ÅLANDSTEMA: Peter Stolpe: ”Skam den som ger sig”

Anders Wiklöf.

Skribenten Peter Stolpe är vd och chefredaktör för Vaasa och Botnia Insider.

Utan att överdriva kan jag säga att jag ringt ungefär 100 gånger till Anders Wiklöf, primus motor i det åländska näringslivet, under ett par månader. Jag har också skrivit tre personliga brev till den 74-årige mannen, fortfarande mycket aktiv i näringslivet.

Det hela kunde nästan betraktas som hemfridsbrott men eftersom Wiklöf svarat vänligt på många av samtalen och också ringt upp kanske tio gånger så klarar vi den ribban galant. Han vill nog gärna prata men har bara ett annat sätt att förhålla sig till tiden.

Kalendern har han också skippat, just på grund av ändrade prioriteringar med åren, så det är svårt att hitta en gemensam lucka.

Peter Stolpe.

Att jag fortsätter insistera beror bara på att jag inte tyckt att ett tema om det åländska näringslivet och kopplingarna till Österbotten vore komplett utan att ha med Wiklöf på ett hörn. Affärsmannen och kommerserådet spelar en för stor roll på Åland för att inte nämnas, dessutom har han genom företagsinnehav och rötter starka österbottniska kopplingar.

”Senare, Peter, ring senare i dag”, säger Anders Wiklöf oftast vänligt när jag ringer. Det här har jag hört till och med klockan 10 på kvällen (efter att ha ringt tidigare under dagen förstås och blivit ombedd att ringa den tiden, för annars skulle jag nog inte störa så sent).

Senare, Peter, ring senare i dag.

Sista dagen på mitt Ålandsbesök denna gång fick vi till stånd en träff med Wiklöf. Vi hann tyvärr inte prata många ord, min båt skulle lämna öriket om en halvtimme. Det var heller ingen vanlig intervju inplanerad för Wiklöf ville bara ge mig två böcker.

Det blev en kort träff med Anders Wiklöf denna gång, där han signerade ett par böcker, men vi hoppas snart se honom i Vasa.

Den ena var en bok om Andersudde, hans privata konstmuseum och fritidsbostad. Den andra var Staffan Bruuns bästsäljande memoar om hur det gått till när en murarson byggde sig en förmögenhet.

Jag frågade Wiklöf om memoaren gav en rättvis bild av hans liv, vilket affärsmannen sade att den gjorde. Jag bad honom signera böckerna vilket han gärna ställde upp på.

Anders Wiklöf lovade att vi ska prata när han kommer till Vasa, att han är på väg dit snart. Covid 19, och säkert andra saker också, har ändå gjort att Wiklöf inte kommit hit ännu, i skrivande stund i alla fall.

Böckerna jag fick är däremot lästa, båda två riktigt intressanta. Jag ser fram emot intervjun och lovar skriva för er andra om vad Anders Wiklöf har att berätta.

LÄS OCKSÅ:

ÅLANDSTEMA: Kanonbra äpplen på åländsk fruktgård – Trettonde generationen gillt på familjeföretaget Karl Ers Frukt

Lämna ett svar