Talouskoulua tarjolla Pohjanmaan kasiluokkalaisille

Matilda Hassel, Joel Sunabacka Lokaltapiola Marthaförbunder
Matilda Hassel, Joel Sunabacka.

Marthaförbundet ja LähiTapiola Pohjanmaa aloittavat ainutlaatuisen yhteistyön. Tavoitteena on lisätä nuorten tietoa säästämisestä ja kuluttamisesta.

Kaikki kahdeksasluokkalaiset ympäri Pohjanmaata saavat pian mahdollisuuden osallistua uudenlaiseen talouskouluun, kun Finlands Svenska Marthaförbundin talousasiantuntijat käyvät kouluissa puhumassa rahasta.

– Nuoret ovat hyvin kiinnostuneita, monet haluavat oppia ja hakevat myös itse tietoa verkosta, sanoo Marthaförbundetin talousneuvoja Matilda Hassel.

Interaktiiviset oppitunnit

Talouskoulu tapahtuu interaktiivisilla oppitunneilla, 2 x 45 minuuttia per koulu. Marthaförbundetin omat asiantuntijat vierailevat yksittäisissä kouluissa tai kokoavat kasiluokkalaiset useammasta koulusta yhteiselle oppitunnille, jos sellainen ratkaisu on kannattavampi.

– Näissä tapauksissa me hoidamme bussikuljetukset, jotta koulutus olisi todellakin maksutonta kouluille, Matilda Hassel sanoo.

Talouskoulu järjestetään sekä ruotsiksi että suomeksi syyskuun 2022 ja toukokuun 2023 välisellä ajalla.

LähiTapiola Pohjanmaa tukee hanketta

Joel Sunabacka, Matilda Hassel LokalTapiola Marthaförbundet
Joel Sunabacka, Matilda Hassel.

Talouskoulun rahoittaa LähiTapiola Pohjanmaa. Toimitusjohtaja Joel Sunabacka sanoo, että yhteistyön tarkoituksena on kannustaa, inspiroida ja auttaa nuoria pitämään huolta taloudestaan.

– On tärkeää alkaa oppia perustietoja jo nuorena, Joel Sunabacka sanoo.

Koulu on suunnattu noin 15 vuoden ikäisille nuorille. Sunabackan mielestä tämä on hyvä aika oppia talouden perusteita, koska siinä iässä useimmat lapset ovat jo käyttäneet taskurahaa ainakin joissain määrin.

– Ehkä lapsi saa silloin ensimmäisen pankkikorttinsa tai aloittaa ensimmäisen kesätyönsä ja alkaa tienaamaan rahaa, jolloin tieto rahasta ja säästämisestä on hyödyksi, Joel Sunabacka sanoo.

Objektiivinen tieto

LähiTapiola Pohjanmaa ei vaikuta oppituntien sisältöön. Tiedotuksesta ja järjestämisestä vastaa Marthaförbundet. Joel Sunabacka pitää oikean tiedon levittämistä henkilökohtaisista raha-asioista tärkeänä.

– Sosiaalisen median kautta on helppoa saada väärä käsitys siitä, miten helppoa ja nopeaa rahan tienaaminen on, Joel Sunabacka sanoo.

Arkipäiväiset asiat

Talouskoulussa keskitytään konkreettisiin arjen talousasioihin, kuten säästämiseen, budjetin tekemiseen ja laskujen maksamiseen.

– Opetamme esimerkiksi, mitä eroa on hyvällä ja huonolla lainalla, Matilda Hassel sanoo.

Osallistujat saavat mukaan kotiin esitteen, joka sisältää talouskoulun keskeiset opit.

– Toivomme, että nuoret näyttävät esitteen kotona ja että se voi myös johtaa avoimeen keskusteluun perheen taloudesta, Joel Sunabacka sanoo.

Ilmainen koulutus

Marthaförbundet ottaa seuraavaksi yhteyttä kouluihin tarjotakseen talouskoulua, joka siis on maksuton niin kouluille kuin osallistujillekin.

Yhdistys arvioi ja toivoo, että noin 1500 kahdeksasluokkalaista pääsee osallistumaan koulutukseen.

Uniikki yhteistyö

Matilda Hassel kertoo, että Marthaförbundet on perinteisesti suhtautunut hyvin varovaisesti yritysyhteistyöhön.

– Haluamme aina tukea ja opettaa objektiivista perustietoa, Hassel sanoo.

LähiTapiola Pohjanmaan kanssa yhdistys näkee kuitenkin selkeän yhteisen halun luoda edellytykset kestävälle taloudelle lisäämällä nuorten taloustietoa.

Joel Sunabacka puolestaan sanoo, että asiakasomistamana, pohjanmaalaisena elämänturvayhtiönä he haluavat olla osa hankkeita, jotka myös pitkällä aikavälillä edistävät elämänturvaa.

– Meille tämä ei ole mikään markkinointikikka, vaan hyödymme kaikkien pohjalaisten talousosaamisen edistämisestä, kun jo yli 40 prosenttia heistä ovat asiakkaitamme, hän sanoo.

 

LUE MYÖS:

250 000 euroa hakee hyviä tarkoituksia – LähiTapiola edistää Pohjanmaan elinvoimaa

Professori Panu Kalmi haluaa edistää nuorten talousosaamista

Vastaa