Vasaföretag monterar stålkonstruktioner i Sverige – Project BeSt har sitt största projekt hittills på gång

Monteringen av stålstommen i en lagerhall i Vansbro pågår.
Monteringen av stålstommen i en lagerhall pågår.

Project BeSt monterar som bäst ihop 600 ton stål i Sverige. ”Just nu finns det hög efterfrågan på logistik- och centrallager”, säger vd och grundare Bernt Strandvall.

Vasabon Bernt Strandvall, med rötterna i Kronoby, har jobbat de sexton senaste åren med byggprojekt i Sverige för finländska företag.

Sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka gör Strandvall allt jobb genom det egna företaget Project BeSt.

– Project BeSt monterar stål-, betong- och fasadkonstruktioner och erbjuder även arbetsledning, säger Bernt Strandvall.

Växande företag

Bernt Strandvall. Project BeSt.
Bernt Strandvall.

Project BeSt grundades 2020 men kom igång med verksamheten på allvar i mars 2021. Från start var tanken främst att Bernt Strandvall skulle sysselsätta sig själv med arbetsledningsprojekt.

Snabbt visade det sig ändå att det fanns en större och bredare efterfrågan än så. Project BeSt har därför börjat hyra in personal, nu senast ett team på fyra personer, för att klara av jobben.

I december anställde företaget sin första egna montör.

– Vi vill växa och hittar vi rätt personal kan vi anställa mera, säger Bernt Strandvall.

Efterfrågan på lager

Just nu jobbar Project BeSt mycket med att bygga logistik- och centrallager. En sak som skiljer företaget från en del andra aktörer i branschen är att det finns bred kompetens att ta sig an även helt andra typer av projekt.

Bernt Strandvall har personligen varit med och byggt allt från gallerior och lager till broar och datacentraler. Även storleksmässigt finns det erfarenhet från allt mellan stora arenabyggen till små cykelförråd.

Lagerhall på gång

Monteringen av stålstommen i en lagerhall i Vansbro pågår.
Monteringen av stålstommen i en lagerhall i Vansbro pågår.

Som bäst monterar Project BeSt ihop en lagerhall på 20 000 kvadratmeter i Vansbro i Dalarna. För Project BeSt som företag är det deras största projekt hittills. Det är frågan om 600 ton stål som ska monteras på plats. I arbetet ingår även 3000 kvadratmeter betongbjälklag, 20000 kvadratmeter bärande takplåt samt 7000 kvadratmeter fasadpaneler.

Den nya hallen byggs för Lyko, en stor aktör och återförsäljare inom kosmetik och skönhetsprodukter. Project BeSts uppdragsgivare är ändå Nordec. Bernt Strandvall har själv tidigare jobbat för företaget.

– Project BeSt har flera kunder men Nordec var vår första kund och vi uppskattar samarbetet, säger Strandvall.

Kostnadstryck och personal är utmaningar

Monteringen av stålstommen i en lagerhall i Vansbro pågår.

Bernt Strandvall säger att en av de största utmaningarna i branschen nu är att hitta tillräckligt med kompetent personal. Tidspress och tuff konkurrens är också något alla i branschen lever med.

Kostnadstrycket uppåt på både byggmaterial och tjänster tillhör också utmaningarna. Bernt Strandvall ser ändå tydligt positivt på framtiden.

– Det verkar nog finnas jobb, speciellt när det gäller lager- och logistikhallar, säger han.

Batterifabriker möjlighet

Bernt Strandvall ser också batterifabriker och alla byggen det medför som stora möjligheter. Project BeSt kan ta på sig jobb både i Finland, Sverige och Norge, vilket ytterligare ökar möjligheterna.

Strandvall ser även möjligheter i olika typer av samarbeten. Som bäst håller han till exempel upp ögonen för samarbeten när det gäller specialtransporter och utvecklingen av dem.

Bernt Strandvall. Project BeSt. Vasa. Kronoby. Eskilstuna.
Bernt Strandvall.

Strandvall förutspår att den typen av byggnader de jobbar med i framtiden blir mera preproducerade i fabriker. Det leder i sin tur till att det blir större och mera skrymmande element att hantera. Och med större element blir transporterna knepigare.

– Redan i dag handlar vårt arbete väldigt mycket om logistik, att se till att rätt saker levereras på rätt tider så arbetet kan löpa smidigt, säger Bernt Strandvall.

Project BeSt som företagsnamn bygger på en ordlek, bokstäverna BeSt kommer från Bernt Strandvalls eget för- och efternamn. Som företagsnamn sätter det förstås ändå ribban högt.

– Vi vill verkligen leva upp till förväntningarna det för med sig, säger Bernt Strandvall.

 

LÄS OCKSÅ:

Lauri Laaksonen: ”Lyckan är på den modigas sida – Investeringar i norra Sverige erbjuder möjligheter även för finländska företag”

Lämna ett svar