Österbottniska Norlic får större muskler – Fusionerar sina krafter med Rantalainen

Cedric Frostdahl.

Rantalainen, som erbjuder ekonomiadministration, har köpt Norlic, med huvudkontoret i Jakobstad.

Rantalainen har köpt redovisningsbyrån Norlics aktier. Till koncernen hör dotterbolaget Best Accounting, starka i Närpes-regionen.

Norlics säljare är 20 delägare, varav störst är Caj-Anders Skog, genom bolaget Purmo Autic. Andra huvudägare är Roger Back, Tore Back och Jan Kronqvist. Nyckelpersoner bland säljarna blir delägare i Rantalainen och fortsätter i bolagets tjänst.

Norlic grundades redan 1985. Omsättningen är nio miljoner euro och företaget sysselsätter 135 personer. Specialkunnande finns till exempel när det gäller automatisering av löneadministration.

Eftertraktat företag

Norlics vd Cedric Frostdahl säger att bolaget kontaktats av flera potentiella köpare. Han säger att affären gjordes med Rantalainen eftersom de hade gemensamma värderingar och sätt att jobba.

– På det här viset får vi vara med och bygga Finlands största redovisningsbyrå, inte minst genom att göra Rantalainen till den största svenskspråkiga tjänsteproducenten på området, säger Frostdahl.

På det här viset får vi vara med och bygga Finlands största redovisningsbyrå.

Tills vidare kommer Norlic att fortsätta verka under sitt eget varumärke. Frostdahl blir själv delägare i Rantalainen, regiondirektör i Österbotten samt medlem i koncerns ledningsgrupp. Norlics styrelseordförande Caj-Anders Skog fortsätter som Rantalainens rådgivare.

Passar väl in i paletten

Jukka Rosenberg, vd för Rantalainen, säger att de på en gång gick från nästan noll till att bli marknadsledare i Österbotten.

– I samband med företagsaffärer måste man ofta skära ner överlappande verksamheter, men i det här fallet kompletterar vi varandra perfekt, säger han.

– A match made in Heaven, som amerikanerna brukar säga.

Kimmo Martikainen, som ansvarar för Rantalainens företagsaffärer, säger att affären är en av de största företagsarrangemangen inom branschen i Finland i år.

Genom affären stiger Rantalainens omsättning till över 80 miljoner euro och bolaget sysselsätter då över 1000 personer. Region Österbotten består i fortsättningen av Rantalainens kontor i Seinäjoki, Vaasa Viicon och Norlic.

– Dessa verksamheter kompletterar varandra på ett jättebra sätt och bildar en slagkraftig helhet som har väldigt lite överlappande funktioner, säger Cedric Frostdahl.

– Jag har alltid beundrat jobbet Vaasa Viicon gör under Niina Asujamaas ledning och ser jättemycket mycket fram emot att jobba med dem, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Viicon ja Rantalainen yhdistivät osaamisensa

Lämna ett svar