muuttuu tekemällä asioita paremmin”

Pekka Leiviskä
Pekka Leiviskä

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Vaasa Insiderin vakituinen avustaja.

Motiivini oli varsin tyypillinen. Halusin toimittajaksi, koska halusin paljastaa yhteiskunnan epäkohtia ja kantaa korteni kekoon paremman maailman puolesta.

Kun olin ollut aikani alalla, kyyninen minäni alkoi vahvistua turhan paljon. Tajusin, että optimismillakin voi parantaa maailmaa. Se on jossain tapauksissa vieläpä tehokkaampaa.

Siksi olen pyrkinyt kirjoittamaan viime vuosina enemmän siitä, kuinka asioita voidaan tehdä paremmin. Olen kirjoittanut, kuinka pk-yrityksissä voidaan toteuttaa vastuullisia käytäntöjä. Olen kirjoittanut muutoskyvykkyydestä, jota myös resilienssiksi kutsutaan. Olen kirjoittanut sellaisista johtamisen käytännöistä, joissa johtajat pyrkivät tekemään itsestään mahdollisimman tarpeettoman.

Nykyisin motiiviani voisi jopa kutsua itsekkääksi. Haluan inspiroitua hyvistä kehityskuluista ja edistyksestä. Haluan kuulla uudestaan ja uudestaan, kuinka työntekijöiden hyvinvointi johtaa parempaan tulokseen ja vastuullisempaan yritystoimintaan.

Kokonaan en ole luopunut epäkohtien paljastamisista. Sitäkin työtä tarvitaan, koska maailma ei ole koskaan valmis. Ongelmista kertominen ei ole ikävää median kaivelua, vaan ensimmäinen askel kohti parempaa.

Kuten lääkärituttavani minulle opetti joitakin vuosia sitten: ”Kaikki tekevät virheitä. Ei niitä voi pelätä.”

Tärkeintä onkin oppia virheistä ja tehdä seuraavalla kerralla paremmin.

Olen ollut vapaa toimittaja vuodesta 2015 lähtien. Kirjoitan pääasiassa jollain tavalla talouteen liittyvistä aiheista useisiin eri medioihin. Erityisesti minua kiinnostavat erilaiset yrittäjyyteen, työelämään, talouden trendeihin ja teknologiseen kehitykseen liittyvät asiat.

Juttujani on julkaistu esimerkiksi Kauppalehdessä, Talouselämässä, Taloussanomissa, Ilta-Sanomissa, Iltalehdessä, Helsingin Sanomissa sekä useissa ammattiliittojen lehdissä.

Ehkä suurin saavutus kuitenkin on, että olen saanut kirjoittaa mielenkiintoisista aiheista ja samalla elättänyt itseni vapaana toimittajana. Alussa kauhistelin nimittäin sitä, että en halua enkä osaa myydä itseäni. Kun tajusin, että myyn osaamistani ja asiantuntemustani, juttujen tarjoaminen helpottui.

Siitä kai työelämässäkin lopulta on kyse. Oman osaamisen myymisestä.

Vaasa on minulle suhteellisen uusi tuttavuus. Muutin tänne puolisoni kanssa lokakuussa. Hänelle kaupunki on tuttu, minulle ei. Talvella hämmennyin, kun terveydenhoitaja yritti opastaa minua laboratoriokäyntiä varten ”sinne, missä ennen oli Halpa-Halli”.

Aion ottaa Vaasan haltuuni ja oppia alueen historiaa ja ennen kaikkea nykyisyyttä. Haluan ymmärtää mikä alueen taloutta ajaa ja miten yritysten johtajat ja työntekijät täällä työskentelevät paremman maailman eteen.

Olen kiinnostunut myös ihmisistä ja hyvistä keskusteluista. Hihastani saa siis nykäistä, kun liikuskelen turuilla ja toreilla.

Ihailemme usein ihmisiä, joilla on jotain sellaista mitä itsellä ei ole. Siksi ihailen tutkijoita, jotka innostuvat tutkimusaiheistaan ja antavat sen näkyä. Ihailen myös johtajia, jotka haluavat jakaa vastuuta alaisilleen ja helpottaa kaikin tavoin heidän työtään.

Uskon, että maailma muuttuu tekemällä asioita paremmin. Itse olen kuitenkin enemmän raportoija kuin tekijä. Siinä mielessä olen tyypillinen toimittaja. Kiinnostun monesta asiasta, mutta johonkin asiaan syvällinen tutustuminen tuottaa vaikeuksia.

Sivustaraportointi sopii minun luonteelle paremmin. Saan tutustua jatkuvasti uusiin asioihin.

Vaasa Insider on minulle paikka toteuttaa optimistista puoltani. Haluan kertoa yritysten uusista rekrytoinneista ja innovaatioista. Haluan kertoa opeista, jotka hyödyttävät monia. Haluan kertoa, kuinka yrittäjät voivat yhdessä tehdä enemmän.

Lämna ett svar