Puustelli i Vasa växer – Försäljningen har ökat rejält

Thomas Berglund Puustelli
Thomas Berglund.

Puustelli i Vasa har ett bra fjolår bakom sig. Den globala komponentbristen som drabbar branschen lindras av stora lager och en egen inhemsk fabrik.

Puustelli Thomas Berglund.
Thomas Berglund.

Thomas Berglund, företagaren bakom Puustelli i Vasa, pratar i telefon när Vaasa Insider kommer på besök. I andra ändan av luren är en kund som köpt ett kök för länge sedan och nu behöver ett nytt handtag.

Berglund reder ut vilket handtag det handlar om och beställer ett nytt. En affär på några euron görs och kunden är nöjd.

Betydligt mer än handtag

Thomas Berglund har tretton år bakom sig inom Puustelli och vet att det är just servicen och smidigheten som gör att många kunder vänder sig till dem. Målet är att kunden ska hitta allt som behövs under samma tak.

För oftast handlar det inte bara om ett handtag utan om större helheter. Puustelli är mest känt för sina kök, som också står för lejonparten av omsättningen, men gör betydligt mera än så.

Puustelli i Vasa gör helhetsrenoveringar, inklusive bastun och badrum, samt fasta inredningar. De har egna samarbetspartners på VVS- och el-sidan och kan därför inkludera det i offerterna.

– Vi vet hur länge arbetet tar, vad det kostar och sätter gärna med det i offerterna så slutkunden inte får överraskningar, säger Berglund.

Vinnande taktik

Puustelli i Vasa har ett bra fjolår bakom sig. Omsättningen har växt med nästan 400 000 euro. Puustelli har flyttat fram sina positioner regionalt och står bakom inredningen i flera större radhus- och höghusprojekt.

Nina Hägen Puustelli
Nina Hägen.

En viktig bit i hela pusslet är en kompetent försäljningspersonal. Jenni Jalkanen har länge fungerat som Berglunds parhäst medan Minta Manninen är ny i gänget, men redan har tagit hem affärer.

Nina Hägen har sitt första helår bakom sig som försäljare på Puustelli i Vasa. För hennes del gick året så bra att hon fick priset som årets nykomling i hela den stora Puustelli-koncernen.

– Det var en fin utmärkelse, jag trivs bra på Puustelli, säger Nina Hägen.

Montörer söks

Puustelli i Vasa sysselsätter sex personer direkt och nästan lika många till som underleverantörer, som exempelvis rörmokare och elektriker.

– Som bäst söker vi mera montörer och en ledig plats för en bra försäljare finns det alltid hos oss, säger Berglund.

Som bäst söker vi mera montörer.

Puustelli i Vasa jobbar mest på ett område som sträcker sig från Sideby i söder till Karleby i norr. Den fysiska butiken hittas i Vasa.

Butiken i sig var en sexsiffrig satsning som invigdes år 2020, en försäljningslokal där kunderna kan känna och se på produkterna.

Global komponentbrist lindras av egen fabrik

När coronapandemin först slog till syntes det genom en minskad efterfrågan hos Puustelli. Läget blev ändå bättre snabbt och efterfrågan och branschen har sannolikt till och med gynnats av omständigheterna.

Det största problemet nu är att den globala komponentbristen som följt pandemin ställer till utmaningar för leveranser, som till exempel av diskmaskiner och tillbehör.

Puustelli drabbas också av problemen och försöker tackla dem genom att ha så stora lager som bara möjligt.

– Alltid lyckas det ändå inte och då kan vi inte annat än be om kundernas tålamod, säger Berglund.

En stor fördel för Puustelli är att deras egen fabrik ligger nära, i Harjavalta. Med en finländsk fabrik slipper bolaget en del av transporterna och har en inhemsk bra position att leverera från.

 

LÄS OCKSÅ:

Puustellis företagare satsar stort i Vasa – Sexsiffrig investering i butik på nya adress

Lämna ett svar