”Ympäristöystävällinen ja halpa energia on insinöörin unelma” – Etha Wind viihtyy energiaklusterin keskellä

Jukka Rönnlund ja Staffan Asplund.

Tuulivoimakonsulttiyritys Etha Windin toimitusjohtaja Staffan Asplund siirtyi ympäristökonsultiksi vuonna 2001, ja heti sen jälkeen myös tuulivoima-alalle. Vuosikymmenten vaihtuessa tuulivoimaprojektit ovat kasvaneet, alan investointituet loppuneet ja ihmisten asenteet muuttuneet.

Kun Etha vuonna 2001 perustettiin, tuulivoima-alan maine oli kovin erilainen kuin tänä päivänä.

– Vuonna 2001 ympäristökonsultteja pidettiin todella vihreinä. Me olimme ensimmäisiä, jotka tekivät taloudellisesti painottunutta ympäristöliiketoimintaa, Asplund sanoo.

Tällä hetkellä Etha Wind on Suomen suurimpia tuulivoimakonsulttiyrityksiä. Sen asiakkaita ovat kansainväliset tuulivoimaprojektien kehittäjät ja suomalaiset tuulipuistojen omistajat. Etha Windin työhön kuuluu ymmärtää koko tuulivoimaketjua, ei vain teknistä puolta. Yrityksen konsultit ovat mukana alusta siihen saakka, että tuulimyllyt jossain vaiheessa puretaan. Työhön kuuluu niin tuulimittauksia, luvitusprosesseja kuin kaavoituksen edistämistäkin.

Asplund uskoo, että yritys menestyy tuntemalla koko prosessin tuulivoiman hankekehityksestä kaupanteon tukeen ja tuotannon valvontaan saakka ja tekemällä yhteiskehitysprojekteja. Se esimerkiksi aktiivisesti etsii maanomistajia, jotka haluavat tuulivoimaa mailleen.

Maanomistajille tuulivoimatuotanto on kannattavaa liiketoimintaa, sillä maan vuokraamisesta tuulivoimayhtiölle maksetaan Asplundin mukaan tällä hetkellä tuplasti enemmän kuin metsätuotannosta.

– Varsinkin rannikolla maanomistajat tietävät, mitä tuulivoimahankkeet ovat ja miten niistä voi hyötyä, Asplund sanoo.

Tuulivoima-ala on muuttunut ja muuttuu varmasti jatkossakin. Asplund uskoo, että kun tuulivoiman ensimmäinen aalto on ohi, siirrytään vanhojen tuulivoimaloiden purkamiseen ja uusien pystyttämiseen.

Ylpeitä omasta työstä

Asplund ajattelee, että Vaasa on luonteva sijanti tuulivoimakonsultointiin keskittyneelle yritykselle. Etha Windillä on asiakkaita ympäri Suomea, mutta yrityksen kaikki 13 työntekijää ovat Vaasassa.

Tänä vuonna Etha Wind on rekrytoinut kolme uutta työntekijää, ja ensi vuonna on tarkoitus tehdä sama. Asplund sanoo, että ennen kaikkia yritykseen etsitään ”perusvaasalaista energiatietotaitoa”.

– Olemme tyytyväisiä sijaintiimme keskellä energiaklusteria ja Suomen tuulialuetta. Täällä on riittävästi alaa ymmärtäviä insinöörejä ja ekonomeja.

Etha Windin projektikehityksen tiimipäällikkö Jukka Rönnlund ajattelee, että tuulivoima on tällä hetkellä paras, tehokkain ja halvin tapa tuottaa energiaa.

– Rakennamme työksemme energiajärjestelmää, joka on kestävä ja ympäristöystävällinen. Se on hyvä syy tulla aamulla hyvillä mielillä töihin ja olla ylpeä siitä, mitä saa aikaan.

Toimitusjohtaja Asplund on oppinut vuosien varrella erityisesti yhden asian.

– Luulin ennen, että porukka täytyy potkaista epämukavuusalueelle, jotta tapahtuu kehitystä. Viime aikoina olen oppinut, että asiantuntijoiden voi antaa olla mukavuusalueellaan ja siirtyä sieltä epämukavuusalueelle vähitellen.

Kritiikki on vähentynyt

Kun tietoisuus tuulivoimasta on kasvanut, myös kriittiset äänet ovat vähentyneet. Rönnlund kertoo, että kritiikkiin vastataan faktatiedolla ja teknisellä asiantuntemuksella. Kaikissa projekteissa tehdään tarkat luontoselvitykset ja projektin ympäristövaikutukset arvioidaan etukäteen. Tuulivoimasta myös tehdään koko ajan uutta tutkimusta.

– Jossain vaiheessa vastustajat keksivät mitä kummallisimpia argumentteja, koska eivät tienneet, mistä on kyse. Nykyään vastustajatkin tietävät hyvin, mitä on tuulivoimateknologia, Asplund lisää.

Asplundin mukaan konsulttien on tärkeä ymmärtää, ettei tuulivoimarakentaminen ole vain tekniikkaa. Iso osa tuulivoimakonsulttien työtä on kommunikaatio ja asioiden selvittäminen. Ennen, kun projekti voidaan aloittaa, täytyy tehdä kattava esiselvitystyö. Tyypillisesti vain noin kymmenen prosenttia suunnitelmista jatkuu eteenpäin.

– Projekteja kehitettäessä on tärkeää myös rakentaa hyväksyttävyyttä alalle, Rönnlund sanoo.

– Lapsille olen kertonut, että pelastan jääkarhuja. On mahtavaa voida tehdä energiaa ilman hiilidioksidipäästöjä, Asplund tiivistää alan viehätyksen.

Lue lisää:

VILPE vähentää CO2-päästöjä tekemällä jätti-investoinnin maalämpöön – “Meillä on vastuu huolehtia ympäristöstämme”

Lämna ett svar