Wasa Future Festival smäller till i augusti – Tankefyrverkeri och konkreta åtgärder utlovas

Sture Udd.

Wasa Future Festival samlar i år ledande experter, toppnamn inom industrin, beslutsfattare och kulturpersonligheter. Målet är att få till stånd åtgärder som för regionen, landet och världen framåt.

”Det saknas viktiga åtgärder som borde genomföras, viktiga beslut som borde tas och förverkligas. Det är det som Wasa Future Festival ska åstadkomma och få folk eniga om.”

Ovanstående ord kommer från Sture Udd, entreprenören bakom Wasa Future Festival. Det är också bakgrunden till hela tanken bakom Wasa Future Festival som i augusti igen återkommer för att möjliggöra målet.

Heta ämnen tas upp

Stefan Lindström, Anne Salovaara-Kero, Jennie Ekbeck, Aki Lindén, Suvi Einola, Mikko Simon, Heikki Kaukoranta Wasa Future Festival
Bild från fjolårets festival. Stefan Lindström, Anne Salovaara-Kero, Jennie Ekbeck, Aki Lindén, Suvi Einola, Mikko Simon, Heikki Kaukoranta.

Wasa Future Festival bjuder i år på ett tankefyrverkeri som inkluderar allt från teknologi och ekonomiskt beslutsfattande till kultur.

Teknologin som behandlas i år berör till exempel fotonik, moderna energisystem och artificiell intelligens. Förutom inspiration och tankeöppningar handlar mycket om gränssnittet där forskning möter behov och praktiska tillämpningar kan födas.

– När det gäller energisystem kommer ett diplom att ges till en fantastisk grupp som utvecklat en kanongrej i regionen som kan få enorm betydelse, säger Sture Udd.

Nytänkande utlovas

Nytänkande utlovas när det gäller byggandet av en ny större företagarkultur samt ny fritids- och arbetskultur (Culture 3.0). Möjligheter överlag öppnar sig i Kvarkenregionen med temat ”Modern Export Industry Policy”, inklusive Kvarken University, Kvarken Health och Kvarken Education. Nordic Battery Belt ska vidareutvecklas och Afrika ska upptäckas som en världsdel för att göra affärer med.

– Allt handlar om lokala och regionala initiativ som skapar nytta och hjälper till att utveckla hela Finland, säger Sture Udd.

Bild från fjolårets festival. Digitala avatarer.

Internationellt pådrag

Wasa Future Festival ordnas i år den 7-12 augusti. Programmet skapas som bäst så det finns ännu möjlighet att påverka. Sture Udd räknar med och hoppas på ett rekordår, närmare 150 olika föreläsare bidrar för att göra det möjligt.

– Experter, branschfolk och beslutsfattare från USA, Israel, Afrika, EU, ja hela världen väntas hit, säger han.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry alusti keskustelua sähköistämisen ratkaisujen vientimahdollisuuksista.
Bild från fjolårets festival. Vasas stadsdirektör pratar om elektrifiering och exportmöjligheter.

Utställningar och uppträdanden

I fjol gjorde festivalen även en satsning på olika typer av utställningar på sidan om föreläsningarna. Satsningen på utställningar ska nu skruvas upp till nästa nivå.

– Allt från utställningar om kvantdatorer till Grand Canyon i Kurikka utlovas, säger Sture Udd.

Sedan länge har många olika typer av kulturprogram också varit kopplade till festivalen, en tradition som fortsätter starkt.

Bygger på innovationer

Sture Udd Wasa Future Festival
Sture Udd.

Wasa Future Festival ordnas på Wasa Innovation Center samt på Bock’s Corner Village-området i Dragnäsbäck. Programmet tangerar på många sätt innovationer i olika former.

Sture Udd säger att det är innovationer som skapar välstånd. Han lyfter fram att det skapats många fina innovationer inom energiklustret i Vasa som fortlöpande ger enorma intäkter till landet.

– Vasa är innovationernas stad, det skapas pengar via innovationerna och det här jobbar vi för att synliggöra, säger han.

Gratis delta

Programmet under hela veckan är som tidigare gratis att delta i. Inga förhandsanmälningar behövs heller, det är bara att dyka upp. Lite senare i sommar hittas hela programmet på www.wasafuturefestival.fi.

 

Läs Vaasa Insiders summering av förra årets festival:

Summa summarum: Wasa Future Festival skakade om både region och värld

Lämna ett svar