Vaasa Insider lanserar serie – Snäv målgrupp gör att det direkt är den globala marknaden som gäller

Janista Sungthong, Peter Stolpe.
Janista Sungthong, Peter Stolpe.

Ny sajt för serien lanserad

En ny serie skapad i Österbotten har fått liv. ”Förhoppningsvis uppfattas den som både lärorik och rolig”, säger skaparen Peter Stolpe.

Peter Stolpe.
Peter Stolpe.

Vaasa Insider lanserar sin första serie någonsin. Det är en serie med en ytterst snäv målgrupp: de som fascineras av kryptovärlden, -valutor, -möjligheter och -hot samt dessutom råkar gilla manga-inspirerade teckningar.

– Man måste kanske också ha en speciell humor för att tycka om serien, så vi får se om vi hittar någon som gillar den, säger Peter Stolpe, skaparen till serien.

Uppgiften blir inte lättare av att läsaren dessutom behöver känna till en hel del termer som används i kryptovärlden för att förstå det roliga.

Låt Ivan göra misstagen

Den nya serien heter ”Ivan Just Wants to Be Rich”. Serien handlar också om precis det, en ung man som heter Ivan som vill bli rik.

– Ivan gillar krypto och tar gärna genvägar men tyvärr är han inte speciellt smart, säger Peter Stolpe.

Poängen med serien är förutom att vara kul även att den ska lära oss någonting. Peter Stolpe säger att det finns enorma möjligheter i kryptovärlden men att många också förlorat både hus och hem när de lekt med saker som de inte förstått sig på.

– Låt Ivan göra de värsta misstagen, så kanske vi andra slipper bränna oss, säger Stolpe.

Ung lovande konstnär

Janista Sungthong.
Janista Sungthong.

Peter Stolpe, vd och chefredaktör för Vaasa & Botnia Insider, har skapat serien och karaktärerna samt skrivit manuset. Janista Sungthong, en lovande ung konstnär bosatt i Vasa, har anlitats för att teckna serien.

– Vi är mycket glada över att ha hittat Janista, det är hennes skicklighet och personliga touch som ger liv åt serien, säger Stolpe.

Internationell marknad

Med tanke på att marknaden för den nya Ivan-serien är så snäv går Vaasa Insiders nya satsning direkt ut med ett internationell fokus. Språket är engelska, så Vaasa Insiders chefsassistent och översättare Minna Joki spelar en viktig roll.

Som en del av satsningen lanseras nu ivanjustwantstoberich.com som ett internationellt skyltfönster.

– Kolla gärna in den nya webbplatsen, som också är byggd med österbottniska krafter, av företaget Webaula, säger Peter Stolpe.

Knepig affärsmodell

Janista Sungthong, Peter Stolpe.
Janista Sungthong, Peter Stolpe.

Peter Stolpe säger att det är lätt att hitta på nya projekt men att det svåra brukar vara att få det att snurra ekonomiskt. Stolpe säger att problematiken är densamma med nästan allt som Vaasa Insider gör.

– Vi jobbar med det som vi brinner för men för att få det hållbart behöver man hitta eller skapa fungerande affärsmodeller.

– Med Ivan var det här speciellt svårt men nu finns det i alla fall en idé som vi ska prova, säger Stolpe.

Finländska pionjärer på Patreon

Internationellt är Patreon en mycket väletablerad plattform. Det är en webbplats där människor kan stödja olika typer av innehållsskapare som de gillar, allt från youtubare till serietecknare.

– Globalt är Patreon känt, men i Finland har det kanske inte riktigt tagit fart ännu, men vi ska göra ett tappert försök att använda oss av sajten, säger Peter Stolpe.

Tre nivåer erbjuds

Poängen med Patreon är alltså att användare med några euro eller dollar i månaden understöder skapare som de gillar för att möjliggöra deras verksamhet. Vissa av skaparna ger olika typer av förmåner tillbaka medan andra inte gör det.

Ivan som satsning har valt att erbjuda tre olika understödsnivåer, som alla ger tillgång till något unikt.

För ett understöd på 3,50 euro per månad får man tillgång till serier upp till en månad tidigare än alla andra. För 32,50 euro per månad kommer man in på en nivå där man får hemskickade t-tröjor med serien på och för 321,50 euro får man vara med och skapa och namnge en karaktär.

Kolla gärna in ivanjustwantstoberich.com där det också finns en länk till seriens patreon-sida.

 

LÄS OCKSÅ:

Janista Sungthong hittade sin egen stil tidigt

Lämna ett svar