Storsatsningen Vaasa International lanseras

Blue earth with arrows circling it and pointing to Vaasa

I dag får Vasaregionen och Österbotten något helt unikt. I dag kulminerar ett jobb som pågått länge bakom kulisserna.

I dag lanseras webbplatsen www.vaasainternational.fi. Håll utkik på just den nya webbplatsen under dagen, för nu smäller det!

Vad pratar vi om?

Peter Stolpe.

Vaasa International är en helt öppen engelskspråkig sajt. Målet är att locka hit och förankra världens bästa arbetskraft och studerande till Österbotten, samt att lyfta Vasaregionen och dess skolor och företag på världskartan.

– Grejen är just det, det pågår så otroligt mycket positiva saker här men vi är usla på att berätta om det till världen, säger Peter Stolpe, chefredaktör för den nya satsningen som drivs av Vaasa Insider.

Finansieringen var svårast

Peter Stolpe säger att en motsvarande satsning borde ha gjorts för länge sedan men att finansieringen har varit en svår nöt att knäcka.

Ett litet stöd från NTM-centralen kickade igång projektet som nu drivs helt med marknadskrafter.

– Vår långsiktiga finansieringsmodell är att många bäckar små blir en stor å, säger Stolpe.

Enorm förståelse från finansiärer

Peter Stolpe är helt överväldigad över responsen som kommit när han presenterat idén för potentiella finansiärer.

– Precis alla jag har hunnit ha ett möte med har tackat ja, det är helt otroligt och vi är enormt tacksamma, säger Stolpe.

Peter Stolpe säger att det finns en stor medvetenhet bland företag, organisationer och skolor om att en sådan här satsning behövs.

Idén föddes och inspirerades av ett samtal med Merinovas Peter Hellström som länge fört fram behovet av en dylik satsning.

Vem är med?

Med som sponsorer till Vaasa International hittas redan till exempel företag som Wärtsilä, Hitachi Energy och VEO samt skolor som Åbo Akademi, Hanken, VAMK och Novia.

Med som sponsorer är också organisationer som Viexpo, Österbottens handelskammare, Kust-Österbottens Företagare och Kvarkenrådet samt projekt som Vaasa International Talents. Med är förstås även viktiga aktörer som Vasa stad, VASEK och Visit Vasa.

Vaasa International Sponsors

– Fler sponsorer behöver vi ännu, så finns inte er organisation med så ta gärna kontakt så diskuterar vi, säger Peter Stolpe.

Vaasa Insider och Botnia Insider fortsätter satsa

Vaasa Insider driver sedan tidigare den växande ekonomisajten www.vaasainsider.fi. Satsningen på Vaasa International ändrar inte detta faktum.

På www.vaasainsider.fi fortsätter innehållet vara på svenska och finska, vilket redan i sig gör att målgruppen för sajterna blir annorlunda.

– Vi fortsätter satsa hårt även på www.vaasainsider.fi, det finns stora utvecklingsplaner även där som snart ska förverkligas, säger Peter Stolpe.

Precis samma sak gäller också Botnia Insider, papperstidningen som företaget ger ut. Upplagan på tidningen är enorm i österbottniska mått mätt, över 70 000 tidningar trycks per gång.

Även när det gäller pappersutdelningen går utvecklingen snabbt.

– Vi har utvecklat ett system som gör att vi trots massupplagan kan märka varenda enskild tidning och följa med vad som händer med ett erbjudande i den, en helt ny typ teknologi växer fram, säger Peter Stolpe.

Vad händer just nu?

Håll utkik på www.vaasainternational.fi under fredagen, så är du först med att se när den nya sajten föds.

 

LÄS OCKSÅ:

Vaasa Insider får Vasa Företagares pris som Årets samarbetspartner

Lämna ett svar