Nyhetsbrev: ”Nya företagare kan glömma balansen mellan jobb och fritid men får inte glömma att tillföra energi”

Peter Stolpe

DIREKT I DIN INKORG

Denna kolumn ingick först i Vaasa Insiders nyhetsbrev, där vi varje vecka samlar våra intressantaste nyheter tillsammans med en insiktsfull ledare.

Dessa texter kommer ofta ut enbart med nyhetsbrevet, som dessutom är helt gratis!

Skribenten Peter Stolpe är vd och chefredaktör för Vaasa & Botnia Insider.

Någonstans läste jag att det bara finns en orsak till att så många nya företag går omkull. Den orsaken skulle inte heller vara brist på efterfrågan eller finansiering, sviktande marknader eller dålig affärsmodell, sådant som ofta omnämns i sammanhanget.

Det hävdades att den enda orsaken till att nya företag kastar in handduken är att grundarens eller grundarnas energi tar slut.

Personligen tror jag inte världen är riktigt så svartvit, men visst ligger det mycket sanning i påståendet.

Nya företag möter utmaning efter utmaning. Få av utmaningarna är helt oöverstigliga men alla kräver mycket energi att komma över.

Så länge grundarna och det viktiga teamet runtomkring orkar kämpa och sätta in energin så går det runt och verksamheten snurrar på ett eller annat sätt

Energilagen slår fast att vi inte kan skapa eller förstöra energi, blott omforma eller överföra den. Av den lagen kan härledas att vi inte kan få ut mera energi ur ett system än det som sätts in i det.

Om det stämmer betyder det att det blir en av grundarnas främsta uppgift att se till att tillföra minst lika mycket energi i sig själva och i systemet som det som ska tas ut ur dem.

Hur det ska gå till blir en naturlig följdfråga. Jag vet inte, är mitt ärliga svar men jag har i alla fall en bra och kontroversiell teori om vad det inte handlar om.

Hur ska det gå till?

Balans mellan privatliv och yrkesliv, mellan jobb och fritid, är något som ofta kastas fram som lösning. Det är säkert viktigt för många men tyvärr tror jag att balans i det här fallet snarare stjälper än hjälper.

Det kan bra hända att jag bara träffat på fel urval men min erfarenhet tyder snarare på att ju mer obalans det funnits med detta desto bättre har det gått för företagen.

Många av de bästa företagarna brinner för sitt jobb och jobbar på nästan konstant. Jag vill ändå påpeka att det här inte alls behöver betyda att företagsfanatikerna skulle tycka mindre om sina familjer. Tvärtom har många mentalt kopplat ihop sakerna.

Företagarens grundtanke kan vara att om företaget är lönsamt och växer så är utkomsten tryggad och familjen får in pengar att leva på. För många handlar företagandet också om att bygga ett arv till framtida generationer.

Peter Stolpe
Peter Stolpe

Ett företag omnämns ibland i termer som ”min bebis” eller ”mitt skötebarn”. Det här stöder min teori och ger en inblick i vad det är som krävs för att starta ett framgångsrikt företag.

För har du en bebis hemma finns det sällan någon balans. Inte är det heller någon som frågar efter det för alla vet att det inte är prioritet. Prioritet är att få barnet att säkert växa upp, kosta vad det kosta vill.

Däremot frågar folk ofta om föräldrarna till ett spädbarn får tillräckligt med sömn. Det är en bra fråga för fastän balansen saknas så gäller energilagen även här.

Vi måste komma ihåg att tillföra lika mycket energi som vi tar ut. Hur man tillför energi är däremot väldigt individuellt.

LÄS OCKSÅ:

Nyhetsbrev: ”Vad kan vi bli bäst på?”

Lämna ett svar