Green Cash? – Första EnergyVaasa Talks tar upp vad cirkulär ekonomi är för ditt företag och vad ni kan tjäna på det

Rasmus Hautala, Göran Östberg, Tomas Knuts, Nora Backlund.
Rasmus Hautala, Göran Östberg, Tomas Knuts, Nora Backlund.

Cirkulär ekonomi måste vara hållbart också för plånboken. Världens första EnergyVaasa Talks handlar om just det – ur företagens synvinkel.

Cirkulär ekonomi är ett modeord som många svänger sig med. Samtidigt har företagarna fullt upp, de måste få det att gå runt ekonomiskt – annars är det inte hållbart.

Så vad betyder då cirkulär ekonomi i praktiken – för ditt företag eller din organisation? Hur kan ni tjäna pengar på det?

Det här är centrala teman i världens första EnergyVaasa Talks, online-konceptet som ersätter årets version av Vaasa EnergyWeek.

”EnergyVaasa Talks – Sustainability and circular economy” slår på stora trumman och strävar efter att sätta ribban högt för efterkommande samtal.

Snabbt och intressant

Arrangörerna utlovar ett intressant innehåll men också ett högt tempo och många bildväxlingar. Programmet har både en lokal och en internationell prägel – praktik blandat med best practice med andra ord.

Niina Aagard, en av föreläsarna på eventet, är en expert på att bygga nätverk för hållbarhet.

Inbjudna talare är internationella toppnamn, som till exempel berättar om vad som redan gjorts ute i världen. Österbottniska experter fångar bollen och går mera in på hur lärdomarna kan tillämpas här.

Med på plats finns experter från de regionala utvecklingsbolagen, som också genom projektet CERM står som arrangör för hela tillfället. Nora Backlund kommer att fungera som reporter och moderator, intervjua och ställa frågor.

Därför är det lönsamt

Framtidens kunder och investerare ställer allt hårdare krav på hållbarhet – som måste uppfyllas om man vill göra affärer.

Vaseks projektledare Göran Östberg säger att vi i Österbotten senast nu måste utveckla insikter i varför arbetet med cirkulär ekonomi är viktigt.

– Image och konkurrenskraft kommer att hänga på det här, startar vi inte arbetet är vi snart på efterkälken, säger Östberg.

Image och konkurrenskraft kommer att hänga på det här.

Den inbjudna föreläsaren Anna-Maija Pajukallio har stenkoll på regelverket.

På många områden är det redan ett krav att jobba med dessa frågor för att ens få vara med i leken.

– Det inverkar redan på möjligheten till många investeringar, till offerter och till upphandlingar, och kraven kommer att öka ytterligare, säger Rasmus Hautala från Dynamo Närpes.

CERM-projektet har utvecklat en färdplan för hur det praktiska arbetet kan gå till, en plan som lanseras på tillfället.

– Österbotten ställer om, det är namnet på färdplanen men också en beskrivning av vad som är på gång, det är en rörelse det är frågan om, säger Tomas Knuts från Concordia.

Gurun på området är med

Pär Larshans är en profil som har levererat över tusen tal för att inspirera andra.

Pär Larshans från Ragn-Sells i Sverige är en av talarna på seminariet. Pär Larshans har gjort sig ett internationellt namn och har bland annat jobbat med klimatarbete för svenska regeringen.

Niina Aagard från Nordic Innovation tar upp frågan om investerares syn och krav på företagen. Det är ett område där vi snart sannolikt kommer att se stora förändringar.

Anna-Maija Pajukallio från miljöministeriet berättar om nya krav på företagen. Hon har koll på de lagändringar och förordningar som är på gång, till exempel av avfallslagen och andra program.

Kasper Larsen driver ett tryckeri som satsat hårt på hållbarhet.

Kasper Larsen på tryckeriet KLS PurePrint i Köpenhamn berättar rent praktiskt om vad arbetet för en mera cirkulär ekonomi betytt för dem.

Tryckeriet ställde om för många år sedan för att överleva i den allt hårdare konkurrensen inom tryckeribranschen. Samtidigt lyckades de skapa en konkurrensfördel som inte blev dyrare än tidigare och dessutom fick bättre kvalitet på produkterna.

– Det är precis det här det handlar, vi måste hitta metoder och verktyg där man tjänar pengar på att ställa om, Green Cash, säger Östberg.

Så går det till:

Eventet är gratis och startar den 26 januari klockan 14.00.

”EnergyVaasa Talks – Sustainability and circular economy” går på engelska, som det mesta av programmet på EnergyWeek brukar göra.

Här kan du anmäla dig direkt. Gör du det så får du en kalender och en sms-reminder, också det avgiftsfritt.

Här kan du också se på eventet:

och här hittar du live-chatten när det drar igång.

LÄS OCKSÅ:

”Yleisölle on luotava uusia kokemuksia” – EnergyWeek järjestetään seuraavan kerran vuonna 2022 – ensi vuonna energia-asioita käsitellään webinaareissa

Lämna ett svar