Vaasa International växer i bredd och styrka – Vasa universitet nu också med i samarbetet

Handslag Vasa bakgrund foto Mikael Matikainen
Bakgrundsfoto: Mikael Matikainen / Vasa stad

Universitet och högskolor verksamma i Vasaregionen ser värdet av gemensamma satsningar. Fem av de största aktörerna är nu med i Vaasa Internationals nätverk.

Vasa universitet kommer med i samarbetet kring Vaasa International, regionens nya gemensamma internationella sajt och satsning. Det här har klarnat under denna vecka, och det nya sponsorbeskedet tas emot med tacksamhet.

– Det betyder otroligt mycket, Vasa universitet spelar en viktig roll både för staden, för regionen, för landskapet, för landet och för världen, säger Peter Stolpe, chefredaktör för Vaasa International (del av Vaasa Insiders nätverk).

Vaasa International banner » www.vaasainternational.fi - Business | Education | Living | Travel - English news from Vaasa and Ostrobothnia

Kommer i gott sällskap

Åbo Akademi hittas redan bland Vaasa Internationals sponsorer liksom fem av högskolorna i Vasa. Högkvalitativa aktörer som Hanken, Novia, och VAMK ser mervärdet som den gemensamma ansträngningen skapar.

Universiteten och högskolesektorn är mycket viktiga både för Vasaregionen och för Finland men ändå bara en del av helheten. Till exempel företagen och näringslivet som, inte minst, möjliggör finansiering av den offentliga sektorn är också avgörande för regionens framtid.

Näringslivet ställer upp

Många har genom åren konstaterat att samarbetet mellan olika aktörer, ibland till och med mellan konkurrenter, är starkt i Vasaregionen. När det behövs kan regionen och dess centrala aktörer ofta enas i viktiga frågor.

Skapandet av Vaasa International som en gemensam plattform är en sådan sak. För att möjliggöra satsningen har företag som Wärtsilä, Hitachi Energy, VEO och Hogia redan ställt upp. Fler är på väg in och välkomnas.

Satsningen får också kraft och stöd av välrenommerade näringslivsorganisationer som Kust-Österbottens Företagare, Österbottens handelskammare och Andelslaget Viexpo. Med är förstås även centrala aktörer som VASEK, Vasa stad, Visit Vaasa och Kvarkenrådet. Även viktiga enskilda projekt som Vaasa International Talents bidrar.

Därför finns sajten

Vaasa International som sajt och satsning har flera olika syften. Det handlar till exempelvis om att sätta regionen, våra företag, våra skolor och våra organisationer på världskartan. Vi behöver en internationell arena för att kunna berätta om allt det positiva som sker här.

Poängen med det i sin tur handlar förstås om saker som export av kunskap och varor men lika mycket om att få hit kunskap och människor. Regionen välkomnar och behöver fler utländska studerande, mer utländsk kompetent arbetskraft och fler internationella experter för att fortsätta utvecklas.

En viktig poäng med Vaasa International är också att bidra till integrationen av de människor som redan är här. Språket på sajten är engelska, vilket är nyckeln till en internationell publik.

”Bara början”

Peter Stolpe
Peter Stolpe

Peter Stolpe säger att det är lätt att starta projekt men att detta bara är början. Chefredaktören menar att den verkliga utmaningen är att driva projektet framåt, att orka sköta det dagliga arbetet när allt inte är så skinande, nytt och spännande längre.

– Det är lätt att bygga luftslott och prata om visioner. Sanningen är ändå att det här är ett mycket, mycket långsiktigt arbete som måste göras på ett uthålligt sätt för att leda till de positiva effekter som vi är ute efter.

Peter Stolpe menar också att det breda stödet för satsningen medför ett stort ansvar.

– Vaasa International är en unik chans att bygga något fint och värdeskapande. Ensam gör vi ingenting, men många bäckar små bildar en stor å. Nu gäller det, tillsammans bygger vi framtiden.

 

LÄS OCKSÅ:

Storsatsningen Vaasa International lanseras

Lämna ett svar