Alla åttondeklassister i hela Österbotten bjuds på ekonomiskola

Matilda Hassel, Joel Sunabacka Lokaltapiola Marthaförbunder
Matilda Hassel, Joel Sunabacka.

Ny ekonomiskola sprider kunskap om sparande och konsumtion. Marthaförbundet och LokalTapiola Österbotten startar ett unikt samarbete.

Alla åttondeklassister i hela Österbotten kommer att bjudas på en ny form av ekonomiskola. Experter på privatekonomi från Finlands svenska Marthaförbund beger sig ut i skolorna för att prata om pengar.

– Det finns ett stort intresse bland ungdomar, många vill lära sig och söker också själva information på nätet, säger Matilda Hassel, ekonomirådgivare på Marthaförbundet.

Interaktiva föreläsningar

Ekonomiskolan sker genom interaktiva föreläsningar som pågår 2 x 45 minuter per skola. Marthaförbundets egna experter beger sig ut till de enskilda skolorna eller, där det är smartare, samlar ihop flera skolor för en gemensam föreläsning.

– Men då ser vi också till att bussarna dit är betalda, så det verkligen är gratis för skolorna att delta, säger Matilda Hassel.

Ekonomiskolan ordnas både på svenska och på finska. Projektet genomförs under september 2022 till maj 2023.

LokalTapiola Österbotten stöder

Joel Sunabacka, Matilda Hassel LokalTapiola Marthaförbundet
Joel Sunabacka, Matilda Hassel.

Den nya ekonomiskolan möjliggörs med stöd av LokalTapiola Österbotten. Direktör Joel Sunabacka säger att syftet med samarbetet är att sporra, inspirera och ge ungdomar färdigheter att hand om sin ekonomi.

– Det är viktigt att redan från ung ålder börja lära sig grunderna, säger Joel Sunabacka.

Ekonomiskolan riktar sig till ungdomar som är i och kring 15-årsåldern. Sunabacka säger att det är en bra tidpunkt för ta in den här typen av information, inte minst eftersom man i den åldern kanske börjat röra sig med lite fickpengar.

– Kanske får man då också sitt första bankkort eller ett sommarjobb, kanske man tjänar lite egna pengar och behöver få ett hum om sparande och ekonomi, säger Joel Sunabacka.

Objektiv information

LokalTapiola Österbotten påverkar inte innehållet i föreläsningarna utan informationen och upplägget står Marthaförbundet för. Joel Sunabacka ser det som viktigt med korrekt information om privatekonomi.

– Via till exempel sociala medier är det lätt att få en felaktig bild av hur enkelt det är och hur fort det går att bli rik, säger Joel Sunabacka.

Konkreta vardagssaker

Ekonomiskolan fokuserar på konkreta vardagssaker som berör privatekonomi; som hur det kan gå till att spara, hur man gör en budget och hur man betalar en räkning.

– Vi lär till exempel ut vad som är skillnaden mellan ett bra och dåligt lån, säger Matilda Hassel.

Deltagarna i ekonomiskolan får sedan hem ett informationshäfte där de viktigaste punkterna samlas.

– Vi hoppas ungdomarna tar fram häftet hemma och att det också kan leda till öppna diskussioner om familjens ekonomi, säger Joel Sunabacka.

Gratis för skolor

Marthaförbundet börjar som bäst ta kontakt med enskilda skolor för att bjuda ut sin ekonomiskola, som alltså inte kostar något för skolorna eller för deltagarna.

Marthaförbundet räknar med och hoppas att cirka 1500 österbottniska åttondeklassister kommer att delta i utbildningen.

Unikt samarbete

Matilda Hassel säger att Marthaförbundet traditionellt varit väldigt försiktiga med samarbeten med företag.

– Vi vill alltid kunna stå för och lära ut en objektiv baskunskap, säger Hassel.

Med LokalTapiola Österbotten ser förbundet ändå ett tydligt gemensamt intresse för att skapa förutsättningar för en hållbar privatekonomi.

Joel Sunabacka säger, å deras sida, att de som ett kundägt österbottniskt livstrygghetsbolag vill vara delaktiga i projekt som också på lång sikt ökar livstryggheten bland invånare och ägarkunder.

– För oss är det här ingen marknadsföringsgrej, över 40 procent av österbottningarna är redan kunder hos oss och vi vinner på att göra alla österbottningar starka på lång sikt, säger han.

 

LÄS OCKSÅ:

Ung Företagsamhet: ”När hela havet stormar behövs ekonomisk läskunnighet”

Sparsamhet, energifrågor och budgetering – Marthaförbundets kurser i höst speglar heta samtalsämnen

LokalTapiola Österbottens miljöstipendie återkommer – Möjlighet för lokala föreningar med konkret idé som saknar finansiering

Lämna ett svar